Σε ισχύ οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις -Έφοδοι σε σπίτια και ταράτσες –Θα σκανάρουν και το Facebook-ΠΡΟΣΟΧΗ

Από τις 21:00 του Μ. Σαββάτου τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις, με τον διπλασιασμό των προστίμων, ώστε να αποτραπούν οι επισκέψεις στα σπίτια συγγενών και φίλων.

Ο λόγος μετακίνησης για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (B4), πρέπει να αποδεικνύεται εγγράφως και θα ελέγχεται σαρωτικά σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό.

Το σύνολο των υπηρεσιών της αστυνομίας θα συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο. Εκτός από τους άνδρες και τις γυναίκες της Τροχαίας, επιστρατεύονται ένστολοι από τα τοπικά τμήματα, την Άμεση Δράση, την ομάδα ΔΙ.ΑΣ ακόμη και τα ΜΑΤο. Παράλληλα, εκατοντάδες αστυνομικοί από τα αεροδρόμια και τις υπηρεσίες γραφείου, θα βγουν στο δρόμο ενώ αποδεσμεύτηκαν 250 αστυνομικοί από το αρχηγείο.

Την ίδια ώρα, όλα τα υπηρεσιακά οχήματα και οι μοτοσικλέτες, τα drones, τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συμμετέχουν στο σχέδιο ώστε κανείς να μην μπορέσει να φύγει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς την επαρχία.

Μπλόκα και περιπολίες
Η Αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή το τεράστιο αυτό σχέδιο, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει εξονυχιστικούς ελέγχους σε Εθνικές Οδούς, παραδρόμους και σταθμούς ΚΤΕΛ καθώς και περιπολίες ένστολων και αστυνομικών με πολιτικά έξω από εκκλησίες και επιστράτευση drones.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί πολλά μπλόκα στους δρόμους και γίνονται αυστηροί έλεγχοι με πρόστιμα (300 ευρώ!) για όσους πιάνονται να μην πειθαρχούν. Εκτός από τα μπλόκα σε όλα τα διόδια της χώρας, έλεγχοι και περιπολίες υπάρχουν σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν πόλεις και χωριά.

Παράλληλα, αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σαρώνουν τα social media και περίεργες σελίδες, προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν προσπάθειες να συγκεντρωθούν πιστοί σε ιερούς ναούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Aρχές παρακολουθούν ήδη ομάδες στο Faceboοk που καλούν τους πολίτες είτε να πάνε στις εκκλησίες, είτε να συγκεντρωθούν σε διάφορα σημεία, αγνοώντας τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Tα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, έχουν ανιχνεύσει πληθώρα μηνυμάτων «αντάρτικου», από την πλευρά των πολιτών, σε ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χαρακτηριστικά μηνύματα τέτοιου τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι τα εξής: «Αν σε κάθε μπλόκο θα έχει 2-3-4 αστυνομικούς και όλη η υπηρεσία θα είναι σε μπλόκα και δεν θα έχουν ενισχύσεις, πώς θα σταματήσουν 20-50-100 άτομα ανά μπλόκο; Και πού θα τους πάνε όλους; Βγείτε όλοι το Μεγάλο Σάββατο και στείλτε τους στο δ…», «Ανάσταση όλοι έξω», «Μεγάλη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα βγαίνουμε κατά χιλιάδες όλοι και πάμε εκκλησία».

Απαγορευτικό σε γλέντια σε πιλοτές, ταράτσες και αυλές
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν για να ψήσουν και να γλεντήσουν, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Πολιτεία να αποφευχθούν τα γλέντια σε πιλοτές, ταράτσες και αυλές.

Προκειμένου να το πετύχει, η Αστυνομία θα πραγματοποιεί περιπολίες σε όλη τη χώρα και όπου διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο, θα επεμβαίνει άμεσα. Παράλληλα στην Αθήνα θα περιπολούν και drones για να δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων εικόνα για το τι γίνεται ενώ περιπολικά που εντοπίζουν τέτοιες καταστάσεις θα χρησιμοποιούν μέχρι και τα μεγάφωνα για να συμμορφώνουν τους πολίτες.

Οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο περιορισμού της κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα μπήκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου ήδη δόθηκαν οι τελικές κατευθύνσεις -που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου- από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

αυστηρότητα
εξαντλητικοί έλεγχοι
βεβαίωση παραβάσεων
αφαιρέσεις πινακίδων
διπλασιασμός μπλόκων
όποιος εντοπιστεί εκτός περιοχής του θα αφαιρούνται οι πινακίδες του
εξαντλητικοί έλεγχοι σε όσους παρουσιάζουν βεβαίωση ότι θα πάνε για τη βοήθεια σε ηλικιωμένους.