Σκλήρυνση κατά πλάκας και Κατάθλιψη

Συναισθηματική υγεία και σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι πιο συχνές συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να βιώνετε αν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

συμπτώματα κατάθλιψη και καταθλιπτικά επεισόδια
πένθος για την απώλεια της φυσιολογικής ζωής
άγχος και ανησυχία
θυμό
αϋπνία
Κατάθλιψη: αιτία ή αποτέλεσμα;
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αυξημένα καταθλιπτικά επεισόδια στους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν πολύπλοκες αιτίες όπως οι αλλαγές στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας της νόσου, η γενετική προδιάθεση, οι εμπειρίες της ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Καθώς η φυσιολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας συμβάλλει στην κατάθλιψη, πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν αλλαγές στην λειτουργικότητα τους και προκλήσεις στην καθημερινότητα που επηρεάζουν την διάθεσή τους. Σχετικά με την αιτία της κατάθλιψης, ως αντίδραση στην σκλήρυνση κατά πλάκας, ή εξαιτίας των αλλαγών στον εγκέφαλο ή στο ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Αναπηρία και κατάθλιψη

Μερικοί άνθρωποι που έχουν σοβαρή αναπηρία δεν έχουν κατάθλιψη, ενώ άλλοι έχουν κατάθλιψη χωρίς να εμφανίζουν σοβαρή αναπηρία. Οι μελέτες δεν έχουν δείξει ξεκάθαρα αυτή τη σύνδεση.

Θλίψη, πένθος ή κατάθλιψη;

Μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν ένα άτομο νιώθει συναισθηματικό στρες εξαιτίας του πένθους και της θλίψης σε απόκριση στις απώλειες που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας ή αν έχει κατάθλιψη. Η πραγματικότητα είναι πως το καθένα χωριστά ή και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο. Το πένθος και η θλίψη είναι φυσιολογικές αποκρίσεις στους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτά τα συναισθήματα ανακουφίζονται όταν συμβαίνει κάτι ευχάριστο και σταδιακά βελτιώνονται. Εμφανίζονται σε συγκεκριμένες στιγμές όταν κάποιος μιλήσει για τη διάγνωση ή δεν υπάρχει εξήγηση στα συμπτώματα , όταν οι υποτροπές εμφανίζονται και τα συμπτώματα επιδεινώνονται και μαζί τους επιδεινώνεται και η λειτουργικότητα.

Όταν η κινητικότητα επηρεάζεται και γίνονται αλλαγές στους ρόλους, όπως η εγκατάλειψη της εργασίας. Η κατάθλιψη επιδεινώνεται με τον καιρό και πράγματα που πριν απολαμβάνατε δεν σας ευχαριστούν πλέον. Καθώς το πένθος και η θλίψη μετατρέπονται σε κατάθλιψη, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην πραγματικότητα , οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά νιώθουν ότι δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο νιώθουν θλιμμένοι.

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης ζητήστε αμέσως βοήθεια. Η κατάθλιψη μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση, να αυξήσει τα συμπτώματα του πόνου, να μειώσει τη λειτουργικότητά σας και να επιδεινώσει σημαντικά τον τρόπο σκέψης και τη μνήμη σας. Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη κάνει τα πάντα χειρότερα.

Επίσης η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, που είναι υψηλότερος σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας από ότι στο γενικό πληθυσμό. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι για την κατάθλιψη ζητήστε τη γνώμη ενός ψυχιάτρου. Υπάρχουν θεραπείες αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει το σώμα με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι και με πολλές ψυχικές προκλήσεις. Η σύγχρονη ιατρική έχει λύσεις για τους ανθρώπους που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία ωφελεί σημαντικά αυτούς τους ασθενείς. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας φοβούνται για την κατάστασή τους, καθώς κάποια νευρικά μονοπάτια καταστρέφονται.

Ο λόγος για τον οποίο η ψυχοθεραπεία είναι τόσο σημαντική σε αυτή τη διαδικασία είναι επειδή μελέτες δείχνουν πως η θεραπεία βοηθά στη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των βλαβών στον εγκέφαλο που εμφανίζονται στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Με την κατάλληλη διαχείριση του άγχους και την μείωση του στρες, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα λειτουργούν καλύτερα και ως εκ τούτου αναμένεται βελτιωμένη κλινική εικόνα και πρόγνωση.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας που είναι διαθέσιμες για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια άλματα στην επιστήμη και το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχοθεραπεία.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να θεραπευτεί αλλά η θεραπεία έχει αρκετές παρενέργειες. Το πρώτο βήμα είναι να προσαρμοστούν οι ασθενείς στη νέα κατάσταση. Να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τη ρίζα του άγχους τους.

Ψυχοθεραπεία
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία έχει μακροπρόθεσμα καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της συχνά δεν αρκεί για την θεραπεία της κατάθλιψης και πολλές φορές χρειάζεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Η ψυχοθεραπεία έχει πολλές μορφές. Μπορεί να επικεντρώνεται στην επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων ή προβλημάτων και να διαρκεί μέχρι το πρόβλημα να επιλυθεί ή να κάνετε μια αλλαγή κάθε φορά. Ένα άτομο που έρχεται αντιμέτωπο με τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να κάνει συνεδρίες μία φορά την εβδομάδα για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να σκεφτεί τι θα γίνει με τη δουλειά του, πότε θα μιλήσει στους φίλους και στους συνεργάτες του ή πως θα αντιμετωπίσει τα χιλιάδες θέματα που προκύπτουν από τη νόσο. Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία βοηθά όλη την οικογένεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σε πιο βαθιά προσωπικά ή διαπροσωπικά θέματα πέρα από τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μακροχρόνια σχέση με τον ψυχοθεραπευτή τους και έτσι μπορούν να διαχειρίζονται τα θέματα που προκύπτουν.

Άσκηση και διάθεση
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση στη διάθεση και στην συναισθηματική και στη σωματική ευεξία. Η τακτική άσκηση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας της ζωής.

Πριν από τριάντα χρόνια , η πρόγνωση για την σκλήρυνση κατά πλάκας δεν ήταν και η πιο αισιόδοξη. Ωστόσο, με την πρόοδο της ιατρικής σήμερα πολλοί άνθρωποι ζουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
THERAPIA.GR