Πώς μπορεί το ‘Marriage Story’ να γράψει ιστορία στα Όσκαρ

Η ταινία με το καλύτερο καστ της χρονιάς βγήκε στις αίθουσες ξεκινώντας τη διαδρομή της προς τα Όσκαρ, όπου αναμένεται να έχει μεγάλη παρουσία. Αλλά πόσο μεγάλη; Ιστορικά μεγάλη;

Στις πρόσφατες υποψηφιότητες των ανεξάρτητων Indie Spirit Awards το «Marriage Story» δεν απέσπασε ούτε μία ερμηνευτική υποψηφιότητα. Ωστόσο δεν πρόκειται περί φιάσκου, για την ακρίβεια το αντίθετο: Στην ταινία θα απονεμηθεί το τιμητικό Robert Altman Award για το σύνολο του καστ, βράβευση που το κρατά εκτός ανταγωνισμού για τις επιμέρους ερμηνευτικές κατηγορίες.

Το ότι το «Marriage Story» έχει ένα σπουδαίο συνολικό ερμηνευτικό ensemble είναι πασιφανές, όχι απλά σε γυμνό μάτι, αλλά και στο πιο αδιάφορο μάτι. Κι οι αντίθετοι απέναντι στην ταινία θεατές, η πρώτη γραμμή συμφιλίωσης που προσφέρουν είναι «εντάξει, είναι όλοι τους φανταστικοί». Το “όλοι τους” στην πρόταση αυτή δεν μιλά απλώς για τους δύο πρωταγωνιστές, που σηκώνουν την ταινία και την καθορίζουν με το πώς ζωντανεύουν λέξεις και συναισθήματα.

Αλλά ακόμα και τους περιφερειακούς παίχτες, από τα μικρά ρολάκια που εμπλουτίζουν τους κόσμους των δύο ηρώων (τα μέλη του θιάσου του Άνταμ Ντράιβερ, η οικογένεια της Σκάρλετ Γιόχανσον) μέχρι φυσικά τους τρεις δικηγόρους, καθείς εκ των οποίων μοιάζει να πρωταγωνιστεί στο δικό του ξεχωριστό καρτουνίστικο δράμα.

Το πιο θαυμαστό είναι πως, στο μέσο ενός τόσο πυκνού από χαρακτήρες, τοποθεσίες και καταστάσεις έργου, το κεντρικό αφήγημα κρέμεται διαρκώς από μια κλωστή, προκειμένου να μη χάσει την απολύτως αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες.

Είναι τα πάντα λεπτοδουλεμένα και λεπτογραμμένα, και η επιτυχία του φιλμ βασίζεται εξ ανάγκης στο ότι οι δύο πρωταγωνιστές θα παραδώσουν δύο αληθινά αψεγάδιαστες ερμηνείες- αλλιώς τα πάντα κινδυνεύουν.

Η φόρα της ταινίας, από τις κριτικές-ύμνους στο Φεστιβάλ Βενετίας και με το σπρώξιμο που δίνει το Netflix, θα την οδηγήσει στα Όσκαρ, αυτό είναι βέβαιο.

Το τι μπορεί να κερδίσει είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, όμως αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι πως ειδικά στις ερμηνευτικές κατηγορίες, το «Marriage Story» θα πρωταγωνιστήσει. Πόσο πολύ;

Στους πρώτους ρόλους τα πράγματα είναι απλά: Σκάρλετ Γιόχανσον και Άνταμ Ντράιβερ είναι βέβαιες υποψηφιότητες, και αναλόγως της εξέλιξης της κούρσας, ακόμα και δυνατοί διεκδικητές.

Εδώ και καιρό φαβορί στον Γυναικείο θεωρείται η Ρενέ Ζελβέγκερ για το «Judy» αλλά με την ταινία να απουσιάζει πλήρως από την υπόλοιπη συζήτηση, ίσως ξεχαστεί στην πορεία αυτή η σιγουριά, κι η Γιόχανσον το εκμεταλλευτεί.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

POPCODE.GR