ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Γ. Ιβάνωφ – Πώς ο ήρωας του Ηρακλή δεν σκότωσε τον Μουσολίνι – Η προδοσία, η εκτέλεση

Η εκτέλεση του ήρωα, Γεώργιου Ιβάνωφ από τους ναζί, πώς δεν σκότωσε τον Μουσολίνι στη Μεγάλη Βρετάνια, ο παιδικός του φίλος που τον πρόδωσε και ο Ηρακλής.

Το παγωμένο πρωινό της 4ης Ιανουαρίου του 1943, τέσσερις μελλοθάνατοι οδηγούνταν στην Καισαριανή, στον τόπο όπου επρόκειτο να εκτελεστούν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γεώργιος Ιβάνωφ, ο Ελληνοπολωνός ήρωας, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί είχαν προηγουμένως γεμίσει την Αθήνα με την αφίσες του επικηρυγμένου Ιβάνωφ.

Ο Γέρζι (Γεώργιος) ήταν μέλος της Αντίστασης, εκπαιδευμένος από τη Βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Αποστολών S.O.E. (Special Operations Executive) στη Μέση Ανατολή και του ανατέθηκε η αποστολή να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών, να συντονίσει τη δράση των διαφόρων αντιστασιακών οργανώσεων και κινημάτων την Ελλάδα όπως και τις δολιοφθορές στην Ελλάδα. Είχε γίνει εφιάλτης για τους ναζί. Πλέον τον οδηγούσαν προς τον θάνατο.

Όμως λίγο έλειψε να τα καταφέρει και πάλι. Κατά τη μεταφορά του στην Καισαριανή, ξέφυγε από τους Γερμανούς. Προσπάθησε να φτάσει στο δάσος, όμως ένας Γερμανός στρατιώτης τον πυροβόλησε στην πλάτη. Οι ναζί τον έδεσαν σε έναν πάσσαλο και τον έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τους συντρόφους του. «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!», φώναξε. Το μνήμα του βρίσκεται στο 3ο Κοιμητήριο της Νίκαιας.

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Πατέρας του ήταν ο κόμης Βλαδίμηρος Ιβάνωφ, συνταγματάρχης του τσαρικού στρατού. Στη Θεσσαλονίκη ήρθε σε ηλικία 11 ετών με την Πολωνή μητέρα του Λεονάρδα Σαϊνόβιτς και τον Έλληνα Ιωάννη Λαμπριανίδη, δεύτερο σύζυγό της.

Ο Ηρακλής και το Βέλγιο
Υπήρξε αθλητής του Ηρακλή. Αρχικά τερματοφύλακας, στη συνέχεια κολυμβητής και πολίστας. Κατάφερε νίκες τόσο στους εσωτερικούς όσο και σε διεθνείς αθλητικούς κολυμβητικούς αγώνες και το όνομα του έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο. Επίσης ιστιοπλόος και μάλιστα το 1936 κατέλαβε την πρώτη θέση στους Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες του Θερμαϊκού μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Αντώνιο Λαμπριανίδη.

Σπούδασε γεωπόνος – μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Louvain) στο Βέλγιο. Ήδη μιλούσε έξι γλώσσες (ελληνικά, πολωνικά, ρωσικά, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά). Το 1933 κατέρριψε το πανεπιστημιακό ρεκόρ κολύμβησης του Βελγίου στα 50 μέτρα ελεύθερο με 35”. Αγωνίστηκε στην ομάδα πόλο της Α.Ζ.Σ. Βαρσοβίας και έγινε ο φουνταριστός της Εθνικής Πολωνίας. Ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος παίκτης της Πολωνίας για το έτος 1938. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Αποικιακής Γεωπονίας στο Παρίσι επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο πόλεμος τον βρήκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ιβάνωφ μετέβη στην Παλαιστίνη όπου εκπαιδεύτηκε, Στις 13 Οκτωβρίου 1941 το αγγλικό υποβρύχιο Thunderbοlt τον αποβίβασε στην ακτή ανάμεσα στον Άγιο Ανδρέα και τη Νέα Μάκρη στα πλαίσια της συμμαχικής επιχείρησης Fleshpots για την ανάληψη δράσης ως σαμποτέρ με τον κωδικό 033Β. Ύστερα από έντονη δραστηριότητα σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, ακολούθησε η σύλληψη του στις 19 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από τους Γερμανούς, μετά από προδοσία του παιδικού του φίλου Κωνσταντίνου Πάντου. Κατόρθωσε να αποδράσει, ακολούθησε η επικήρυξη του για 500.000 δραχμές.

