ΠΑ – ΤΕΡΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ: -Εγκλήματα που συντάραξαν το πανελλήνιο!

ΠΑ – ΤΕΡΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ: -Εγκλήματα που συντάραξαν το πανελλήνιο

-Οι τύποι του πατέρα δολοφόνου

Στο ποινικό δίκαιο «παιδοκτόνος» λογίζεται μόνο η μητέρα, και δη μόνο κατά την τέλεση του φόνου κατά τον τοκετό ή μετά αυτόν.

Συνεπώς, ο χαρακτηρισμός του πατέρα ως παιδοκτόνου, είναι νομικά λανθασμένος, και αντικαθίσταται από το ορθό δολοφόνος/ανθρωποκτόνος, που αντανακλά και την ποινική μεταχείριση, που αναμένεται να λάβει σύμφωνα με το Δίκαιο.

Η παιδοκτονία, βαθιά ριζωμένη στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας, -ο Κρόνος που τρώει τα παιδιά του, ο Αβραάμ που θυσιάζει, ή ο Αγαμέμνονας δεν μπορεί, να μας απαλύνουν την εικόνα για τα παρακάτω φονικά, που καθήλωσαν το πανελλήνιο.

1972: Ο Βασίλης Λυμπέρης περιλούζει με βενζίνη και βάζει φωτιά στο σπίτι του, την ώρα που κοιμόντουσαν μέσα η εν διαστάσει γυναίκα του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και η πεθερά του. Ήταν ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

1994: Ο 40χρονος Μανώλης Δουρής, πατέρας 7 παιδιών, βιάζει και σκοτώνει τον 6χρονο γιο του Νίκο, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Ο πατέρας θρηνούσε σπαρακτικά για το χαμό του παιδιού του και ορκιζόταν να πάρει εκδίκηση από το φονιά…

1999: Ο Γιώργος Μεταξάκης πνίγει τα τρία αγόρια του, 12, 4 και 2 ετών στον Αλμυρό ποταμό στο Ηράκλειο της Κρήτης, για να εκδικηθεί τη γυναίκα του.

Ετοίμαζε δε με κάθε λεπτομέρεια το φρικτό σχέδιό του, όπως φάνηκε και στο ημερολόγιο που κρατούσε.

2013: Τον Αύγουστο, η 17χρονη Ασπασία έχει πάει με τον πατέρα της για φαγητό σε κεντρική πλατεία του Άργους.

Ξαφνικά, ο 47χρονος πατέρας της, Γιώργος Μπόγρης τραβάει ένα πιστόλι και την τραυματίζει σοβαρά στο κεφάλι. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε και άφησε πίσω του σημείωμα, εξηγώντας πως ήταν μία πράξη εκδίκησης προς την σύζυγό του που τον είχε εγκαταλείψει. Σήμερα η Ασπασία ακόμα παλεύει για την βελτίωση της υγείας της σε κέντρο αποκατάστασης.

2015: Ίσως είναι το πιο συγκλονιστικό έγκλημα αυτό που διεπράχθη σε βάρος της μικρής Άννυ, την περίοδο του Πάσχα, επί της οδού Μιχαήλ Βόδα.

Δράστης του ειδεχθούς εγκλήματος, ο πατέρας της, ο Stanislav Bakardzhiev ή «Σάββας» ο οποίος σκότωσε πιθανόν με γροθιές το 4χρονο κοριτσάκι και επί ημέρες μετά έγδερνε, τεμάχιζε και μαγείρευε με ρύζι το ίδιο του παιδί! Τις …φρικιαστικές μερίδες τις πέταγε σταδιακά σε κάδους της γειτονιάς για να μην βρεθεί ποτέ τίποτα από το άτυχο αγγελούδι…

