ΣΚΕΨΕΙΣ ΟΣΣΟ!!!

Χρειάζεσαι μια νέα κατεύθυνση

“Το πρώτο πράγμα στη ζωή είναι να βρίσκεις νόημα στην τωρινή στιγμή.

“Η βασική γεύση τού είναι σου θα πρέπει να είναι γεύση αγάπης, χαράς, γιορτασμού. Μπορείς τότε να κάνεις τα πάντα΄ τα δολάρια δεν θα το καταστρέψουν. Εσύ όμως βάζεις τα πάντα στην άκρη κι απλούστατα κυνηγάς τα δολάρια νομίζοντας ότι τα δολάρια μπορούν να αγοράσουν τα πάντα. Κι έπειτα κάποια μέρα βλέπεις ότι δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα – κι αφιέρωνες όλη σου τη ζωή στα δολάρια.

“Αυτό είναι η αιτία τής κατάθλιψης.

“Και ιδιαίτερα στη Δύση, η κατάθλιψη θα είναι πολύ βαθιά. Στην Ανατολή υπήρξαν πλούσιοι άνθρωποι, ήταν όμως διαθέσιμη μια ορισμένη διάσταση. Όταν έφτανε στο τέλος ο δρόμος προς τα πλούτη, δεν έμεναν κολλημένοι εκεί΄ προχωρούσαν προς τη νέα κατεύθυνση. Η νέα εκείνη κατεύθυνση υπήρχε μέσα στον αέρα, διαθέσιμη από αιώνες.

“Στην Ανατολή οι φτωχοί είναι ως τώρα σε πολύ καλή κατάσταση και οι πλούσιοι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Οι φτωχοί έχουν μάθει την ικανοποίηση κι έτσι δεν τους νοιάζει να κυνηγούν φιλοδοξίες. Και οι πλούσιοι έχουν καταλάβει ότι κάποια μέρα χρειάζεται να απαρνηθείς τα πάντα και να πας σε αναζήτηση τής αλήθειας, σε αναζήτηση τού νοήματος.

“Στη Δύση, στο τέλος, ο δρόμος απλώς τελειώνει. Μπορείς να γυρίσεις πίσω, αλλά αν γυρίσεις πίσω δεν θα βοηθήσει αυτό την κατάθλιψή σου. Χρειάζεσαι μια νέα κατεύθυνση.”

Osho, The Transmission of the Lamp, Ομιλία #2

Ό,τι είσαι θα εμφανιστεί μπροστά σου

“Το αρνητικό κενό είναι άχρηστο. Αποτελεί απλώς την απουσία κάποιου πράγματος. Το θετικό κενό είναι η παρουσία κάποιου πράγματος, δεν είναι μια απουσία΄ γι΄αυτό και μετατρέπεται σε δύναμη το θετικό κενό. Το αρνητικό κενό μετατρέπεται σε θλιβερή, καταθλιπτική κατάσταση τού νου – κλείνεσαι μέσα σου, αυτό είναι όλο. Νιώθεις αποτυχημένος, ότι σε έχουν απορρίψει, νιώθεις παντού γύρω σου έναν τοίχο που δεν μπορείς να τον προσπεράσεις, νιώθεις ανίκανος, απαρνείσαι, κατακρίνεις.

“Δεν είναι όμως ανάπτυξη αυτό, είναι ένα πισωγύρισμα. Και βαθιά μέσα σου δεν μπορείς να ανθίσεις, διότι μόνο η κατανόηση ανθίζει, ποτέ η κατάθλιψη, κι αν δεν μπορείς να ανθίσεις, η ύπαρξη δεν πρόκειται να σε ραίνει με λουλούδια. Η ύπαρξη απλώς ανταποκρίνεται σε σένα: ό,τι είσαι, η ύπαρξη σού δίνει κι άλλο από αυτό. Αν έχεις πολλά λουλούδια που ανθίζουν μέσα σου, θα πέσουν πάνω σου βροχή ένα εκατομμύριο περισσότερα λουλούδια. Αν έχεις βαθιά κατάθλιψη, η ύπαρξη βοηθάει κι εκεί – θα έρθει προς εσένα ένα εκατομμύριο φορές πιο πολλή κατάθλιψη. Ό,τι είσαι, θα εμφανιστεί μπροστά σου. Ό,τι είσαι, θα σου δίνεται όλο και πιο πολύ.”

Osho, And the Flowers Showered, Ομιλία #1