Την άνοιξη του 1942 είχε φροντίσει να πιάσει δουλειά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με το ψευδώνυμο Κυριάκος Παρίσσης. Το καλοκαίρι του 1942 συνεργάστηκε με την Οργάνωση Χ για την ανατίναξη των καυσίμων στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. Ανάμεσα στα πολλά σαμποτάζ που οργάνωσε σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, το πιο σημαντικό ήταν στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη (αργότερα ΠΥΡΚΑΛ), όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε. Η δολιοφθορά προκάλεσε την πτώση 400-450 αεροσκαφών στην Β. Αφρική, σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, εξαιτίας της οποίας οι δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν 2300 χιλιόμετρα δυτικά μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Θεωρείται το μεγαλύτερο σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νέα προδοσία και δεύτερη σύλληψη

Ακολούθησε η δεύτερη σύλληψη του μετά από νέα προδοσία στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 και αφού το ποσό της επικήρυξης είχε πλέον αυξηθεί. Βρισκόταν στην Αθήνα, στο σπίτι του φίλου και συνεργάτη του Γιάννη Κοντόπουλου στην οδό Κιουτάχειας. Οι ναζί περικύκλωσαν το σπίτι. Συνέλαβαν τον Κοντόπουλο με την σύζυγό του και τον Ιβάνοφ. Την ίδια ημέρα έπιασαν τους συνεργάτες τους Κώστα και Δημήτρη Γιαννάτο, τη γυναίκα του δεύτερου Μαρία Μπάλτσερ και τον Μιχάλης Παπάζογλου. Τους είχε προδώσει ο αστυνομικός, Παντελής Λαμπρινόπουλος ο οποίος εισέπραξε και το ποσό – ρεκόρ των 2 εκ. δρχ ως αμοιβή. Ο Ιβάνοφ καταδικάσθηκε σε θάνατο μαζί με τους Κοντόπουλο, Παλιόπουλο και Δημήτριο Γιαννάτο, ενώ ο Κωνσταντίνος Γιαννάτος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 20 ετών.

Η… δολοφονία του Μουσολίνι
Λίγους μήνες νωρίτερα είχε οργανώσει την δολοφονία του Μουσολίνι. Επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 20 Ιουλίου του 1942. Θα κατέλυε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στου οποίου το υπόγειο ο Ιβάνοφ τοποθέτησε εκρηκτικά. Θα ανατίναζε την αίθουσα υποδοχής. Τελικά ο Μουσολίνι έμεινε λίγες ώρες στην Αθήνα, άλλαξε το πρόγραμμά του και ο Ιβάνοφ ματαίωσε την επιχείρηση.

Το κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ονομάζεται «Ιβανώφειο»και στον περιβάλλοντα χώρο του υπάρχει η προτομή του.

Στη Βαρσοβία, όπως και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας, πολλοί δρόμοι σε νεόδμητες συνοικίες φέρουν το όνομά του καθώς και σχολεία και προσκοπικές ομάδες. Σε μια από τις ωραιότερες και κεντρικότερες λεωφόρους της πολωνικής πρωτεύουσας, στην Νόβι Σβιάτ και στον αριθμό 43, τοποθετήθηκε μια χάλκινη πινακίδα μεγάλων διαστάσεων έξω από την είσοδο της οικίας, όπου γεννήθηκε ο Ιβάνοφ. Με ανάγλυφους χαρακτήρες είναι γραμμένο το εξής κείμενο: «EΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΕΖΥ ΙΒΑΝΩΦ ΣΑΪΝΟΒΙΤΣ, ΠΟΛΩΝΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ 4.1.1943 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ».

Το 1969 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Agent No 1», του Στανισλάβ Στριούμφ Βοϊτκιέβιτς. Σε αυτό στηρίχτηκε και η κινηματογραφική ταινία «Ιβάνοφ, μυστικός πράκτωρ υπ’ αριθ.1» η οποία γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη Ελλάδα με Πολωνούς ηθοποιούς και προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

sportday.gr