Βάσω Κανιώτη: Η ποίηση είναι ο εσωτερικός μας κόσμος!

Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου;

Δεν ξέρω αν η ενασχόληση μου ξεκίνησε κάποια στιγμή ή προϋπήρχε από πάντα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από νηπιακή ηλικία θα έλεγα, τον θυμάμαι να ασχολείται με χαρτιά και μολύβια. Υπήρξα ένα πολύ εσωστρεφές παιδί το οποίο ανακάλυψε πολύ σύντομα ότι ο γραπτός λόγος ήταν ο πιο προσιτός και εύκολος τρόπος επικοινωνίας. Το πρώτο μου ερασιτεχνικό έργο ολοκληρώθηκε στην ηλικία των 11 ετών, γράφοντας ένα κείμενο 40 σελίδων. Εμπνευσμένη από την άφιξη ενός καινούριου μου συμμαθητή στο σχολείο που πήγαινα τότε. Κάτι που φυσικά ο εμπνευστής αυτού δεν έμαθε ποτέ. Το πρώτο μου επίσημο έργο ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 όπου και προχώρησα στην έκδοση αυτού. Η χαρά μου ήταν και είναι μεγάλη που θα καταφέρω να δω τυπωμένες στο χαρτί τις σκέψεις , τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς πολλών χρόνων, που ως τώρα κρυβόντουσαν σε κάποιο συρτάρι.

Ποιο είναι το νόημα της λέξης ποίηση για εσάς;
Η ποίηση είναι η πρώτη μορφή τέχνης με την οποία μίλησε ο άνθρωπος! Θα δανειστώ κάποια λόγια του Αριστοτέλη και θα πω ότι η ποίηση είναι η τέχνη που μιμείται πράξεις και όχι λόγια, όχι όπως αυτά έγιναν και ειπώθηκαν αλλά όπως θα μπορούσαν και όπως θα έπρεπε να γίνουν και η οποία αποβλέπει, με την αρμονία και τον ρυθμό να οδηγήσει στην αρετή ανθρώπινες ψυχές που ακούνε τα δημιουργήματα της. Πάντα θα πιστεύω ότι η ποίηση είναι φράσεις και λέξεις που σου καίνε τις φλέβες κάνοντας το αίμα σου να βράζει. Και πως όλοι οι ποιητές «μικροί» και «μεγάλοι» διακατέχονται από μια μανιώδη ρομαντική συνείδηση που ψάχνει χαραμάδες να ξεφύγει και να βουτήξει στις σελίδες.

Ένα στίχος από δικό σας ποίημα που θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας, ποιος θα ήταν;
… Στους απαρηγόρητους κόσμους..
Στους βασανισμένους καιρούς..
Στους δυστυχισμένους ανθρώπους..
Και σε όλους αυτούς, εσύ να γελάς..
Μ’ ακούς;
Να μου γελάς…!!

Ποιες ήταν οι δικές σας επιρροές από τον κόσμο της ποίησης;
Θα σας μιλήσω ξανά για τον Τάσο Λειβαδίτη. Ήταν ο ποιητής που διάβασα σε πολύ μικρή ηλικία και εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο και το ύφος της γραφής του. Διαβάζοντας την ποίηση του ανακάλυψα ότι ο Λειβαδίτης είναι ο ποιητής του έρωτα. Κάθε φορά που τον διαβάζω νιώθω ότι μιλάει σε μένα προσωπικά. Με αγγίζουν στο έπακρο τα γραπτά του. Είναι ο ποιητής που με επηρέασε να αρχίσω να γράφω τα πρώτα μου ποιήματα.

Βάσω Κανιώτη
Η Βάσω Κανιώτη γεννήθηκε στο Αγρίνιο και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε την τέχνη της γαστρονομίας δουλεύοντας πολλά χρόνια σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η συγγραφή και η ποίηση ήταν πάντα εκείνο που συντρόφευε τη ζωή της και τον ελεύθερο χρόνο της, μιας και για εκείνη η ποίηση, είναι ο σπουδαιότερος τρόπος έκφρασης Μια βαθύτατη αναγκαιότητα να επικοινωνήσει, να μοιραστεί και να μεταδώσει όσα ενδεχομένως συμβαίνουν στην ψυχή και το μυαλό της.. Στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Τρεις εποχές και μια Άνοιξη». Ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά με την ζωγραφική παίρνοντας μέρος σε ερασιτεχνικές εκθέσεις, καθώς επίσης και με την δημιουργία πλεκτών, χειροποίητων ρούχων