Βενιζέλος, Προδότης ή Εθνάρχης;

“Το μοιραίο μεσημέρι της 6ης Μαΐου 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας, έλαβε, στο Παρίσι όπου βρισκόταν, επείγον τηλεφωνικό μήνυμα του Λόυδ Τζωρτζ, πρωθυπουργού τότε της Μεγάλης Βρετανίας και ενός από την ισχυρή Τριανδρία της νικηφόρου Αντάντ (Κλεμανσώ, Λόυδ Τζωρτζ και Ουίλσον). Ύστερα από λίγο συνάντησε τον Αγγλο πρωθυπουργό, ακριβώς στις 14.45, ο οποίος αμέσως τον ρώτησε: «Έχετε διαθέσιμο στρατό;». «Έχομεν», απάντησε ο Βενιζέλος,
«αλλά περί τίνος πρόκειται;» «Αποφασίσαμεν σήμερον μετά του προέδρου (των ΗΠΑ) Ουίλσον και του κ. Κλεμανσώ, ότι δέον να καταλάβετε την Σμύρνην».

Χωρίς να το σκεφθεί ο Βενιζέλος, χωρίς να ζητήσει διευκρινίσεις για το ακριβές περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα της τολμηρής πρότασης και χωρίς να συμβουλευθεί κανέναν, ούτε καν τη στρατιωτική ηγεσία, απάντησε με ενθουσιασμό: «Είμαστε πανέτοιμοι». Δύο εβδομάδες μετά, μια ελληνική μεραρχία αποβιβαζόταν στη Σμύρνη, όπου έγινε ενθουσιωδώς δεκτή.

Έτσι, τόσο γρήγορα (επιτρέψτε μου, τόσο απερίσκεπτα) άρχισε η μεγαλύτερη περιπέτεια της νεότερης Ελλάδας.”

Τάδε έφη ο Κος Αντώνης Καρκαγιάννης, αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή. 90 χρόνια μετά, η συγκεκριμένη εφημερίδα αποφάσισε να ανοίξει τον φάκελο “Απόβαση στην Σμύρνη – Μικρασιατική Εκστρατεία & Καταστροφή – Ευθύνες Ελ. Βενιζέλου”. Η ανταπόκριση των αναγνωστών στον δημόσιο διάλογο που άνοιξε η Καθημερινή υπήρξε τεράστια!

102 χρόνια μετά από την απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στην Σμύρνη, 99 χρόνια μετά την τραγική Καταστροφή της Σμύρνης, φαίνεται πως η επίσημη εκδοχή της σχετικής ιστορίας δεν έχει πείσει.

Οι Έλληνες ακόμα και σήμερα επιχειρηματολογούν, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έγινε… Τι έφταιξε και ποιος; Πονάει πολύ ότι έγινε, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Απόγονοι προσφύγων, Ελλαδίτες, συγγενείς φαντάρων και πρωταγωνιστών της περιόδου δεν έχουν συμβιβαστεί με τα όσα ολέθρια διαδραματίστηκαν τότε και η ιστορία που διδάσκεται στα ελληνικά σχολικά βιβλία ιστορίας φαίνεται πως περισσότερο κουκουλώνει και καλμάρει τα πνεύματα, παρά πείθει με την αντικειμενικότητά της και εξηγεί αναλυτικά και κατανοητά τα γεγονότα.

Μέσα από τα σχόλια των αναγνωστών [ΕΔΩ] προκύπτουν διαφορετικές αλήθειες, αμφιλεγόμενες θέσεις

Ποιος πίστευε πως η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα να είναι διαιρεμένη σε Βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς / Φιλοβασιλικούς; Θα παραθέσω εν πλήρη συντομία την πολίτικαλ κορέκτ εκδοχή της ιστορίας της περιόδου και κατόπιν μια σύνοψη κάποιων αξιοπρόσεκτων σχολίων αναγνωστών μέσα από την σελίδα της Καθημερινής.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στα Χανιά το 1866. Σύντομα αναμείχθηκε στον αγώνα των Κρητών να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και να επιτύχουν την ένωση με την Ελλάδα. Μέσα σε μια καθαρά μεταβατική και συγκεχυμένη περίοδο, ο Βενιζέλος γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδος το 1910. Το 1912 η Ελλάς εμπλέκεται στους Βαλκανικούς πολέμους όπου και επιτυγχάνει τον υπερδιπλασιασμό της, απελευθερώνοντας την Μακεδονία, την Νότια Ήπειρο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Το 1916 συντελείται ο εθνικός διχασμός, ή αλλιώς ένας εμφύλιος πόλεμος.

