Τουρνάς – Για ποιον γνωστό καλλιτέχνη έγραψε τον «Αχιλλέα απ’ το Κάιρο»

Το 1980 βγήκε η δισκάρα του Κώστα Τουρνά «Τώρα».

Περιείχε πολλά δυνατά τραγούδια που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν. Συνέβαινε αυτό, τότε, με πολλούς δίσκους, σε όλα τα βιλαέτια του τραγουδιού.

Το «Τώρα» ακούγονταν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Μόνο σύντομο διάλλειμα όταν αναγκαστικά έπρεπε να αλλάξεις πλευρά στο βινύλιο.

Εκεί στην πίσω όψη, μετά το χιτ «Μη της το πεις» έσκαγε «Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο». Τραγούδι πρωτοπόρο θεματικά για την εποχή του που βγήκε αργά και σταθερά μπροστά και κέρδισε τη μάχη με το χρόνο.

Σε συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε ο Τουρνάς στον Κώστα Μανιάτη και το oneman αποκάλυψε το πρόσωπο από το οποίο εμπνεύστηκε για να γράψει το τραγούδι…

Είπε χαρακτηριστικά ο τραγουδοποιός:

«Είχα το ερέθισμα από άνθρωπο που ήξερα και δούλευα μαζί του και ήταν ομοφυλόφιλος, τον Γιώργο Μαρίνο. Ζούσε μία ζωή την οποία ο ίδιος την είχε ομολογήσει, δεν την έκρυβε. Ο ‘Μηνάς’ που λέει μέσα το τραγούδι ήταν το ταίρι του Γιώργου και η ‘Λέλα’ ήταν η αδερφή μου, η οποία δεν ζει πια.
Η θεματολογία του τραγουδιού ήταν ταμπού για την εποχή.

Η φράση κλειδί σε αυτό το τραγούδι είναι το “θα μπορούσαν να είναι παιδιά σου”. Όταν κάποιος λέει “α την πουστάρα να πούμε, την ξεφωνημένη”, θα μπορούσε αυτός να είναι αδερφός σου, παιδί σου.

Εκεί θα το λεγες; Αυτό είναι περισσότερο μια αίσθηση της θέσης που παίρνουμε οι άνθρωποι κατά πως μας βολεύει εκείνη την ώρα».