Τι είναι γυναίκα; Τα δέκα παραδείγματα της Σιμόν Ντε Μποβουάρ

Το βιβλίο «Δεύτερο φύλο» της Ντε Μποβουάρ κυκλοφόρησε το 1949. Αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος.

Τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μια βδομάδα ενώ το Βατικανό περιέλαβε το βιβλίο στη «μαύρη λίστα» του.

Εξήντα χρόνια μετά, ενώ η φεμινιστική ουτοπία ξεφτάει καθώς σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές επανέρχονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, το «Δεύτερο φύλο» αξίζει να ξαναδιαβαστεί ως ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος.

1. “Είμαι πολύ έξυπνη, πολύ απαιτητική και πολύ επινοητική για να μπορέσει κανείς να με καταλάβει ολοκληρωτικά. Κανείς δεν με γνωρίζει ή με αγαπάει ολοκληρωτικά. Έχω μόνο τον εαυτό μου.”

2. “Η ομοφυλοφιλία είναι εξίσου περιοριστική όσο η ετεροφυλοφιλία: το ιδεώδες πρέπει να είναι να μπορείς να αγαπάς μια γυναίκα ή έναν άνδρα, ένα ανθρώπινο ον, χωρίς να αισθάνεται φόβο, αυτοσυγκράτηση ή υποχρέωση.”

3. “Αυτό θεωρώ αληθινή γενναιοδωρία: Να τα δίνεις όλα και να αισθάνεσαι πως δεν σου έχει κοστίσει κάτι.”

4. “Ένας άνδρας συνδέεται με μια γυναίκα – όχι για να την απολαύσει, αλλά για να απολαύσει τον εαυτό του.”

5. “Με τι θα ασχολούνταν ο Πρίγκιπας του Παραμυθιού αν δεν έπρεπε να ξυπνήσει την Ωραία Κοιμωμένη;”

6.”Η σεξουαλική ευχαρίστηση στις γυναίκες είναι κάτι σαν μαγικό ξόρκι. Απαιτεί την πλήρη εγκατάλειψη. Αν οι λέξεις ή οι κινήσεις αντιτίθενται στη μαγεία των χαδιών, η μαγεία χάνεται ”

7.”Το να βρεις σύζυγο είναι τέχνη. Να τον κρατάς είναι δουλειά.”

8.”Να σε αγαπούν, να σε θαυμάζουν, να είσαι απαραίτητη. Να είσαι κάποιος.”

9. “Η μέρα που δεν γράφω αφήνει μια γεύση από στάχτη.”

10. “Ήμουν φτιαγμένη για έναν άλλο πλανήτη. Έκανα λάθος στο δρόμο.”