Σκλήρυνση κατά πλάκας και αθλητισμός: Ιστορίες ελπίδας και ζωής

Ήταν Αύγουστος του 2019. Ο Ντέβιντ Μπλατ ήταν ακόμα προπονητής στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Πήρε βαθιά ανάσα κι αποφάσισε να βγει μπροστά και να μιλήσει για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, την Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, η διάγνωση της οποίας είχε γίνει λίγους μήνες πριν.

Η επιστολή του προκάλεσε συγκίνηση σε όλο τον φίλαθλο κόσμο κι όχι μόνο, ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, «άγγιξε» το παγκόσμιο μπάσκετ. «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίζεις κάθε είδους αναποδιά είναι να το κάνεις κατά μέτωπο. Να είσαι πρόθυμος να ανοιχτείς και να μην αποκλείεις τους άλλους, να προσπαθήσεις να μοιραστείς κατά κάποιον τρόπο το βάρος και δυνητικά να πάρεις βοήθεια, καλές συμβουλές, ή τουλάχιστον υποστήριξη.

Η ανάγκη να κρατάς θετική στάση προς κάθε είδους πάθηση είναι κομβικής σημασίας για να προχωρήσεις μπροστά και να ζήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Χωρίς να κρύβεσαι. Ούτε από τα πρόσωπα, ούτε από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις σωματικά και συναισθηματικά.

Και όσο μπορείς, ανάλογα με τον τύπο της σκλήρυνσης, πρέπει να μένεις ενεργός σωματικά και πνευματικά, να δημιουργείς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου με θετική διάθεση, ενέργεια και πίστη», δήλωσε στο Κουτί της Πανδώρας ο πρώην κόουτς των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Ο Μιχάλης Παυλής ανακάλυψε ότι πάσχει από σκλήρυνση στα 20 του.

Φορούσε τη φανέλα της ομάδας που λάτρευε, της ΑΕΚ, η οποία τότε περνούσε μια δύσκολη περίοδο αγωνιστικά και δοικητικά.

Ο Άλκης Καλλιακμάνης θυμάται: «Ήταν τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου του 2010 όταν ο ποδοσφαιριστής μου παραπονέθηκε στο ιατρείο της ομάδας για μη τυπικά συμπτώματα στο αριστερό του πόδι όπως μούδιασμα, στιγμές που ένιωθε να τον τρυπούν βελόνες, δεν είχε αίσθηση ή το αισθανόταν «βαρύ», ενώ ένιωθε και μια ανεξήγητη συνολική κόπωση.

Αν και αρχικά πίστεψα ότι είχε να κάνει με κάποιο πρωτοεμφανιζόμενο πρόβλημα στη μέση του, όταν τον εξέτασα, τα ευρήματα ήταν πολύ διαφορετικά από μια απλή οσφυαλγία και πολύ γρήγορα, μέσα σε μερικές ημέρες, υποβλήθηκε σε πλήρη έλεγχο σε συνεργασία με τον Νευρολόγο και το Νοσοκομείο που υποστήριζε την ομάδα. Ο απεικονιστικός έλεγχος επιβεβαίωσε την κλινική υποψία μας και διαπιστώθηκε ότι η υποκείμενη νόσος ήταν η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως είναι επίσης γνωστή.

Η διάγνωση ετέθη πολύ γρήγορα – να σημειώσω ότι ακόμη και σήμερα λόγω των μη τυπικών συμπτωμάτων, υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών που τέθηκε διάγνωση μετά από μήνες με διαφορετικές συνέπειες σε κάθε περίπτωση».

Ο Μιχάλης Παυλής προσθέτει: «Εγώ το έμαθα τυχαία, 20 μέρες μετά τις εξετάσεις, από τον γιατρό μας τον Άλκη.

Είχα πάει διακοπές στην Κρήτη και συναντηθήκαμε τυχαία σε μια παραλία και μου είπε τι έχω. Δεν ήξερα τι ακριβώς είναι αυτό. Έπρεπε να μπω στο internet και να ψάξω για να καταλάβω. Επτά χρόνια τώρα, όμως, δεν έχω πάθει ούτε μισή κρίση.

Στην ΑΕΚ την τελευταία χρονιά είχα τρεις κρίσεις. Αυτό ξεκινάει αν καταπονείς τον εαυτό σου και κάνεις παραπάνω πράγματα από αυτά που μπορείς να δώσεις. Αποφάσισα να σταματήσω μετά από μια σοβαρή κρίση, η οποία δεν βγήκε προς τα έξω. Ήταν μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα. Την πρώτη Ιανουαρίου ανακοίνωσα την απόφαση, έχοντας περάσει μερικές πολύ δύσκολες μέρες».

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

ΘΑΝΟΣ ΣΑΡΡΗΣ