Σαν σήμερα πέθανε ο Στιβ Τζομπς: 13 φράσεις του που έμειναν στην ιστορία

Θεωρήθηκε από πολλούς ως ο μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής και η αλήθεια είναι ότι οι ιδέες του άλλαξαν πολλές από τις ψηφιακές μας συνήθειες. Μην ξεχνάμε ότι ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Πέθανε στις 5 Οκτωβρίου του 2011, σε ηλικία 56 ετών.

Συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer αποτέλεσε τον άνθρωπο που εύχεσαι να είχες ένα μικρό ποσοστό του εμπορικού του ταλέντου για να τρέξεις την επιχείρησή σου ή ακόμα καλύτερα την ιδέα σου με διαστημικές ταχύτητες.
Ημερομηνίες σταθμοί στην καριέρα του ήταν αναμφισβήτητα το 1998 όταν βγήκαν στην αγορά οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac και τα iBook.

Η ζωή του, όμως, έμελλε να τελειώσει στα 56 του χρόνια, αφήνοντας όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο που άλλαξε τον τρόπο που βιώνουμε την τεχνολογία Φυσικά, έχουν σημασία και όσα είπε. Λόγια με νόημα, κουβέντες που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό μας.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες ρήσεις του:

Θα μπορούσα να ανταλλάξω όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη

Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα

Ο μόνος τρόπος για να γίνει καλή δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις

Το να έχεις στο μυαλό σου ότι πρόκειται να πεθάνεις, είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφεύγεις την παγίδα να σκέπτεσαι ότι έχεις κάτι να χάσεις

Έχετε εμπιστοσύνη σε κάτι -στο πεπρωμένο σας, στη ζωή, στο κάρμα σας, σε οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει

Σκεφτείτε καθαρά για να γίνει απλό

Δεν μπορείς να ρωτάς τους πελάτες τι θέλουν και μετά να προσπαθείς να το φτιάξεις. Μέχρι να το φτιάξεις, θα θέλουν κάτι άλλο

Η καινοτομία είναι αυτή που ξεχωρίζει τον ηγέτη από αυτόν που ακολουθεί

Έχει μεγαλύτερη πλάκα να είσαι πειρατής από το να καταταγείς στο Ναυτικό

Είμαι το μοναδικό άτομο που γνωρίζω που έχει χάσει ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα χρόνο… Κάτι τέτοιο, διαμορφώνει το χαρακτήρα σου

Το πρόβλημα με την Microsoft είναι ότι απλά δεν έχουν καθόλου γούστο

Βασικά πιστεύουμε ότι παρακολουθείς τηλεόραση όταν θέλεις να βάλεις τον εγκέφαλό σου εκτός λειτουργίας και δουλεύεις στον υπολογιστή σου όταν θέλεις να βάλεις τον εγκέφαλό σου σε λειτουργία

Οι μεγαλύτεροι ρωτούν «τι είναι αυτό;» αλλά τα παιδιά ρωτούν «τι μπορώ να κάνω μ’ αυτό;

Όταν είσαι ξυλουργός και φτιάχνεις μια όμορφη συρταριέρα, δεν θα βάλεις ένα κόντρα πλακέ στην πλάτη της, ακόμη και εάν ξέρεις ότι θα ακουμπήσει στον τοίχο και δεν θα το δει ποτέ κανείς. Εσύ θα το ξέρεις ότι είναι εκεί και για αυτό θα βάλεις στην πλάτη ένα όμορφο ξύλο. Για να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ, η αισθητική, η ποιότητα, πρέπει να ακολουθούν τη δουλειά σου από την αρχή ως το τέλος.

Αισθάνομαι σαν κάποιος να με χτύπησε στο στομάχι. Είμαι μόλις 30 χρονών και θέλω να μπορέσω να συνεχίσω να δημιουργώ πράγματα. Ξέρω ότι έχω τουλάχιστον ένα ακόμη μεγάλο υπολογιστή στο μυαλό μου. Και η Apple δεν πρόκειται να μου δώσει την ευκαιρία να το κάνω πραγματικότητα.

Όταν είσαι νέος, κοιτάς την τηλεόραση και σκέφτεσαι, υπάρχει μια συνωμοσία. Τα δίκτυα έχουν συνωμοτήσει για να μας κάνουν χαζούς. Αλλά όταν μεγαλώνεις λίγο, συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα δίκτυα είναι επιχειρήσεις, που δίνουν στους ανθρώπους ακριβώς αυτό που θέλουν. Αυτή είναι ακόμη πιο καταθλιπτική σκέψη.

Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι μια μέρα θα πεθάνεις, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις την παγίδα του να σκέφτεσαι συνεχώς αυτά που θα χάσεις. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος μην ακολουθήσεις αυτό που σου ζητάει η καρδιά σου.

Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, γι αυτό μην τον σπαταλάτε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου.
Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.

Μείνε πεινασμένος. Μείνε ανόητος.
Stay Hungry. Stay Foolish.