ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FAIRY!

Το 1887 ο Georges Feydeau, που υπήρξε συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ανεβάζει στο Τhéâtre de la Renaissance το έργο του Τailleur pour dames (Ράφτης Κυριών), κερδίζοντας την εκτίμηση κοινού και κριτικών και η πρώτη μεγάλη του επιτυχία είναι γεγονός.

Οι φάρσες του Feydeau αναβάθμισαν τη γαλλική θεατρική σκηνή, καθώς συνδύαζαν τα παραδοσιακά εργαλεία της ευρέως διαδεδομένης κωμωδίας με την έντονη κοινωνική κριτική.
Το αγαπημένο του θέμα είναι οι αγωνιώδεις και κωμικές προσπάθειες ενός άπιστου συζύγου, ανεξαρτήτως φύλου, να αποκρύψει τις ερωτικές του περιπέτειες. Το βασικό κωμικό τέχνασμα για την εξέλιξη της πλοκής είναι οι συναντήσεις των χαρακτήρων που επιθυμούν διακαώς να αποφύγουν ο ένας τον άλλον.

Η ιστορία δικαίωσε τον Feydau ως έναν από τους σπουδαιότερους Γάλλους θεατρικούς συγγραφής Ρεπερτορίου της Belle Époque και ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο τρόπο που σχεδίαζε τους διαλόγους του, αφού τους ενέτασσε εντός μιας σύνθετης πλοκής που απαρτιζόταν από παρεξηγήσεις και συμπτώσεις χρησιμοποιώντας τον αυτοσχεδιασμό ως βασικό τέχνασμα.
Το έργο του θεωρείται σήμερα πρόδρομος του θεατρικού σουρεαλισμού.

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία του έργου από τον μοναδικό Γιάννη Μπέζο καταφέρνει να χαρίσει στο κοινό αμέριστο γέλιο και να ζωντανέψει το έργο ως γνήσιος, ενστικτώδης κωμικός.
Τη μουσική και τα σκαμπρόζικα τραγούδια που μιλούν για το αθώο ψέμα του παράνομου έρωτα και το δικαιώνουν μέσα απ το χιούμορ έχει γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Μια κωμωδία που αξίζει με το παραπάνω να χαρίσετε στον εαυτό σας και στους ανθρώπους που αγαπάτε…

Φ.Κερεμέζη