Στην Ελλάδα τα 2 πρώτα Rafale τον Ιανουάριο του 2022

Το 2022 θα είναι η χρονιά της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία θα αρχίσει να εντάσσει στις τάξεις της τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale τα οποία αγοράστηκαν πέρυσι από τη Γαλλία με τη σύμβαση να υπογράφεται τον Ιανουάριο του 2021. Δώδεκα μήνες μετά τη σύμβαση ο ΥΠΑΜ ανέφερε προ ημερών ότι τα πρώτα 2 μαχητικά του τύπου θα προσγειωθούν στην Τανάγρα.

Η Αεροπορία αναφέρει ότι τα μαχητικά, το προσωπικό εδάφους, οι τεχνικοί και φυσικά οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν με τα μαχητικά τα οποία από την πρώτη μέρα της προσγείωσής του στην 114 ΠΜ θα είναι πλήρως επιχειρησιακά. Ήτοι, όπλα όπως οι Meteor θα είναι πλέον παρόντα στους ουρανούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όπως επίσης, θα είναι για ακόμα μία φορά υπαρκτή η απειλή των αντιπλοϊκών αεροεκτοξευόμενων ΑΜ-39 Exocet της Αεροπορίας καθώς τα Mirage EGM/BGM βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς απόσυρσης.

Η πιστοποίηση των συστημάτων του πρώτου αναβαθμισμένου F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας “005” στις ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου οπότε και θα γίνει η επιστροφή του στην Ελλάδα ενώ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ θα βρίσκονται τα αεροσκάφη που θα αναβαθμιστούν με τη σειρά τους στο επίπεδο V.

Με τις διαθεσιμότητες των Mirage 2000-5 Mk2 να έχουν ανέβει σε φυσιολογικά επίπεδα πλέον μετά από χρόνια απαξίωσης με σοβαρές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών του τόπου, την εισαγωγή των Rafale και των F-16V, η Πολεμική Αεροπορία θα αρχίσει πλέον να απολαμβάνει τα οφέλη της ύπαρξης των ραντάρ AESA και των εξελιγμένων όπλων AMRAAM και Meteor έναντι της Τουρκικής Αεροπορίας η οποία στο Αιγαίο πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει αεροσκάφη σε συνθήκες εμπλοκής BVR( Beyond Visual Range) πέραν των δικών της δυνατοτήτων με ότι σημαίνει αυτό. Η ανωτερότητα της Πολεμικής Αεροπορίας σε συγκεκριμένους τομείς του αεροπορικού αγώνα εξασφαλίζει το ότι οι Τούρκοι θα το σκεφτούν περισσότερο πριν τολμήσουν κάποια.. αποκοτιά εναντίον της Ελλάδας.