Τι είναι η Συστημική Αναπαράσταση; Του Γεράσιμου Δεστούνη, Ψυχοθεραπευτή/Δραματοθεραπευτή

Η συστημική αναπαράσταση βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές: στην ιεραρχία των μελών με βάση το χρονικό σημείο που εισήλθε κάθε άτομο μέσα στο σύστημα, στο δικαίωμα του καθενός να ανήκει, στην ισορροπία του δούνε και λαβείν και στο γεγονός ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όταν κάποια από αυτές τις αρχές δε λειτουργεί τότε υπάρχει δυσαρμονία που δημιουργεί εμπλοκές και εντάσεις στο άτομο.

Ποιοι ανήκουν στο σύστημά μας;

Στο σύστημά μας ανήκουν: Όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και παιδιά προηγούμενων σχέσεών μας. Τα έμβρυα αμβλώσεων και αποβολών. Οι γονείς μας και τα αδέλφια τους, οι γιαγιάδες/παππούδες όπως και οι γονείς τους, επίσης πιο μακρινά συγγενικά πρόσωπα που έχουν υποστεί μια ιδιαίτερη δύσκολη μοίρα ή ένα άδικο πεπρωμένο. Στο σύστημά μας δεν ανήκουν μόνο συγγενείς εξ αίματος, αλλά ανήκουν και μας επηρεάζουν: οι πρώην σημαντικοί σύντροφοι, και οι δικοί μας και της σχέσης μας, όπως και οι σημαντικοί σύντροφοι των γονιών μας αλλά και των γιαγιάδων/παππούδων. Τα θετά παιδιά και οι βιολογικοί γονείς τους, επίσης άτομα που ευεργέτησαν το σύστημά μας (π.χ. κάποιος που έκανε μια δωρεά που βοήθησε στην εξέλιξη της οικογένειας) ή άτομα τα οποία μέσω του θανάτου τους ή μέσω κάποιου ατυχήματος συνδέονται με το συγκεκριμένο οικογενειακό σύστημα (π.χ. σε μια βεντέτα ανήκει στο σύστημά μας ο θύτης ή το θύμα ανάλογα με τη δράση που είχε το μέλος της οικογένειας). Στο σύστημά μας ακόμα ανήκουν θύματα ή θύτες οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας, όπως ο βιασμός ή το οικονομικό έγκλημα.

Πώς βοηθάει η συστημική αναπαράσταση την πίεση που μπορεί να νιώθει κάποιος σήμερα;

Μέσα από τις Συστημικές Αναπαραστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν το άτομο, το ζευγάρι ή την οικογένεια, διλήμματα ή επαγγελματικά θέματα, όπως και ψυχικές ασθένειες που έχουν τις ρίζες τους σε άλυτες γενεαλογικές συγκρούσεις. Μέσα από μια συστημική αναπαράσταση μπορεί να δει ο ενδιαφερόμενος γιατί βιώνει πραγματικά τόσο μεγάλη ή ενίοτε αφόρητη πίεση και από πού πηγάζει. Η συστημική αναπαράσταση είναι ένα βιωματικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο που μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να απελευθερωθούμε από καταστάσεις που μας δυσκολεύουν στο παρόν. Στη συστημική αναπαράσταση αποκαλύπτονται εντάσεις, προβλήματα και καταστροφικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Στόχος της είναι η απεμπλοκή και απελευθέρωση από βάρη που δεν μας ανήκουν προσφέροντας κάθαρση, αποδοχή και συμφιλίωση. Ο συντονιστής-θεραπευτής είναι εστιασμένος στη λύση και όχι στην ηδονή που πολλές φορές προσφέρει το πρόβλημα, είναι εστιασμένος στο να ανακαλύψει ο ενδιαφερόμενος/η τη δική του μοναδική θέση, να νιώσει όλη τη δύναμη και την ενέργεια που πηγάζουν απ’ αυτήν και να αφεθεί με εμπιστοσύνη στο «ποτάμι της ζωής».

Ζούμε σε μια περίοδο που οι συναντήσεις απαγορεύονται, πώς μπορεί κάποιος να ευεργετηθεί από αυτή τη βιωματική μέθοδο;

Ειδικά αυτή την περίοδο, μια περίοδο ανησυχίας, ασθένειας, φόβου και μοναξιάς έρχονται στο προσκήνιο πολλές πτυχές του εαυτού που ζητούν την προσοχή μας. Σε αρκετές περιπτώσεις η μέθοδος του Bert Hellinger μπορεί να δώσει απαντήσεις και ανακούφιση ώστε να αισθανθούμε πιο δυνατοί. Ο συνηθέστερος τρόπος για να γίνει μια αναπαράσταση είναι σε ομάδα αλλά και με ατομικές συνεδρίες. Φυσικά στην περίοδο της COVID-19 όλα έχουν αλλάξει, ακόμα και ο τρόπος που γίνονται οι συνεδρίες, αλλά χωρίς να έχει χαθεί τίποτα από τη δύναμη και την αξία της μεθόδου. Διαδικτυακά λοιπόν με τεχνικές που χρησιμοποιούμε στις ατομικές συνεδρίες, εστιασμένες αποκλειστικά στην εύρεση της λύσης, ώστε να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει την προσωπική ιδιαίτερη πορεία του χωρίς να τον ακολουθεί ή να τον βαραίνει πλέον το παρελθόν, ικανός πια να αντιμετωπίσει το παρόν με μεγαλύτερη σοφία και αισιοδοξία.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να πάρει βοήθεια κάποιος;

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι δε χρειάζονται πολλές συναντήσεις για να αντιμετωπισθούν εμπλοκές και δυσκολίες που μπορεί κάποιος να έχει. Ανάλογα με το θέμα μπορεί να πάρει ο ενδιαφερόμενος βοήθεια και από μία συνάντηση. Φυσικά βοηθάει η θεραπευτική συνέχεια, αλλά με τη συγκεκριμένη μέθοδο αυτό δεν είναι προϋπόθεση και απαραίτητο. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς νομίζω είναι πολύ σημαντικό να κερδίζουμε τα οφέλη της θεραπείας χωρίς μεγάλη δέσμευση χρόνου και χρήματος. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι μπορεί να ευεργετηθεί της μεθόδου και κάποιος που βρίσκεται ήδη σε μία ψυχοθεραπευτική σχέση. Με τις συνεδρίες της συστημικής αναπαράστασης έχει τη δυνατότητα να ρίξει φως σε πολλά σημεία που μπορεί μέχρι τώρα να μην είχε δει και έτσι να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο βοηθώντας την υφιστάμενη θεραπεία του.

Γεράσιμος Δεστούνης

Ψυχοθεραπευτής/Δραματοθεραπευτής-Συντονιστής Συστημικών

Αναπαραστάσεων μέθοδος Bert Hellinger-Ηθοποιός

τηλ. 6977083583, e–mail g.destounis@gmail.com

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

THE CLOCKWORKORANGE TIMES.GR