Ποιοι βγάζουν εκατομμύρια με τις υποχρεωτικές και ειδικές μασκοφορίες; Τεράστια αύξηση στην τιμή τους!

Εντελώς… συμπτωματικά, τις τελευταίες ώρες και αφότου ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη το πακέτο των εορταστικών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ειδικότερα, τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 (τύπου FFP2) σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, οι τιμές των συγκεκριμένων μασκών πήραν την ανιούσα!

Όχι πως δεν ήταν αναμενόμενο, αφού (από το ξεκίνημα κιόλας της πανδημίας) σε κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, κάποιος πάντα κάτι κερδίζει και πολύ αμφιβάλουμε αν αυτός είναι ο πολίτης…

Όπως μετέφερε το Euro2day.gr η άνοδος στις διαδικτυακές τιμές των μασκών ΚΝ95 (για συσκευασία των 10 τεμαχίων) μετρά ήδη αύξηση σχεδόν 43% σε σχέση με τις τιμές πώλησης στις 22 Δεκεμβρίου!

Πιο αναλυτικά, στο skroutz.gr τα 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight, μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν 2,1 ευρώ, αλλά από χθες το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, η τιμή πήγε στα 3 ευρώ (+42,85%).

Και στις παιδικές μάσκες αυξημένης προστασίας η ίδια εικόνα: το πακέτο των 10 τεμαχίων για κορίτσια πωλείται στα 2,40 ευρώ (από 2,18), ενώ στα 3,45 ευρώ (από 2,9 ευρώ) πωλούνται πλέον τα 10 τεμάχια Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% (για αγόρια).

Στην άλλη πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών, το bestprice.gr η κατάσταση είναι παρόμοια:

Για πακέτο 10 τεμαχίων της Famex FFP2 NR Particle Filtering Half Mask (χρώματος γκρι) η τιμή έχει αυξηθεί κατά 35,9% (στα 2,99 ευρώ από 2,20 ευρώ), ενώ το πακέτο των 100 τεμαχίων της Mediroc FFP2 NR Protective Mask (λευκού χρώματος), κοστίζει 91 ευρώ, από 65,9 ευρώ που έκανε στις 22 Δεκεμβρίου!

Το χέρι βαθιά στην τσέπη λοιπόν ας βάλουν και γι’ αυτό το προϊόν οι πολίτες, οι οποίοι εν μέσω κυκεώνα αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα, καλούνται να χρυσοπληρώσουν και τις μάσκες…

Τι είναι αυτές οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή Ν95 ή ΚΝ95;

Το FFP (Filtering Face Piece) είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο προδιαγραφών για τις μάσκες υψηλής προστασίας, με την αποτελεσματικότητά τους να κλιμακώνεται σε τρεις βαθμούς προστασίας, από το ένα (χαμηλότερο) έως το τρία (υψηλότερο), με άλλα λόγια δεν έχουν όλες οι μάσκες αυτού του είδους ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές.

Οι μάσκες FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% όλων των σωματιδίων, περιλαμβανομένων των μεταφερόμενων με τον αέρα ιών όπως ο κορωνοϊός. Παρόμοια επίπεδα προστασίας παρέχουν το αμερικανικό πρότυπο προδιαγραφών Ν95 και το κινεζικό πρότυπο ΚΝ95. Οι μάσκες αυτές διαθέτουν αρκετά στρώματα διαφορετικών υφασμάτων, μεταξύ των οποίων ένα φίλτρο από πολυπροπυλένιο που μπορεί να παγιδέψει τα μικρότερα σωματίδια στον αέρα.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή Ν95 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, έδειξε μια πρόσφατη γερμανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορωνοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο.

Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι έως 10%.

Πηγή: newsbreak.gr