ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ***ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1905!

French writer and existentialist philosopher Jean-Paul Sartre (1905 - 1980). (Photo by Express Newspapers/Getty Images)

Ο Ζαν-Πoλ Σαρτρ γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και πέθανε στις 15 Απριλίου 1980 στο Παρίσι, σε ηλικία 75 χρονών. Υπήρξε ένας σπουδαίος Γάλλος φιλόσοφος, λογοτέχνης, κριτικός και πολιτικός ακτιβιστής.

Αποτέλεσε τον πιο σπουδαίο εκπρόσωπο του φιλοσοφικού υπαρξισμού και της φαινομενολογίας και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Μαρξισμού. Είχε την ισχυρή πεποίθηση, πως οι διανοούμενοι πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και ο ίδιος υποστήριξε με πάθος, τις αριστερές του ιδέες, με τον βίο και το έργο του.

Δέχθηκε σφοδρή κριτική για την υποστήριξή του προς τις κομμουνιστικές κυβερνήσεις της εποχής, καθώς και για τα πολιτικά του ‘πιστεύω’. Ο Σαρτρ είναι επίσης γνωστός, για την ανοικτή σχέση που διατηρούσε με ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του φεμινισμού που υπήρξαν, την Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Οι δυο τους υπήρξαν αχώριστοι για πάνω από 50 χρόνια και μαζί αμφισβήτησαν τις κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες του μέρους όπου μεγάλωσαν. Χαρακτηριστικά, το θεωρούσαν ρηχό και μεγαλοαστικό, ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο ζωής και σκέψης.

Ο Σαρτρ ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, που απεχθανόταν τις επίσημες τελετές και τα αξιώματα. Αυτός ήταν και ο λόγος, που αρνήθηκε το 1964, να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, πως ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό. Το έργο του και τα αποφθέγματά του έχουν γίνει επίκεντρα μελέτης, μέχρι και στις μέρες μας και έχουν έντονο κοινωνιολογικό, κριτικό και λογοτεχνικό ύφος.

‘Αν αισθάνεσαι μοναξιά όταν είσαι μόνος, έχεις κακή παρέα’.

‘Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος’.

‘Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του’.

‘Στην αγάπη, ένα κι ένα κάνουν ένα’.

‘Μόνο αυτός που δεν τραβάει κουπί έχει χρόνο να ταρακουνήσει τη βάρκα’.

‘Η ζωή σταματά να έχει νόημα από τη στιγμή που χάνεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι αιώνιος’