Ομοφοβία και Τρανσφοβία: 3317 άτομα δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο

Από το 1999 μέχρι σήμερα η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης λαμβάνει χώρα κάθε Νοέμβριο. Είναι μια ημέρα κατά την οποία τιμούνται και επαναφέρονται στη μνήμη των ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα όλα τα τρανς και gender – diverse θύματα δολοφονίας.

Είναι γνωστό ότι διανύουμε μια εποχή ελευθερίας του λόγου. Ίσως ποτέ άλλοτε στην ιστορία άνθρωποι διαφορετικοί, άνθρωποι που στοχοποιούνται λόγω της διαφορετικότητας τους δεν είχαν τόσο μεγάλη ελευθερία να μιλήσουν ανοιχτά για τον εαυτό τους και για τις επιλογές τους. Πολλά κινήματα, πολλές εξομολογήσεις και μεγάλη σύμπνοια. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να ζούμε, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, σε ένα κόσμο με λιγότερη βία και με μεγαλύτερη κατανόηση. Ή μήπως όχι;

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης (TdoR)
Από το 1999 μέχρι σήμερα η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης λαμβάνει χώρα κάθε Νοέμβριο.

Είναι μια ημέρα κατά την οποία τιμούνται και επαναφέρονται στη μνήμη των ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα όλα τα τρανς και gender – diverse θύματα δολοφονίας. Αυτή η ειδική ημέρα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά κατέληξε να συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.

Να αναφέρουμε ότι στη χώρα μας την ημέρα αυτή το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, “έτρεξε” την καμπάνια με τίτλο «Have to Be Heard- Transphobia Kills». Σ

τόχος ήταν η καταπολέμηση της τρανσφοβίας, των αποκλεισμών, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης που βιώνουν οι τρανς, φυλοδιαφορετικοί και ίντερσεξ άνθρωποι σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής αλλά και κοινωνικής τους ζωής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, συνολικά 331 δολοφονίες τρανς και gender – diverse ατόμων έχουν καταγραφεί την περίοδο Οκτώβριος 2018 – Σεπτέμβριος 2019. Οι περισσότερες δολοφονίες σημειώθηκαν στη Βραζιλία (130), στο Μεξικό (63) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (30).

Οι δολοφονίες αυτές, λοιπόν, συνέβησαν μέσα στο διάστημα ενός έτους. Είναι σοκαριστικό αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν εντελώς απρόκλητες και τα κίνητρα ήταν καθαρά ομοφοβικά. Είναι ακόμα πιο λυπηρό το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου του 2008 έχουν καταγραφεί συνολικά 3317 τέτοιες δολοφονίες σε 74 χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here