Τι είναι η πανδημία;

Σύμφωνα με το λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, ο ορισμός της «πανδημίας»: «επιδημία που εξαπλώνεται σε όλη την έκταση μιας χώρας ή περιοχής, που προσβάλλει το σύνολο του πληθυσμού της».

Οι πανδημίες προκύπτουν από τις επιδημίες, που είναι ξεσπάσματα ασθενειών περιορισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Αντιθέτως, οι πανδημίες εξαπλώνονται σε πολλές χώρες.

«Η πανδημία δεν είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε ελαφρά τη καρδία», δήλωσε την Τετάρτη ο Γκεμπρεγεσούς. «Είναι μία λέξη που, αν χρησιμοποιηθεί λάνθασμένα, μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο, ή την αδικαιολόγητη αποδοχή ότι η μάχη έχει τελειώσει, οδηγώντας έτσι σε μη αναγκαίους θανάτους».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υπογραμμίσει, ότι αν και η ασθένεια αποκαλείται πλέον πανδημία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από τις χώρες, ή τις παγκόσμιες αρχές υγείας ο ιός.

«Όταν αναφερόμαστε στην κατάσταση ως πανδημία, ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΟΥ αναλύει και αντιμετωπίζει την απειλή από τον συγκεκριμένο κοροναϊό, παραμένει η ίδια. Δεν αλλάζει τις δράσεις του ΠΟΥ και δεν αλλάζει όσα πρέπει να κάνουν οι χώρες».

Επίσης τόνισε ότι ενώ η ασθένεια εντοπίζεται πλέον σε 114 χώρες, το 90% των κρουσμάτων περιορίζεται σε 4 μόλις κράτη με δύο από αυτά να εμφανίζουν σημαντική μείωση στην εξάπλωση.

«81 χώρες δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα COVID-19 και 57 χώρες έχουν αναφέρει λιγότερα από 10. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε σε όλους τους τόνους ότι όλες οι χώρες μπορούν ακόμη να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Προηγούμενες πανδημίες

Τον 14ο αιώνα η Μαύρη Πανώλη οδήγησε στον θάνατο ποσοστό περί του 30% με 60% του πληθυσμού της Ευρώπης. Το 1918 η Ισπανική Γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πιο πρόσφατες πανδημίες, περιλαμβάνουν την γρίπη των χοίρων, το 2009 και 2010 και τον HIV που οδήγησε συνολικά στον θάνατο 770.000 ανθρώπους το 2018.