Σαν σήμερα: 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1915 – Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη

Τον Σεπτέμβριο του 1915 με την άδεια του Ελευθέριου Βενιζέλου χιλιάδες ξένοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Θεσσαλονίκη για να πάρουν μέρος στις εχθροπραξίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και να ενισχύσουν τους Σέρβους που είχαν δεχτεί συντονισμένη επίθεση της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και της Βουλγαρίας. Γάλλοι, Άγγλοι, Ιταλοί, Ρώσοι, Σέρβοι, Αφρικανοί και Ασιάτες από τις ευρωπαϊκές αποικίες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι αλλάζοντας ριζικά την πόλη, αφήνοντας ακόμη και σήμερα το αποτύπωμά τους.

Η κατάληψη έγινε για στρατηγικούς λόγους ώστε η Αντάντ να υπερασπιστεί την Σερβία, να ανακόψει τη Βουλγαρία και μελλοντικά να ανοίξει το Ανατολικό Μέτωπο.

Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ένα περιχαρακωμένο στρατόπεδο. Η «Στρατιά της Ανατολής» με πρώτο διοικητή τον Γάλλο στρατηγό Σαράιγ ξεκίνησε να αλλάζει την πόλη, κάνοντας την πιο προσιτή στις ανάγκες των στρατευμάτων.

Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με τρία μεγάλα γεγονότα καθοριστικής σημασίας εκείνης της περιόδου. Το πρώτο ήταν η γενική ευθύνη που είχε για την αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων της Αντάντ στο λιμάνι της πόλης.

Το δεύτερο ήταν η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που σάρωσε την Θεσσαλονίκη και το τρίτο, η κατάρριψη του γερμανικού Ζέπελιν πάνω από την πόλη….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-amfilegomenos-stratigos-saraig-poy-metetrepse-ti-thessaloniki-se-aperanto-stratopedo-toy-a-pagkosmioy-latreye-tin-eikona-toy-kai-ypirxe-megas-logokritis-toy-typoy/