Test drive: Porsche Taycan 4S

Ειναι κατι σαν ιεροτελεστία… Ύστερα από μια πραγματικά γρήγορη βόλτα με κάθε σοβαρό σπόρτσκαρ, προσπαθείς να βάλεις το μυαλό σε τάξη, ακούγοντας τα μέταλλα να κρυώνουν όσο το μοτέρ γουργουρίζει στο ραλαντί.

Αυτή τη φορά όμως δεν ακούγεται τίποτα. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα μηχανικά μέρη που να πασχίζουν να ξεφορτωθούν θερμότητα. Και το ραλαντί είναι μια έννοια ξένη για το αυτοκίνητο που μέχρι πριν λίγο έκανε το αίμα μου να βράζει. Για την Porsche Taycan…

Αναγκαίο καλό
Κατά κάποιο τρόπο αυτό το αυτοκίνητο γεννήθηκε από ανάγκη. Την ανάγκη για χαμηλότερο μέσον όρο στις εκπομπές CO2 των μοντέλων της εταιρείας. Ο οποίος θα διατηρήσει παράλληλα το δικαίωμά της να κατασκευάζει και να πουλάει τα αυτοκίνητα χάρη στα οποία είναι αυτή που είναι. Ευτυχώς η Porsche δεν είδε αυτό το πρότζεκτ ως αγγαρεία αλλά ως ευκαιρία, επάνω στην οποία έχτισε το πρωτότυπο Mission E. Αυτό το εξωτικό ηλεκτρικό σπόρτσκαρ που πέρασε με ελάχιστες αλλαγές στην παραγωγή και σήμερα δοκιμάζουμε στην Ελλάδα.

Στη σιλουέτα της θα αναγνωρίσεις στοιχεία από την 911 αλλά και από το μέλλον. Ο συνδυασμός τους δίνει ξεκάθαρο στίγμα «Porsche» σε ένα τεράστιο αμάξωμα που έχει τέλειες αναλογίες και φαίνεται σημαντικά μικρότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα. Το μήκος φτάνει τα 4,96 m και το μεταξόνιο τα 2,9, ενώ το πλάτος είναι θεόρατο στα 1,97 m, μα το ύψος 1,38. Μόλις!

Απόλυτα ρευστή ως σχήμα, η Taycan έχει λεπτεπίλεπτη γραμμή που δεν αλλοιώνεται από κανένα σταθερό αεροδυναμικό βοήθημα. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει κορυφαίο συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,22. Για οποιοδήποτε αυτοκίνητο αυτό θα ήταν μια σημαντική λεπτομέρεια, αλλά σε ένα γρήγορο ηλεκτρικό αποκτά μέγιστη σημασία.

Η απλότητα του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης σε σχέση με ένα θερμικό και το χωροταξικό πλεονέκτημα που αυτή σημαίνει, έπαιξαν βασικό ρόλο στον συνδυασμό της σχεδιαστικής ελευθερίας με τη μηχανολογική αρτιότητα. Για την τελευταία, θεμέλιος λίθος ήταν η ενσωμάτωση της αλουμινένιας «φωλιάς» της μπαταρίας στο πάτωμα, ως δομικό στοιχείο του.

Το πλαίσιο αποτελείται από συνδυασμό αλουμινίου και χάλυβα. Με το κάθε υλικό προσεκτικά διαλεγμένο και τοποθετημένο για να δίνει τα ιδανικά χαρακτηριστικά ακαμψίας και βάρους σε κάθε εκατοστό. Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί ταυτόχρονα ως στόχοι εάν η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Porsche δεν είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί.

Τη δική της επανάσταση κάνει και η μπαταρία, η οποία τινάζει στον αέρα τον κανόνα που θέλει τάση 400 V στα κυκλώματα των σημερινών ηλεκτρικών. Στην Taycan 4S, η στάνταρ μπαταρία (Performance Battery) έχει τάση από 520 έως 720 V και αποτελείται από 28 modules με 12 στοιχεία το καθένα, διαθέτοντας χωρητικότητα 79,2 kWh (71 kWh η καθαρή). Το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε την ενισχυμένη Performance Battery Plus των Turbo και Turbo S που λειτουργεί σε τάση από 610 έως 835 V και χωράει 93,4 kWh (83,7 καθαρή) καθότι διαθέτει 33 modules τοποθετημένα σε δύο επίπεδα.

Οι δύο μπαταρίες έχουν διαφορά και στη μέγιστη ισχύ φόρτισης που είναι αντικειμενικά κορυφαία, με 225 και 270 kW αντίστοιχα έτσι ώστε το 80% της φόρτισης να ολοκληρώνεται σε μόλις 22,5’. Σημειώστε δε, πως σε έναν τέτοιο φορτιστή που προς το παρόν στην Ελλάδα μπορείς να βρεις μόνο στις εγκαταστάσεις της Porsche στη Μεταμόρφωση, ένα πεντάλεπτο πρίζωμα με την μπαταρία άδεια είναι αρκετό για 100 km!

