Τα 7 μεγάλα κυβερνητικά Βατερλώ του 2021 που έφεραν κατακόρυφη φθορά στο επιτελείο Μητσοτάκη

To 2021 για την κυβέρνηση ήταν ένα έτος φθοράς το οποίο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, ούτε ο πιο ακραιφνής μητσοτακικός.

Η φθορά κλιμακώθηκε από διάφορα κυβερνητικά βατερλώ σε επίπεδα διαχείρισης και αποφάσεων αλλά και από επικοινωνιακά show που έγιναν για να στρέψουν την προσοχή αλλού.

Η χρονιά ξεκίνησε υπό το μερικό lockdown της οικονομίας, με έναν ανασχηματισμό που κύριο χαρακτηριστικό είχε την αποτυχημένη επιλογή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη ο οποίος παραιτήθηκε μετά από 15 μέρες με νεύρα από το Μαξίμου για την αστοχία του.

Πολύμηνα lockdown και η αντίδραση της κοινωνίας στη Νέα Σμύρνη

Το Φεβρουάριο επιβλήθηκε το τρίτο lockdown όπου έκλεισαν τα πάντα εκτός από τα σούπερμάρκετ, βενζινάδικα, κρεοπωλεία, φούρνοι και μανάβικα.

Το σκληρό lockdown έφερε δυσαρέσκεια, απογοήτευση αλλά και αντιδράσεις σε μία εμμονική στρατηγική να μην αφήνει βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνία.

Όλα αυτά οδηγούν σε μία αντίδραση με επεισόδια και κινητοποίηση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσα στην άνοιξη προχώρησε σε νομοσχέδια με αντιλαικό χαρακτήρα που έφεραν τον κόσμο της εργασίας και τους φοιτητές σε καθημερινές διαδηλώσεις.

Στις πλατείες, οι νέοι δεν άντεχαν πλέον και ξεσπούσαν σε ξενύχτια και συνωστισμούς για να ξεπεράσουν το πολύμηνο lockdown.

Εμβολιασμοί με τα χίλια ζόρια έφτασαν στο 70%

Το νέο μεγάλο εγχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν οι εμβολιασμοί.
Και εκεί είδαμε τα γνωστά.

Υπουργοί και βουλευτές να σπεύδουν να εμβολιαστούν πρώτοι εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, γυναίκες βουλευτών και γνωστοί κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι να προσπαθούν να προηγηθούν, μέχρι που μπήκε σειρά.

Οι προσδοκίες ότι θα έχουμε γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού πήγαν άπατες.

Κυβερνητικοί έλεγαν για ένα 70-80% μέχρι τον Ιούνιο, μετά είπαν 70% μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Τελικά φτάσαμε τέλος του χρόνου για να έχουμε ένα ποσοστό στο 70% και αυτό διότι η κυβέρνηση υπολογίζει και τους εμβολιασμούς στα παιδιά άνω των 5 ετών…

Και μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση προσέφυγε στο αντιλαικό μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους άνω των 60 ετών αλλά και το freedom pass με τα 150 ευρώ για τους νέους… Και εν τέλει, η νέα μετάλλαξη κολλάει τους πάντες…

Ο προνομιακός συνομιλητής του Μαξίμου Μένιος Φουρθιώτης συλλαμβάνεται και αποδομείται

Στην δημοσιότητα έρχεται ένα θέμα που αγγίζει το ίδιο το Μαξίμου.

Συλλαμβάνεται ο Μένιος Φουρθιώτης για σωρεία αδικημάτων.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι είχε αστυνομική φρουρά 14 ατόμων, του είχε δοθεί κρατικό αμάξι ενώ ο ίδιος επαιρόταν ότι ήταν προνομιακός συνομιλητής του Μεγάρου Μαξίμου και υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων. Ξαφνικά αποκαλύπτονται οι πιέσεις του σε υπουργούς της κυβέρνησης για να ικανοποιούνται τα αιτήματά του, οι παράνομες ενέργειές του σε κυβερνητικά προγράμματα για να λαμβάνει χρήματα που προορίζονταν για επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από το lockdown.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να πούμε ότι το ΒΝ έπαιξε ρόλο αποκαλυπτικό του πραγματικού ρόλου του τηλεπαρουσιαστή σε σχέση με την κυβέρνηση.

Οι πυρκαγιές ξεγυμνώνουν την κυβερνητική θεωρία περί αρίστων – Ο μηχανισμός είναι σάπιος

Το lockdown αίρεται, αρχίζει η τουριστική περίοδος που μετριάζει την δυσαρέσκεια για τo πολύμηνo και εγκληματικό κλείσιμο της αγοράς.
Μέχρι που έρχεται το καλοκαίρι και ο Αύγουστος όπου καίγεται εκτάσεις ρεκόρ σε όλη τη χώρα.

Οι πρωτόγνωρες πυρκαγιές σε Βόρεια Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μάνη, στο Αλεποχώρι και άλλες μικρότερες σε άλλες περιοχές καταδεικνύουν την ανεπάρκεια σε σχεδιασμό, σε μέσα αλλά και εκπαίδευση στην Πολιτική Προστασία. Ξεγυμνώνουν την κυβέρνηση που πλασαρόταν ότι είχε βάλει τους άριστους στις κατάλληλες θέσεις.

