Πόλεμος της Κορέας: 110 Ελληνες στη μάχη με 3.000 Κινέζους – Η «σκληρή» αναμέτρηση

Πώς βρέθηκε η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή

Τι μπορει να ήθελε ελληνικό στράτευμα στη μακρινή Κορέα;

Ολα ξεκίνησαν την 25η Ιουνίου 1950, πέντε χρόνια δηλαδή μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο βορειοκορεατικός στρατός με τη συνδρομή σοβιετικών τεθωρακισμένων (και ακολούθως δυνάμεων της Κίνας) εισέβαλε στη Νότια Κορέα με σκοπό τη συνένωση των δύο τμημάτων της σε ένα ενιαίο κράτος. Σχεδόν αμέσως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στους Νοτιοκορεάτες προκειμένου να αποκρούσουν την εισβολή ώστε να παραμείνουν ανεξάρτητοι.

Η Ελλάδα ήταν ένα από 53 κράτη-μέλη που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της απόφασης και ένα από τα 21 που ανταποκρίθηκαν στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης. Η κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου -και ακολούθως αυτή του Νικόλαου Πλαστήρα- πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έβλεπαν με μεγαλύτερη θέρμη το αίτημα της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που αρχικά η υπερδύναμη είχε απορρίψει. Το «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος εις Κορέαν» (ΕΚΣΕ) αναχώρησε από τον Πειραιά στις 15 Νοεμβρίου 1950, αποτελούμενο από 54 αξιωματικούς και περίπου 800 υπαξιωματικούς και στρατιώτες που έφθασαν στην Κορέα με αμερικανικό πλοίο στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

4.700 ένστολοι

Η θητεία των οπλιτών του ΕΚΣΕ ήταν εξάμηνη, με ανταμοιβή την τρίμηνη μείωση της στρατιωτικής θητείας τους. Οι περισσότεροι μετέβησαν εθελοντικά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική δύναμη ανήλθε στα 1.000 άτομα, με τον αριθμό τους να αυξομειώνεται ελαφρώς μέχρι τη λήξη του πολέμου τον Ιούλιο του 1953 – που, παρεμπιπτόντως, δεν ανέδειξε νικητή και τα σύνορα παρέμειναν ως είχαν. Στην κορεατική χερσόνησο υπηρέτησαν συνολικά περίπου 4.700 Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες. Παράλληλα στείλαμε και ένα σμήνος εννέα συνολικά αεροπλάνων C-47D (Dakota) με δύναμη 67 ανδρών, που συμμετείχε κυρίως σε επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς υλικού σε προκεχωρημένες περιοχές του μετώπου.

Οι απώλειες

Συνολικά στην Κορέα σκοτώθηκαν 15 αξιωματικοί, 168 στρατιώτες και 12 στελέχη της Αεροπορίας, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 577 οπλίτες και 33 αξιωματικούς. Επίσης χάθηκαν τα 4 από τα 9 αεροσκάφη. Για την ηρωική του δράση το ΕΚΣΕ τιμήθηκε με εύφημο μνεία και ευαρέσκεια από τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Κορέας. Τέλος, η Νότια Κορέα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ανέγειρε στην περίφημη Κοιλάδα των Ηρώων, κοντά στη Σεούλ, μεγαλοπρεπές μνημείο πεσόντων ειδικά για τους μαχητές της χώρας μας, όπου σε πλάκα αναγράφεται: «Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες της Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΕΘΝΟΣ .GR