ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ(ΜΑΤΘΑΙΟΣ 13:24-30)
Ένας γεωργός έσπειρε καλό σπόρο στο χωράφι του με πολλή φροντίδα και επιμέλεια. Οι εχθροί του όμως υποκινούμενοι από κακία, έσπειραν ζιζάνια ανάμεσα στο σιτάρι χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.
Καθώς όμως τα σπαρτά μεγάλωσαν, βλάστησαν και καρποφόρησαν, φάνηκαν και τα ζιζάνια. Αυτό προκάλεσε αναστάτωση στον γεωργό και τους βοηθούς του, οι οποίοι προσπάθησαν να τα ξεριζώσουν. Ο ιδιοκτήτης του αγρού όμως τους εμπόδισε φοβούμενος την σύγχρονη καταστροφή και του υγιούς σιταριού. Πρότεινε λοιπόν να αφήσουν να μεγαλώσουν μαζί ζιζάνια και σπαρτά μέχρι την εποχή του θερισμού.
Πράγματι έτσι έγινε και όταν έφτασε ο θέρος, τα ζιζάνια συλλέχτηκαν και πετάχτηκαν στην πυρά, ενώ το σιτάρι φυλάχτηκε στις αποθήκες του γεωργού.
Δίδαγμα: Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα γίνει διαλογή από τον Κύριο στους ανθρώπους, προκειμένου να επιλεχτούν αυτοί που θα οδεύσουν τελικά προς την Ουράνια Βασιλεία.

Η ΑΚΑΡΠΗ ΣΥΚΙΑ(ΛΟΥΚΑΣ 13:6-9)
Κάποιος είχε φυτέψει στο αμπέλι του μια συκιά και μάταια επί τρία χρόνια περίμενε να του αποδώσει καρπό. Αγανακτισμένος τελικά έδωσε εντολή στον υπάλληλο του να την ξεριζώσει, καθώς τη θεωρούσε άχρηστη και επιζήμια για το έδαφος που την φιλοξενούσε.
Ο εργάτης όμως τον παρακάλεσε να της δώσει μια παράταση χρόνου. Υποσχέθηκε πως θα την φρόντιζε προσωπικά ο ίδιος και αν και πάλι παρέμενε άκαρπη, τότε θα τηρούσε την εντολή του εργοδότη του.
Δίδαγμα: Ο Κύριος λόγω της φιλευσπλαχνίας του αναβάλλει συνεχώς την τιμωρία των αμαρτωλών, περιμένοντας την μεταμέλεια τους. Όσοι δείξουν μετάνοια θα συγχωρεθούν, οι υπόλοιποι όμως θα γνωρίσουν την οργή του Θεού.

Η ΣΥΚΙΑ(ΜΑΤΘΑΙΟΣ 24:32-35, ΜΑΡΚΟΣ 13:28-32, ΛΟΥΚΑΣ 21:29-33)
Παρακολουθώντας την ανάπτυξη της συκιάς και παρατηρώντας τα κλαδιά και τα φύλλα της, καταλαβαίνει κανείς πότε πλησιάζει το καλοκαίρι.
Το ίδιο συμβαίνει και με την μέρα της τελικής κρίσης.
Δίδαγμα: Οι άνθρωποι οφείλουν να παρατηρούν τα σημεία των καιρών, να πιστεύουν στους λόγους του Κυρίου και να παραμένουν άγρυπνοι και συνετοί, γιατί η τελική κρίση είναι μια πραγματικότητα. Κανείς όμως, ούτε οι ίδιοι οι άγγελοι, δεν γνωρίζει την χρονολογία αυτού του γεγονότος εκτός από τον Ουράνιο Πατέρα.

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΡΠΟΦΟΡΕΙ(ΜΑΡΚΟΣ 4:26-29)
Από την στιγμή που ένας γεωργός τελειώσει την σπορά του χωραφιού του, η ανάπτυξη του φυτού γίνεται ανεξάρτητα από την παρέμβαση του.
Δεν μπορεί να κατανοήσει την επίδραση της γης στον σπόρο, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης του στην διάρκεια του ημερήσιου κύκλου. Ο σπόρος βλασταίνει και το φυτό μεγαλώνει, καρποφορεί και ωριμάζει με βάση το χρονοδιάγραμμα της φύσης.
Ο γεωργός αναλαμβάνει ενεργό δράση μόνο την εποχή του θερισμού, που πρέπει να συλλέξει τον καρπό της προσωπικής του εργασίας και της γενναιοδωρίας του Θεού.
Δίδαγμα: Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Βασιλεία του Θεού, η οποία υπάρχει και προετοιμάζεται για την στιγμή της τελικής κρίσης όπου και θα δεχτεί τους εκλεκτούς.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ(ΜΑΤΘΑΙΟΣ 13:45-46)
Η Βασιλεία των Ουρανών μοιάζει με έναν έμπορο πολύτιμων λίθων. Ο έμπορος αυτός είναι ένας σωστός επαγγελματίας που ενδιαφέρεται για την απόκτηση των πιο πολύτιμων και όμορφων μαργαριταριών. Όταν λοιπόν εντοπίζει τους πολύτιμους λίθους που τον ενδιαφέρουν, τότε επενδύει σε αυτούς ανεξάρτητα του οικονομικού κόστους, προκειμένου να τους αποκτήσει.
Δίδαγμα: Ο καλός και αφοσιωμένος Χριστιανός οφείλει να θυσιάζει με προθυμία τις υλικές απολαύσεις της επίγειας ζωής προκειμένου να κερδίσει την αιωνιότητα της μέλλουσας βασιλείας.