ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ!

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-4Ε που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, συνετρίβη το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιουνίου του 2004 κοντά στα Κελάρια του Παρνασσού. Τη ζωή τους έχασαν και οι δύο χειριστές του, ο επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, 35 ετών και ο υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης, 28 ετών, από τη Νίκαια.

Εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση με εικονικές αερομαχίες

Το F-4E απογειώθηκε από την Ανδραβίδα, στις 15.25 το μεσημέρι, μαζί με δυο άλλα αεροσκάφη, όμοιου τύπου.

Συμμετείχε σε άσκηση αναχαίτισης στην περιοχή του Παρνασσού.

https://youtu.be/iTFZx9k1nRw?t=185

Τελευταίο σήμα, έδωσε πάνω από την περιοχή της Αμφίκλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ελιγμών το αεροσκάφος πραγματοποίησε ξαφνικά κατακόρυφη βύθιση και χάθηκε από τα ραντάρ.

Οι χειριστές του έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Ο ένας εκ των δυο χειριστών ήταν εξαιρετικά έμπειρος.

Ο επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος, 35 ετών, παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών είχε στο ενεργητικό του 1800 ώρες πτήσης με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους.

Ο άλλος χειριστής, ο 27χρονος Εμμανουήλ Σεβαστάκης, από την Αθήνα είχε 100 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

“Η τραγική απώλεια του Επισμηναγού Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού Εμμανουήλ Σεβαστάκη μας υπενθυμίζει ότι, καθημερινά και αθόρυβα, τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων επιτελούν το ύψιστο καθήκον τους, την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Πατρίδας μας. Καταβάλλουν, πολλές φορές, το υψηλότερο τίμημα – την ίδια τη ζωή τους – για να παρέχουν σε όλους μας ένα ισχυρό πλαίσιο ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοντινή περιοχή στον Παρνασσό, στην Αντίκυρα, το 2000 είχε συμβεί το γνωστό τραγικό δυστύχημα, όπου μαχητικό αεροσκάφος ακολουθώντας ανάλογη πορεία και εκτελώντας παρόμοια άσκηση είχε συντριβεί πάνω σε σπίτι, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο μαθητριών και των δύο πιλότων. Το χτεσινό δυστύχημα με τους δύο νεκρούς πιλότους είναι το πρώτο για το 2004.