Στα σκαριά 4μερής αμυντικός συνασπισμός Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας-Γαλλίας στην Αν.Μεσόγειο

Όλο και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζει η σύσταση ενός αμυντικού συνασπισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, που ως πρωταρχικό στόχο θα έχει την διατήρηση της σταθερότητας και την απόκρουση τυχόν νέων προκλήσεων των Τούρκων.

Ως πεδίο δράσης χαρακτηρίζεται κυρίως ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης έως το νότο της Κρήτης καθώς επίσης και η Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το διπλωματικό μέτωπο, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων εντάσσονται και οι συναντήσεις του νέου Υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπου Πετρίδη, με τους πρέσβεις Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στη Λευκωσία.

Είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και την απογείωση της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμμετοχή και των 4 χωρών στην Ε.Ε. κάνει ακόμη πιο εύκολη την πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού, με τον συνασπισμό να έχει κυρίως αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Φαίνεται πως η 4μερής συνεργασία έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ, ενώ για την ώρα σιγή ιχθύος επικρατεί από τη Ρωσία η οποία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μεσόγειο έχει καταστεί κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή.