Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία του βελονισμού ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Βελονισμός και Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο βελονισμός διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί την παραγωγή ουσιών που ευνοούν την ομοιοστασία του οργανισμού, προάγοντας το φυσικό και συναισθηματικό ευ ζην.

Η έρευνα σχετικά με την επίδραση του βελονισμού σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στα επιμέρους συμπτώματα που παρουσιάζονται:

Περιορίζει τη φλεγμονή. Ευνοεί την ενδογενή παραγωγή χημικών ουσιών με ανοσολογική και αγγειακή δράση. (Kavoussi 2007)
Ανακουφίζει από την μυϊκή και αρθρική δυσκαμψία. Αυξάνει τοπικά την αιμάτωση και την θρέψη των ιστών, βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών, διευκολύνοντας την διασπορά του οιδήματος. (Komori 2009)

Αυξάνει την παραγωγή αδενοσίνης, η οποία έχει αναλγητική δράση. (Goldman 2010)

Δρα ρυθμιστικά σε περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου και του άγχους, προωθώντας την χαλάρωση. (Hui 2010, 2009)

Αυξάνει την παραγωγή της ουσίας ΝΤ-3 (πρωτεΐνη υπεύθυνη για τη θρέψη των νεύρων), με συνακόλουθη αύξηση του αριθμού των νευρικών βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τη λειτουργική βελτίωση των περιοχών με φθορά της μυελίνης του νωτιαίου μυελού. (Huang 2011)

Βελτίωση κινητικών ελλειμάτων. Περιορίζει τον αριθμό φλεγμονωδών κυττάρων και λεμφοκυττάρων CD4 T. (Kim 2012)

Η Φυσικοθεραπεία και ο Βελονισμός αποτελούν μία φυσική, ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Το πλάνο θεραπείας προσαρμόζεται στην κλινική εικόνα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς με στόχο τη λειτουργικότητα, την ανεξάρτητη κίνηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Αναφορά σε έρευνες www.acupuncture.org.uk