ΟΣΣΟ!!!

Όταν έχεις κατάθλιψη, έχε κατάθλιψη

“Να θυμάσαι το εξής: όποτε έχεις κατάθλιψη, περίμενε να έρθει η στιγμή που θα φύγει η κατάθλιψη. Τίποτε δεν κρατάει για πάντα: η κατάθλιψη θα φύγει. Όταν φύγει από εσένα η κατάθλιψη, περίμενε – έχε επίγνωση και εγρήγορση – διότι μετά την κατάθλιψη, μετά από τη νύχτα εκείνη, θα υπάρξει η αυγή, θα ανατείλει ο ήλιος. Αν μπορείς να είσαι σε εγρήγορση εκείνη τη στιγμή, θα είσαι ευτυχής που είχες κατάθλιψη. Θα είσαι ευγνώμων που είχες κατάθλιψη, διότι μόνο μέσω εκείνης της κατάθλιψης υπάρχει η δυνατότητα αυτή΄ μόνο μέσω της κατάθλιψης υπάρχει αυτή η στιγμή τής ευτυχίας.

“Τι κάνουμε όμως εμείς; Προχωρούμε οπισθοδρομώντας ασταμάτητα. Παθαίνουμε κατάθλιψη και τότε παθαίνουμε κατάθλιψη λόγω της κατάθλιψης: ακολουθεί μια δεύτερη κατάθλιψη. Αν έχεις κατάθλιψη, εντάξει είναι, δεν υπάρχει τίποτε το κακό εκεί. Είναι όμορφα, διότι μέσα από εκείνην θα μάθεις και θα ωριμάσεις. Τότε όμως νιώθεις άσχημα: ‘Γιατί παθαίνω κατάθλιψη; Δεν πρέπει να παθαίνω κατάθλιψη.’ Αρχίζεις τότε να παλεύεις με την κατάθλιψη. Η πραγματική κατάθλιψη είναι καλή, η δεύτερη όμως κατάθλιψη δεν είναι πραγματική – κι αυτή η μη πραγματική κατάθλιψη θα συννεφιάσει το νου σου. Θα σου ξεφύγει η στιγμή που θα είχε ακολουθήσει την πραγματική κατάθλιψη.

“Όταν έχεις κατάθλιψη, έχε κατάθλιψη. Έχε απλώς κατάθλιψη. Μην παθαίνεις κατάθλιψη λόγω της κατάθλιψής σου. Όταν έχεις κατάθλιψη, έχε απλώς κατάθλιψη. Μην την πολεμάς, μη δημιουργείς κάποια παράκαμψη΄ μην την πιέζεις να φύγει. Άφησέ την να συμβεί, θα φύγει από μόνη της. Η ζωή είναι μια ροή, τίποτε δεν παραμένει. Εσύ δεν είσαι αναγκαίος: το ποτάμι κυλάει από μόνο του – άσε το να κυλήσει.”

Osho, The New Alchemy: To Turn You On, Ομιλία #8

Αν νιώθεις κατάθλιψη, να χαίρεσαι που έχεις κατάθλιψη

“Όταν υπάρχει κατάθλιψη, άφησέ την να υπάρχει. Μην νιώθεις κατάθλιψη εξαιτίας της. Αν θέλεις να την απομακρύνεις γρηγορότερα, νιώθε την κατάθλιψη. Αν την πολεμάς, θα δημιουργήσεις μια δευτερεύουσα κατάθλιψη, η οποία είναι επικίνδυνη. Η πρώτη κατάθλιψη είναι όμορφη, θεόσταλτη. Η δεύτερη κατάθλιψη είναι δική σου. Δεν είναι θεόσταλτη, είναι νοητική. Θα μπεις έτσι σε νοητικές ρουτίνες – και είναι άπειρες.

“Αν νιώσεις κατάθλιψη, να χαίρεσαι που νιώθεις κατάθλιψη και άφησε την κατάθλιψη να υπάρχει. Τότε ξαφνικά θα εξαφανιστεί η κατάθλιψη και θα υπάρξει ένα νέο άνοιγμα. Δεν θα υπάρχουν σύννεφα κι ο ουρανός θα είναι καθαρός. Για μια μόνο στιγμή, ανοίγουν οι ουρανοί για σένα. Αν δεν έχεις κατάθλιψη για την κατάθλιψή σου, μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία, σε επαφή, μπορείς να περάσεις μέσα από την ουράνια πύλη. Κι όταν το γνωρίσεις αυτό, θα έχεις μάθει έναν από τους υπέρτατους νόμους τής ζωής: η ζωή χρησιμοποιεί το αντίθετο ως δάσκαλο, ως φόντο.”

Osho, The New Alchemy: To Turn You On, Ομιλία #8

Ό,τι κι αν κάνεις, η κατάθλιψη θα ακολουθεί

“Αν έχεις κατάθλιψη, έχε λοιπόν κατάθλιψη΄ μην κάνεις τίποτα. Και τι μπορείς να κάνεις; Ό,τι κι αν κάνεις, θα το κάνεις με κατάθλιψη κι έτσι θα δημιουργηθεί περισσότερη σύγχυση. Μπορείς να προσευχηθείς στο Θεό, αλλά θα προσεύχεσαι τόσο καταθλιπτικά που θα κάνεις ακόμη και το Θεό να πάθει κατάθλιψη από τις προσευχές σου. Μην ασκείς τέτοια βία. Η προσευχή σου θα είναι μια προσευχή καταθλιπτική.

“Μπορείς να διαλογιστείς, αλλά τι θα κάνεις; Θα βρίσκεται εκεί η κατάθλιψη. Επειδή έχεις κατάθλιψη, ό,τι κι αν κάνεις η κατάθλιψη θα ακολουθεί. Θα δημιουργείται περισσότερη σύγχυση, περισσότερη απογοήτευση, γιατί δεν γίνεται να επιτύχεις. Κι όταν δεν μπορείς να επιτύχεις, θα νιώθεις περισσότερη κατάθλιψη και αυτό μπορεί να συνεχιστεί επ΄άπειρον. Είναι καλύτερα να μείνεις με την πρώτη κατάθλιψη παρά να δημιουργήσεις ένα δεύτερο κύκλο και μετά ένα τρίτο κύκλο. Μείνε με την πρώτη΄ η αρχική είναι όμορφη. Η δεύτερη θα είναι ψεύτικη και η τρίτη θα είναι ένας μακρινός αντίλαλος. Μην τα δημιουργείς αυτά. Η πρώτη είναι όμορφη. Έχεις κατάθλιψη, επομένως με αυτό τον τρόπο συμβαίνει σε σένα η ύπαρξη τούτη τη στιγμή.”

Osho, The Book of Secrets, Ομιλία #38