Ο Βενιζέλος επιθυμούσε την είσοδο της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ ενώ ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος προτιμούσε την ουδετερότητα. Ο Βενιζέλος στήνει νέα κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και με την βοήθεια Γάλλων και Άγγλων [πολιτική και στρατιωτική] αναγκάζει τον Βασιλιά να φύγει από την χώρα, προκαλώντας έκτοτε άκρατο μίσος ανάμεσα στους Βενιζελικούς και τους Βασιλικούς. Μεσολάβησαν η κατάληψη τμημάτων της Βόρειας Ελλάδας από συμμάχους της Ανταντ, ο Βομβαρδισμός του Φαλήρου από Γάλλους και η Πολιορκία των Αθηνών έως ότου αποχωρήσει ο Κωνσταντίνος…

Τον Μάιο του 1919 η Ελλάς λαμβάνει την εντολή να καταλάβει την ζώνη της Σμύρνης. Τον Νοέμβρη του 1920 ο Βενιζέλος προκηρύσσει εκλογές με ένα παράδοξο εκλογικό σύστημα, στις οποίες νικά σε ψήφους, αλλά χάνει σε έδρες. Αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, αναλαμβάνουν οι Βασιλικοί του Δ. Γούναρη με σύνθημα να σταματήσει η εκστρατεία στην Μικρά Ασία και αντ’ αυτού συνεχίζουν την προέλαση μέχρι την Άγκυρα. Καταρρέει το μέτωπο, αποχωρεί ατάκτως ο Ελληνικός Στρατός, καταστρέφεται η Σμύρνη, σκοτώνονται εκατομμύρια Ελλήνων και Αρμενίων… Χάθηκαν για πάντα[;] οι εστίες και οι ρίζες ανθρώπων που ζούσαν συνεχόμενα εκεί για 3500 χρόνια…

Σύνοψη σχολίων αναγνωστών της Καθημερινής:

– Ο Βενιζέλος προκήρυξε σκόπιμα εκλογές με εκλογικό νόμο φτιαγμένο από την παράταξή του, στην πιο ακατάλληλη περίοδο [εν καιρώ πολέμου] προφανώς γνωρίζοντας ότι θα χάσει και διώχνοντας έτσι από πάνω του τις ευθύνες για την προδιαγεγραμμένη καταστροφή.

– “Ο Εβραίος την καταγωγή Βενιζέλος (εκ του μπεννυ σελον),έδρασε ως καθαρόαιμος πράκτωρ της σιωνιστικής Αγγλίας.

Ενώ η ήττα ητο ολοφάνερη καθώς και τα δεινά αυτής…,<σιγονταρισε> κατόπιν εντολών του διεθνούς σιωνισμού με τον πατριώτη του (ντονμε εβραιο) Κεμάλ Ατατούρκ και έδωσαν την χαριστική βολή στην Ελλάδατο παραδέχτηκε αργότερα (1928)εντός της βουλής ,(βλέπε πρακτικά) και άκουσον άκουσον…,πρότεινε κατόπιν τον συμπατριώτη του Κεμάλ(Εβραίο),για το Νόμπελ Ειρήνης!!!!!!!!!!!!!!
τον σφαγέα της ελληνικής φυλής… ”

– Ήταν μέγα λάθος η αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία προς υπεράσπιση των συμφερόντων των συμμάχων της Ανταντ και του Ρώσου Τσάρου και κατά του Λένιν και της νεοϊδρυθείσας κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης. Ο Λένιν μετατράπηκε στον μεγαλύτερο σύμμαχο του Κεμάλ στρατιωτικά και οικονομικά, συντελώντας στην μετέπειτα καταστροφή του ελληνισμού.

– Ο Βενιζέλος και η φιλοβασιλική κυβέρνηση Γούναρη, δεν έπρεπε επ’ ουδενί να εκστρατεύσουν έως την Άγκυρα. Ήταν ορθότερο να περιχαρακώσουν την στενή ζώνη της Σμύρνης με οχυρωματικά έργα, να κηρύξουν επιστράτευση των πληθυσμών της Μικράς Ασίας προς Ενίσχυση του Ελληνικού στρατού και κυρίως να στοχεύσουν στην πλήρη κατάκτηση της Ανατολικής Θράκης.