2017: Η 6χρονη Στυλιανή Εικοσπεντάκη, η οποία μάλιστα αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα βρήκε φρικτό τέλος δια στραγγαλισμού απ’τον 61χρονο πατέρα της και συνταξιούχο αστυνομικό, Γιάννη Εικοσπεντάκη, ο οποίος στη συνέχεια προσπάθησε να εξαφανίσει το άψυχο σώμα της κόρης του σε κάδο απορριμμάτων στην Αγ. Βαρβάρα.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις υποθέσεις, που τα τελευταία 50 χρόνια συντάραξαν την κοινωνία και έμειναν με δεκάδες αναπάντητα “γιατί”…

Στη σύγχρονη Ψυχοπαθολογία μιλάει κανείς για μια διαταραχή της συμπεριφοράς, στην οποία η συμπεριφορά του πατέρα – δολοφόνου αποκλίνει από τους κανόνες της κοινωνικής και γενικά της ανθρώπινης ζωής.
Ειδικότερα, ο δράστης που χρησιμοποιεί τα παιδιά σαν μέσο εκδίκησης ενάντια σε συγκεκριμένο πρόσωπο, δηλαδή στη μητέρα, δείχνει, ότι αφενός μεν έχει πλήρη επαφή με την πραγματικότητα, δηλαδή δεν διακατέχεται ούτε από παραλήρημα ούτε από ακουστικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις, ούτε πιστεύει ότι τον καταδιώκουν, στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια αποδιοργανωμένη προσωπικότητα, αλλά προσχεδιάζει στο μυαλό του το τι θα κάνει, γνωρίζοντας τις συνέπειες.

Στην περίπτωση αυτή τα παιδιά είναι αυτό από αποκαλούμε μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο της θυματολογίας (κλάδος της Eγκληματολογίας) ισχυριζόμαστε, ότι τα παιδιά ανήκουν στην κατηγορία των πολιτισμικά νομιμοποιημένων θυμάτων, που σημαίνει ότι η ίδια η κοινωνία, ο ίδιος ο πολιτισμός μας, κατασκευάζει εν μέρει τα θύματα, ότι δηλαδή δημιουργεί ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Εδώ, τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος τους, συγκριτικά με άλλα άτομα ή κατηγορίες. Το συμπέρασμα είναι, ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα και θυματοποιούνται περισσότερο.

Ο Lillian De Bortoli, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Swimburne της Αυστραλίας, έχει εντοπίσει τρεις τύπους πατέρων που δολοφονούν τα παιδιά τους:
• το de facto αρσενικό: Αυτός ο τύπος δολοφόνου παιδιών είναι ένας ζωντανός φίλος ή ένας πατριός.

Συνήθως σκοτώνει μόνο ένα παιδί και έχει ιστορικό κακοποίησης του ανήλικου. Οι δολοφονίες αυτού του τύπου είναι συνήθως πρακτικές και αρκετά βίαιες, με εμπλοκή, ρίψη, ξυλοδαρμό ή στραγγαλισμό.

• ο ξεχωριστός πατέρας: Αποξενωμένος από τη μητέρα, ο άνδρας αυτής της κατηγορίας γενικά έχει ιστορία κακοποίησης εκείνης και των παιδιών. Η εκδίκηση εναντίον της μητέρας είναι το κίνητρο, και η δολοφονία συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια διαφορών σχετικά με την επιμέλεια.

• ο συζευγμένος πατέρας:
Ένας πατέρας που σκοτώνει τα παιδιά του, ενώ η οικογένεια παραμένει άθικτη, έχει συνήθως μια ποινική ιστορία. Αυτός ο τύπος διατρέχει υψηλό κίνδυνο να μην είναι απλώς δολοφόνος, αλλά ένας οικογενειακός εξολοθρευτής. Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες περιλαμβάνουν πολλαπλά θύματα.

Σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες, ο δολοφόνος είναι πιθανό να έχει ψυχικά προβλήματα, κάτι που φυσικά ΔΕΝ αποτελεί δικαιολογία, εκτός αν ο δολοφόνος είναι πραγματικά ψυχωσικός.

Επιμέλεια- Συγγραφή Κειμένου
Μαρία-Φιλομήλα Κερεμέζη
MSc FORENSIC PSYCHOLOGY, Μέλος του ΚΕ.ΜΕ