Ο “βασιλικός ιός”: Μύθοι & Αλήθειες για τον κορονοϊό

Scared man runs because behind come some very contagious viruses. isolated

Ο “βασιλικός ιός”: Μύθοι & Αλήθειες για τον κορονοϊό

BY TFM.GR ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΉ ΟΜΆΔΑ

Ο βασιλικός ιός ή ο κατά κόσμον κορονοϊός είναι πλέον στην καθημερινότητά μας και τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, είμαστε στο 8ο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα φαίνεται πως διαχειριζόμαστε την κατάσταση, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες, με σύνεση μέχρι να δούμε αν θα υπάρξει κάποια έξαρση του ιού.

Ωστόσο διατηρούμε την ψυχραιμία μας και ενημερωνόμαστε για τις αλήθειες ή τους μύθους που αφορούν στον κορονοϊό.

5 + 1 Μύθοι για τον κορονοϊό
Μόλις ανέβει η θερμοκρασία, θα “πέσει” ο κορονοϊός. Ακόμη δεν είμαστε σίγουροι για το πως θα συμπεριφερθεί ο συγκεκριμένος “βασιλικός ιός” στη ζέστη, αφού δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη η ανθεκτικότητά του.
Όποιος έχει κορονοϊό, νοσηλεύεται. Η πλειονότητα των περιστατικών νόσησης από κορονοϊό εμφανίζει ήπιας βαρύτητας συμπτωματολογία που δε χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο. Απαιτείται ωστόσο επικοινωνία με τον οικογενειακό ιατρό, ενημέρωσή του για την εξέλιξη της νόσου και επαγρύπνηση για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας που θα επιβάλλει σε αυτή την περίπτωση τη νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Αν έχεις καθαρά χέρια, δε θα νοσήσεις από κορονοϊό. Πλένουμε τα χέρια μας και ρίχνουμε χλιαρό νερό για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, αλλά αυτό δε μας προστατεύει 100% από τον ιό. Επομένως για να μη μας πιάνει τρέλα με τα “καθαρά χέρια”, φροντίζουμε την προσωπική υγιεινή μ’ ένα αλκοολούχο διάλυμα και κυρίως δεν τα φέρνουμε σ’ επαφή με μάτια, μύτη, στόμα.

Όλα τα αντισηπτικά μάς προστατεύουν από τον κορονοϊό. Μόνο τα αλκοολούχα διαλύματα περιεκτικότητας 60- 95% και φυσικά το κλασικό σαπούνι.

Η χειρουργική μάσκα μάς προστατεύει από τον “βασιλικό ιό”. Τη μάσκα οφείλουν να τη φορούν όσοι είναι ασθενείς (π.χ. με γρίπη) ή ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες (ασθενείς χρόνιων νοσημάτων, έγκυες, ηλικιωμένοι). Αν βρεθούμε αναγκαστικά (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων) σε χώρους με πολύ κόσμο (αεροπλάνο, συνέδριο κτλ) επιλέγουμε τη μάσκα με φίλτρο και τηρούμε τις οδηγίες χρήσης της.

Ο “βασιλικός ιός” κορονοϊός κολλάει από τα ζώα. Το ακούσαμε κι αυτό! Πράγματι μία ασθενής από το Χονγκ Κονγκ μετέδωσε τον ιό στον σκύλο της και πράγματι αυτή την περίοδο όταν ερχόμαστε σε άμεση επαφή μ’ ένα ζώο, καλό είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Αυτό δε σημαίνει ότι τα ζώα ή τα κατοικίδιά μας μεταδίδουν σ’ εμάς τον κορονοϊό. Πιο πολύ κινδυνεύουν αυτά από εμάς, αν νοσήσουμε με τον ιό.

Οι Αλήθειες που πρέπει να ξέρουμε για τον “βασιλικό ιό”

Μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο.

Παρουσιάζει συμπτώματα κοινά με αυτά της γρίπης.

Ασθενείς που νοσούν από τον ιό ενδέχεται να παρουσιάσουν και γαστρεντερικές διαταραχές ως σύμπτωμα.

Για να “κολλήσεις” θα πρέπει να έρθεις σε πολύ στενή επαφή με τον ασθενή ή να βρεθείς για περισσότερα από 15 λεπτά στον ίδιο χώρο μ’ ένα άτομο που νοσεί.
Στην περίπτωση της κατ’ οίκον νοσηλείας, ο ασθενής θα πρέπει να είναι περιορισμένος σε ξεχωριστό δωμάτιο για 14 ημέρες.

Αν έχουμε οποιαδήποτε γρίπη αυτή την περίοδο, καλό είναι να πλένουμε ξεχωριστά τα ρούχα μας και κλινοσκεπάσματα από τα αντίστοιχα των άλλων μελών της οικογένειας.
Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του Covid-19, αν κι έχουν ξεκινήσει ήδη οι προσπάθειες για την παρασκευή του.

Τέλος ένας μεγάλος μύθος που κρύβει αρκετές αλήθειες αφορά στην έναρξη του ιού. Από που ξεκίνησε αυτός ο ιός; Από τις νυχτερίδες ή τα φίδια; Από εργαστήριο ή όχι;

Εκτιμάται ότι ο νέος “βασιλικός ιός” (κορονοϊός) ξεκίνησε από μία αγορά θαλασσινών στην Ουχάν της Κίνας, όπου πραγματοποιούνταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πως η μετάδοση του ιού έγινε από φίδια. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Medical Virology, η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε πως κατά πάσα πιθανότητα όντως τα φίδια μετέδωσαν τον ιό. Θα πρέπει όμως να γίνουν κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη θεωρία.