Σε πιο ρεαλιστικά σενάρια όπως σε ταχυφορτιστή DC 50 kW, η φόρτιση μέχρι το 80% απαιτεί 93’ ενώ κερδίζεις 100 km στα πρώτα 28’. Σε Wallbox 11 kW η πλήρης φόρτιση απαιτεί εννέα ώρες, ενώ πλέον διατίθεται και 22άρης on-board φορτιστής που κόβει σχεδόν στο μισό αυτό το χρόνο. Είναι δε περιττό να αναφέρουμε πως το κύκλωμα διαχείρισης θερμότητας της μπαταρίας είναι ενσωματωμένο στο αντίστοιχο του αυτοκινήτου και φροντίζει για την ιδανική θερμοκρασία ανά πάσα στιγμή.

Εμπειρία Plus
Η επιλογή της μπαταρίας δεν επηρεάζει τη χωροταξική διάταξη μιας καμπίνας που χαρακτηρίζεται από δωρικό ρυθμό μα και την τελευταία λέξη της ψηφιακής εμπειρίας και συνδεσιμότητας. Χωρίς να στηρίζεται σε αχρείαστους εντυπωσιασμούς, η πολυτέλεια είναι ουσιαστική και η ποιότητα των υλικών κορυφαία, μαζί με τη συναρμολόγηση και το φινίρισμα.

Όπου κι εάν αγγίξεις, ακουμπάς το υλικό που πρέπει… και οι τέσσερις οθόνες μπορούν να σε βομβαρδίζουν με πληροφορία όταν θέλεις, χωρίς να σε αγχώνουν όταν δεν χρειάζεται. Εκείνη που αποτελεί τον πίνακα οργάνων δένει τέλεια το χθες με το σήμερα και το αύριο, ενώ γύρω σου δεν υπάρχει σχεδόν κανένας φυσικός διακόπτης. Τα πάντα ρυθμίζονται από τις οθόνες, οπότε ζητούν λίγο από το χρόνο σου για την αρχική προσαρμογή. Όμως το μπουτόν εκκίνησης είναι εκεί που πρέπει: Αριστερά από τον πίνακα οργάνων για να το βρίσκεις αμέσως.

Στο πίσω κάθισμα, ο χώρος είναι άνετος για κανονικούς ενηλίκους και υπάρχουν δύο χώροι αποσκευών. Ένας βοηθητικός εμπρός με χωρητικότητα 84 lt κι ένας κύριος πίσω με 407 lt. Όμως όσο απολαυστικό κι εάν είναι το σκηνικό σε οποιοδήποτε σημείο της καμπίνας, είναι κατά κάποιο τρόπο κρίμα να μην απολαμβάνεις την Taycan από το κάθισμα του οδηγού. Μοιάζει λεπτεπίλεπτο μα αποδεικνύεται τέλειο σε στήριξη και είναι άνετο και, παρότι στο πάτωμα βρίσκεται η μπαταρία, η θέση είναι χαμηλή, ξαπλωτή και με κατακόρυφο τιμόνι, οπότε ουσιαστικά σπορ. Είναι με άλλα λόγια αυτή ακριβώς που χρειάζεται ένα σπόρτσκαρ, προκειμένου εκτός των άλλων να σε βοηθά να αποκωδικοποιείς τα μηνύματα για τη δυναμική ισορροπία του πλαισίου.

Κωδικός 4S
Για την ηλεκτρική Porsche, ο τρόπος που ονομάζονται οι εκδόσεις είναι ο ίδιος με των υπόλοιπων μοντέλων. Οπότε τη βάση ορίζει η «απλή» Taycan και την κορυφή η Turbo S, με ενδιάμεσους σταθμούς την Turbo και την 4S που δοκιμάζουμε. Κανονικά αποδίδει 435 PS ή 530 με το «overboost» του Launch Control. Με την μπαταρία Plus που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής, τα νούμερα ανεβαίνουν σε 490 και 571 PS αντίστοιχα.

Όπως και οι Turbo, η 4S έχει δύο σύγχρονους κινητήρες μόνιμου μαγνήτη που υιοθετούν στοιχεία από την αγωνιστική τεχνογνωσία της εταιρείας. Ο ένας κινεί τους εμπρός και άλλος τους πίσω τροχούς, με τον δεύτερο να είναι πιο μικρός κι ελαφρύς από των ισχυρότερων εκδόσεων. Διατηρεί όμως το κιβώτιο δύο σχέσεων μετάδοσης ως σημείο-κλειδί στον τρόπο που η ισχύς περνά στον δρόμο. Με ενεργοποιημένο Sport Plus και το Launch Control, η Taycan 4S εκσφενδονίζεται προς το αύριο γράφοντας 0-100 km/h σε 4” και 0-200 km/h σε 12,9” με απόλυτη ακρίβεια στην παροχή της ισχύος έτσι ώστε κάθε τροχός να βρίσκεται στο όριο της πρόσφυσης χωρίς να το ξεπερνά.