Προβλήματα εντέρου στην πολλαπλή σκλήρυνση

Συνήθως τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν εμφανίζουν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα, οπότε τα προβλήματα εντέρου μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Πιθανολογείται ότι περίπου το 34% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση αντιμετωπίζουν προβλήματα εντέρου που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Φυσιολογική λειτουργία του εντέρου
Η λειτουργία του εντέρου εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες :

Τη σωστή λειτουργία των μυών των σφιγκτήρων του πρωκτού, του πυελικού εδάφους και των εντερικών τοιχωμάτων που συνολικά συμμετέχουν στην διαδικασία αφόδευσης
Τη σωστή λειτουργία των αντανακλαστικών
Τη σωστή μεταφορά των μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, τα οποία ελέγχουν τις κενώσεις
Οι λειτουργίες αυτές μπορεί να επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό από την πολλαπλή σκλήρυνση.

Πώς επηρεάζεται η λειτουργία του εντέρου από την πολλαπλή σκλήρυνση
Τα προβλήματα εντέρου εμφανίζονται όταν η λειτουργία των μυών, που συμμετέχουν στην αφόδευση, των αντανακλαστικών και της μεταφοράς μηνυμάτων διαταραχθούν . Η κατάσταση αυτή ονομάζεται νευρογενές έντερο και εμφανίζει συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και ακράτεια κοπράνων. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, συχνά η δυσκοιλιότητα και η ακράτεια κοπράνων συνυπάρχουν. Να θυμάστε ότι τα προβλήματα εντέρου πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα γιατί μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στην ποιότητα της ζωής σας ή στη γενικότερη υγεία σας. Εάν επιθυμείτε, πριν από την επίσκεψη με τον επαγγελματία υγείας σας, μπορείτε να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση του βαθμού δυσλειτουργίας του εντέρου.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα και πιθανολογείται ότι επηρεάζει το μισό ποσοστό των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μπορεί να προκαλέσει απώλεια κοπράνων και είναι πιθανό να εμφανίζεται λόγω της φαρμακευτικής αγωγής για την πολλαπλή σκλήρυνση. Η διαχείριση της δυσκοιλιότητας είναι πολύ σημαντική και αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και με σωματική άσκηση. Εάν δεν δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας.

Ακράτεια κοπράνων και εντερικά ατυχήματα

Η ακράτεια κοπράνων, δηλαδή η ακούσια κένωση του εντέρου, αποτελεί σύμπτωμα του νευρογενούς εντέρου και χαρακτηρίζεται από συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και εντερικά ατυχήματα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας όταν πιο υδαρή κόπρανα διαπερνούν τα στερεά. Τέλος, ακόμα και η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να ενισχύσει την ακράτεια κοπράνων.

Μάθετε περισσότερα
Το σύστημα υψηλού αυτοϋποκλυσμού Peristeen μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του εντέρου.