Για να ανακτήσει το πλεονέκτημα ο Πρωθυπουργός ξεκινάει την διαδικασία να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του.
Φέρνει για αρχή μέσα στο καλοκαίρι τον Γιάννη Οικονόμου, καθώς μέχρι τότε η Αριστοτελία Πελώνη δεν μπορούσε να σταθεί σε υψηλό επίπεδο.

Κυβερνητικές παλινωδίες που καίνε το χαρτί του ανασχηματισμού

Ωστόσο, το χαρτί του ανασχηματισμού καίγεται λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή του.
Ανακοινώνουν τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ως νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας χωρίς να έχουν πάρει την συγκατάθεσή του.
Επικρατεί μύλος…
Διώχνουν Χρυσοχοίδη χωρίς να έχει πολιτικό μερίδιο ευθύνης για τις πυρκαγιές αφού ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ο καθύλην αρμόδιος.

Το τελευταίο τον πριμοδοτούν ως υφυπουργό Άμυνας… Και επαναφέρουν τον Τάκη Θεοδωρικάκο που 6 μήνες πριν είχαν αποπέμψει ως αποτυχημένο υπουργό Εσωτερικών!

Στο μυαλό του Μητσοτάκη επικρατούν οι ισορροπίες με εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και τα εκδοτικά συμφέροντα. Ξεκάθαρα…
Στην Βόρεια Εύβοια έχουν καεί τα πάντα και κυβερνητικός δεν πατάει…

Θα πάνε μήνες μετά συνοδεία μιας πρωτοφανούς αστυνομικής δύναμης διότι φοβήθηκαν την λαϊκή οργή.
Οι δημοσκοπήσεις λένε για τη μεγάλη δημοφιλία Μητσοτάκη αλλά στην πράξη φοβάται να κυκλοφορήσει στην κοινωνία.

Για να ρεφάρει από τον αποτυχημένο ανασχηματισμό και τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει μία αμυντική συμφωνία και την παρουσιάζει ως game changer στο Αιγαίο

Η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως να ρεφάρει γι’ αυτό μετά τις πυρκαγιές και τον ανασχηματισμό, προετοιμάζει το έδαφος σε διπλωματικό επίπεδο με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Παρουσιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων, ως η μεγάλη αμυντική συμφωνία που αλλάζει τις ισορροπίες, με την οποία οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα δράσουν πολεμικά εάν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Εν τέλει το γαλλικό ΥΠ.ΕΞ έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε ότι δεν υπάρχει ρήτρα αμυντικής βοήθειας σε ΑΟΖ και στα θαλάσσια σύνορα.
Από κει και πέρα, η Γαλλία έχασε ένα συμβόλαιο εκατοντάδων δισεκατομυρίων με την Αυστραλία που προτίμησε τα αμερικάνικα υποβρύχια.

Λίγο αργότερα, ήρθε και η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία που επίσης παρουσιάστηκε ως πολύ συμφέρουσα, χωρίς επίσης καμία αμυντική συνδρομή των ΗΠΑ στο Αιγαίο…

Δεν αξιολόγησε σωστά την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση – Ο πληθωρισμός ήρθε να μείνει

Και ερχόμαστε στο φθινόπωρο με 2 μέτωπα που η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στα δύο.

Η ενεργειακή κρίση είχε φανεί ήδη από τον Σεπτέμβρη και η κυβέρνηση την είχε αξιολογήσει ως παροδική.
Το ίδιο και τις αυξήσεις σε βασικά είδη οι οποίες πιέζουν το ελληνικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα με δόσεις ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε ήταν μικρή και γρήγορα θα φαγωθεί από τον πληθωρισμό.
Τα ταξίδια σε Αίγυπτο, Ρωσία, Ισραήλ για θέματα ενεργειακά έγιναν για το θεαθήναι.

Εν τέλει έχουμε φτάσει στο τέλος 2021 και η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί ενώ ακόμα και η ΕΚΤ βλέπει ότι ο πληθωρισμός επιμένει και πρέπει να πάρει δραστικά αποφάσεις για να αυξήσει τα επιτόκια της.

Στην κορυφή των αρνητικών δεικτών της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Παράλληλα, στο δεύτερο μέτωπο της πανδημίας που ήδη εμφανίζεται δυναμικά από τον Οκτώβριο η Ελλάδα κατακτάει την κορυφή στους αρνητικούς δείκτες της πανδημίας.

Πολλά κρούσματα και νοσηλείες και στην πρώτη τριάδα σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη.
Έρχεται η Omicron και ενώ χώρες με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών ξεκινούν τα δραστικά μέτρα και τα μερικά lockdown, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν το νέο χρόνο…

Και όταν βλέπει ότι τα κρούσματα ξεφεύγουν κάθε εκτίμησης, τρέχει να τα φέρει μπροστά…

Και εκτός αυτού ο Πρωθυπουργός, αρνούμενος να δει την πραγματικότητα, σε μία απίθανη στιγμή λάθους timing αποφασίζει να πάει εν μέσω κρίσης τριήμερο στα Ζαγοροχώρια…

Η κυβέρνηση θα πρέπει να σοβαρευτεί.

Πηγή: bankingnews.gr