Τι συμβαίνει με την αναβάθμιση των F-16 Block 50;

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των συνολικά 38 F-16 Block 50 με τη χρησιμοποίηση των απαρτίων που θα εξοικονομηθούν από τα υπό αναβάθμιση των Block 52 στο επίπεδο V, έχει υποστεί ήδη δύο αναβολές στην έγκρισή του και έχουν αρχίσει αν προκύπτουν ερωτήματα γιατί δεν προχωρά το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 Block 50 περιλαμβάνει την τοποθέτηση των απαρτίων που θα προκύψουν από τα Block 52 με τις εργασίες να αναλαμβάνει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία με την καθοδήγηση ανθρώπων της Lockheed Martin, στις εγκαταστάσεις της στην Αγχίαλο από τους τεχνικούς της. Το κόστος της αναβάθμισης αγγίζει τα 500 εκ. ευρώ και τα επιπλέον 250 εκ. θα αφορούσαν επιπλέον όπλα, ατρακτίδια κτλ. για το σύνολο του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πόσο σημαντικό είναι να αναβαθμιστούν τα 38 Block 50 είναι φανερό καθώς αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κορμού των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία και θα αναλάβουν τις χαμαλοδουλειές, όπως είναι οι αναχαιτίσεις, στο Αιγαίο. Ο αριθμός μάλιστα αυτός δε μπορεί να λείψει από το δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία δεν έχει την πολυτέλεια να ανανεώνει τα μαχητικά της με καινούρια κατά το δοκούν λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και επειδή έχει ένα πλήθος αεροσκαφών των οποίων η απόσυρση θα κατεβάσει την οροφή των μαχητικών της κατά πολύ και η οροφή αυτή είναι “ιερή” με βάση την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Εκτός των Block 50 η Αεροπορία έχει ακόμα τα πρώτα εκ των F-16 που είχε αγοράσει, τα Block 30 και τα 34 F-4 με τα τελευταία να αποσύρονται το 2027 και τα Block 30 να μπορούν να λάβουν περιορισμένες αναβαθμίσεις λόγω των αναλογικών συστημάτων που φέρουν, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη σε βάθος χρόνου.

Για τους παραπάνω λόγους, η δυνατότητα της Αεροπορίας να διαθέτει τα 84F-16V + 38 F-16 Block 50+ με ένα ανανεωμένο οπλοστάσιο και ατρακτίδια, είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα της χώρας. Τα Mirage 2000 και τα Rafale έχουν επιπλέον δουλειές να καλύψουν. Επομένως, το ζήτημα της αναβάθμισης είναι καίριο και η αναβολή έγκρισής του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους στο Σεπτέμβριο και τελικά.. άγνωστο πότε, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά στο τι συμβαίνει με αυτό.

Η αντιπολίτευση είχε ενστάσεις για το πρόγραμμα το καλοκαίρι και φαίνεται ότι ακόμα έχει με την Κυβέρνηση, ενώ έχει την πλειοψηφία, να μη φέρνει προς έγκριση το πρόγραμμα στη Βουλή σε μία ακατανόητη μεθόδευση για.. συναίνεση σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, της μείζονος αντιπολίτευσης.

Εκτός αυτού του γεγονότος, αρκετοί φέρονται να επιθυμούν να αναλάβει η ΕΑΒ το έργο των F-16 Block 50 για να εξασφαλιστεί έργο για την εταιρεία ενώ κύκλοι της Αεροπορίας φοβούνται κάτι τέτοιο, και όχι άδικα, για τυχόν καθυστερήσεις.

Το πως λειτουργούν τα πράγματα με τις κρατικές εταιρείες και τις συμβάσεις έργου σε αυτές, είναι σήριαλ χιλιοπαιγμένο με αποτελέσματα απτά, όπως η συντήρηση των C-130, των F-4 κτλ. Αυτά όλα βέβαια τα προβλήματα ξεκινούν από τις Κυβερνήσεις οι οποίες δε δίνουν τη δέουσα προσοχή στην αμυντική βιομηχανία την οποία βλέπουν μόνο ως λογιστικά έξοδα.

Για να μη μείνει η Πολεμική Αεροπορία το 2030 με -70 μαχητικά, καλό είναι να συντονιστούν στην Κυβέρνηση και το πρόγραμμα να προχωρήσει πάση θυσία χωρίς κολλήματα αφού η χώρα δεν πρόκειται να αγοράσει.. 100 μαχητικά μέσα στη δεκαετία για αντικατάσταση και αναβάθμιση όλου του αεροπορικού στόλου.

Γενικά, οι τιμές των μαχητικών έχουν ανέβει καθώς τα ηλεκτρονικά απάρτια έχουν πιο δύσκολη κατασκευή και κοστοβόρα, όσο αυξάνει επίπεδο η τεχνολογία αλλά και γι αυτό οι οροφές μαχητικών παγκοσμίως μειώνονται, πλην των κρατών που επενδύουν σταθερά στη ν άμυνά τους, χωρίς αστερίσκους.

ΠΗΓΗ EL.GR