Βλέπουμε μόνο αυτό που είμαστε ικανοί να δούμε (OSHO)

Στο Κατζουράχο υπάρχουν γλυπτά.

Ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης από την Αμερική ήρθε να τα δει. Ο υπουργός παιδείας του Βίντια Πραντές ήταν φίλος μου και η κεντρική κυβέρνηση του είχε αναθέσει να δείξει αυτά τα γλυπτά στον Αμερικανό καλλιτέχνη.

Αυτός ο φίλος ήταν πολύ αγχωμένος επειδή υπάρχουν πολλά γυμνά αγάλματα, πολλά άσε μνα γλυπτά. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης θα έμενε άναυδος. Τι θα σκεφτόταν για την ινδική κουλτούρα; Τι θα σκεφτόταν για τον λαό μας; Και αυτά τα προσβλητικά αγάλματα ανακαλύφθηκαν σε ναούς – αγάλματα που αναπαριστούν συνουσία.

Ήταν πολύ νευρικός, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική οι εντολές είχαν έρθει από ψηλά.

Έτσι, αυτός ο φίλος έπρεπε να πάει με τον Αμερικανό καλλιτέχνης στο Κατζουράχο. Με μεγάλο τρόμο, με φόβο στην καρδιά του, του έδειξε όλα τα γλυπτά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια ανησυχούσε ότι εκείνος μπορεί ( να ρωτήσει: «Αυτά τα γλυπτά αντιπροσωπεύουν στ’ αλήθεια την κουλτούρα σας; Αυτοί είναι οι ναοί σας – εσείς που θεωρείτε ότι είστε πνευματικοί;».

Ωστόσο, ο καλλιτέχνης ήταν τόσο απορροφημένος από τα γλυπτά, που δεν είπε κουβέντα. Ο φίλος, βέβαια, συνέχιζε να επαναλαμβάνει ότι τα αγάλματα δεν αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα μας, δεν συμβολίζουν τις βασικές μας παραδόσεις· ότι κάποιοι παραπλανημένοι είχαν χτίσει αυτούς τους ναούς υπό τη λάθος επιρροή.

Όταν βγήκαν έξω, ο καλλιτέχνης ευχαρίστησε τον φίλο μου πολλές φορές. Ο φίλος μου, ωστόσο, ήταν ακόμα πολύ νευρικός. Είπε: «Όταν επιστρέψετε στην Αμερική, σας παρακαλώ να μην πείτε σε κανέναν ότι στην Ινδία έχουμε ναούς με τόσο χυδαία αγάλματα».

Ο άντρας απάντησε: «Χυδαία αγάλματα! Τι είναι αυτά που λες; Θα πρέπει να γυρίσω πίσω και να τα ξαναδώ. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο όμορφα γλυπτά, δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο θεϊκές εικόνες».

Μετά πρόσθεσε: «Ας επιστρέψουμε, επειδή εσύ γνωρίζεις περισσότερα από εμένα. Αν λες ότι τα αγάλματα είναι χυδαία, τότε θα πρέπει να ξαναπάω επειδή αυτό που είδα μόλις τώρα… δεν έχω ξαναδεί τέτοιες θεϊκές φιγούρες».

Βλέπουμε μόνο αυτό που είμαστε ικανοί να δούμε. Δεν βλέπουμε αυτό που είναι πραγματικά. Αυτό που είμαστε σε θέση να δούμε είναι το μόνο που μπορούμε να δούμε το μόνο που βλέπουμε στη ζωή, στην πραγματικότητα, είναι η δική μας προβολή. Βλέπουμε έξω αυτό που υπάρχει μέσα μας.

Για έναν άνθρωπο που είναι γεμάτος λαγνεία, κάθε αντικείμενο στον κόσμο μοιάζει να είναι γεμάτο λαγνεία. Για έναν άνθρωπο γεμάτο με το θείο, ολόκληρος ο κόσμος μοιάζει να είναι γεμάτος με το θείο. Για έναν άντρα γεμάτο με οργή, κάθε άτομο θα μοιάζει οργισμένο.

Για έναν εραστή, ολόκληρος ο κόσμος θα μοιάζει πλημμυρισμένος με αγάπη, Βλέπουμε αυτό που είμαστε.

Ολόκληρος αυτός ο εξωτερικός κόσμος είναι μονάχα μια προβολή αυτού που είμαστε μέσα μας. Ο κόσμος είναι σαν μια οθόνη στην οποία βλέπουμε όλα όσα είναι κρυμμένα μέσα μας.

Έτσι αν ένα άτομο βλέπει μονάχα σεξ και πάθος παντού γύρω του, τότε θα πρέπει να καταλάβει ότι το σεξουαλικό κέντρο είναι το πιο ενεργό στην προσωπικότητά του. Είναι έτσι επειδή έτσι έχει ανάγκη η φύση να είναι. Η φύση δεν χρειάζεται άλλο κέντρο όσο χρειάζεται το σεξουαλικό σας κέντρο μονάχα μέσα από αυτό μπορεί να δημιουργηθεί νέα ζωή.

Στα ζώα υπάρχει ζωή μόνο σε αυτό το κέντρο κανένα άλλο κέντρο δεν είναι ενεργό. Και στους περισσότερους ανθρώπους, μόνο αυτό το κέντρο είναι ενεργό, αλλά κέντρα μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν. Και να έχετε κι άλλα υπόψη σας ότι όσο είναι ενεργό μόνο το σεξουαλικό κέντρο, δεν υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τα ζώα. Υπάρχει δυνητική διαφορά: τα άλλα κέντρα μας μπορούν να γίνουν ζωντανά και ενεργά – αλλά δεν είναι.

Η αναζήτηση της ειρήνης
OSHO
Εκδόσεις Πεδίο