Τσίπρας: Εμπόριο πτυχίων από τους κολεγιάρχες – φίλους της κυβέρνησης

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα: «Ενισχύουν συνειδητά την ιδιωτική παιδεία και το εμπόριο πτυχίων στο οποίο πρωταγωνιστούν φίλοι τους ιδιοκτήτες κολεγίων»

Επίθεση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμπόριο πτυχίων και συνειδητή ενίσχυση της ιδιωτικής παιδείας.

«Αποφάσισαν να αλλάξουν το σύστημα εισαγωγής εν μέσω της πιο δύσκολης χρονιάς της πανδημίας. Και κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ για δεκάδες χιλιάδες παιδιά – τουλάχιστον 25.000 – κυρίως των κοινωνικά πιο αδύναμων στρωμάτων. Ενισχύουν έτσι συνειδητά την ιδιωτική παιδεία και το εμπόριο πτυχίων στο οποίο πρωταγωνιστούν φίλοι τους ιδιοκτήτες κολεγίων. Ακυρώνουν την προοπτική αξιοπρεπούς απασχόλησης για τους νέους, πτυχιούχους και μη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Σύστημα Εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να το αλλάξει «εν μέσω της πιο δύσκολης χρονιάς της πανδημίας, κλείνοντας τις πόρτες των ΑΕΙ σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά κυρίως των κοινωνικά πιο αδύναμων στρωμάτων».

Μέσω αυτής της τακτικής, η κυβέρνηση κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δημιουργεί συνθήκες για ένα νέο κύμα φυγής νέων παιδιών ή επιστημόνων ή παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αυτό που ονομάσαμε μάστιγα του brain drain».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «έχει πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσει και πολλά συμβόλαια να εκτελέσει, βάζοντας σημάδι την νέα γενιά υπό το καθεστώς της ασυδοσίας του πλούτου».

Στο δεύτερο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σκάνδαλο Λιγνάδη. Άσκησε δε κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απουσία του από τη Βουλή λέγοντας πως «κρύβεται και φυγομαχεί» σε μείζον ζητήματα.