ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 18 ΜΑΙΟΥ!

Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Τα προβλήματα των αποφοίτων ΙΕΚ και η απάντηση ΥΕΘΑ!!!

Σύμφωνα με ερώτηση που τέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχουν προκύψει προβλήματα με τη συμμετοχή των αποφοίτων ΙΕΚ στην προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου και Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα «Προκήρυξη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)- Προβλήματα έχουν προκύψει στην κατάθεση δικαιολογητικών των αποφοίτων ΙΕΚ λόγω καθυστέρησης στη διεξαγωγή εξετάσεων για Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης από τον ΕΟΠΠΕΠ».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθεί επί του ερωτήματος και κατ’επέκταση του ζητήματος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι:

«Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) ρυθμίζονται από την υπουργική απόφαση 223742/Γ1/2017 «Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού» (Β΄4611) και, σε κάθε περίπτωση, εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας».

Παράλληλα, υπενθύμισε τα εξής:
– Κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, (άρθρο 1 του πδ 292/2001 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) οι υποψήφιοι που τυγχάνουν σπουδαστές ΙΕΚ μοριοδοτούνται με το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό σπουδών, και οι απόφοιτοι ΙΕΚ μοριοδοτούνται με τον προσκομιζόμενο τίτλο σπουδών, ενώ αμφότερες οι κατηγορίες απαιτείται να φέρουν αναγνώριση -πιστοποίηση από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, ήτοι τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

-Περαιτέρω, οι απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις των υποψηφίων, ανά κλάδο και ειδικότητα, περιγράφονται αναλυτικά στις υφιστάμενες διατάξεις που διέπουν την τρέχουσα προκήρυξη ΕΠΟΠ.

ΤΑΛΩΣ 2021: Εντυπωσίασαν Rafale και «Σαρλ Ντε Γκωλ» στην άσκηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή αεροπορική άσκηση «ΤΑΛΩΣ 2021» στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, με «αιχμή του δόρατος» το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» από το οποίο επιχείρησαν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale που «έσκισαν» τους κυπριακούς αιθέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, η κοινή αυτή στρατιωτική άσκηση είχε ως στόχο την ανάδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας, υπό συνθήκες που προσιδίαζαν ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πεδίο, με πλάνα και στιγμιότυπα να εντυπωσιάζουν.

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην είσοδο δύο σχηματισμών τετράδας μαχητικών Rafale σε χαμηλό ύψος, με στόχο την προσβολή στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς. Κύριος σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος του συστήματος αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξάσκηση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Μέσα από τη συγκεκριμένη κοινή δραστηριότητα συνεκπαιδεύεται το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και των Γαλλικών Δυνάμεων, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η αεροπορική άσκηση «ΤΑΛΩΣ» η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε σε τμήμα του χερσαίου και εναέριου χώρου της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Αντρέα Λουκά και τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Κώστα Χρυσηλίου.

Δένδιας: Τι είπε με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό ομόλογό του!!!

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε διαδοχικές και σημαντικές επαφές υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, με στόχο την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή που επιθυμεί και προωθεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Ασκενάζι όσο και με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, με σημείο αναφοράς τις εξελίξεις στη Μέση ανατολή και ειδικά τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Σημειώνεται επίσης ότι, στις 16:15, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκαλεί ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου στις 18:45 θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφαντί.

Ο Νίκος Δένδιας με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Στάγεχ
Οι επαφές στο Ισραήλ και η συνάντηση με Σούκρι
Σημειώνεται πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη ξεκίνησε με τη συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους.

Κατόπιν, ακολούθησε η συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ.Ασκενάζι
Διπλωματικές πηγές επισήμαναν χθες, για τη σειρά επαφών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής, πως η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και σημείωσαν πως ο κ. Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης.

Χθες, επίσης, έγινε γνωστό πως την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

ÌÅ ÕÐÅÎ ÉÓÑÁÇË G. ASHKENAZI

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ /