Ο ΟΣΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

Ο Κρισναμούρτι έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν είναι απαραίτητος κανένας Δάσκαλος.

Ναι, μια μέρα θα γνωρίσετε επίσης ότι δεν είναι απαραίτητος κανένας Δάσκαλος, αλλά θα το μάθετε μόνο όταν κάποιος σας έχει ξυπνήσει ή έχετε ξυπνήσει με την παρουσία κάποιου. Τότε θα ξέρετε, θα πείτε ο «Κρισναμούρτι έχει δίκιο». Αλλά αν ακούσετε τον Κρισναμούρτι αυτή τη στιγμή και πιστέψετε ότι δεν απαιτείται κανείς Δάσκαλος, ποτέ δεν θα φθάσετε να γνωρίσετε ότι Κρισναμούρτι έχει δίκιο. Θα παραμείνετε κοιμισμένοι.

Ο Κρισναμούρτι συνεχίζει λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κάνετε τίποτε. Στην πραγματικότητα, ένα πρώτης τάξεως νους δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Μόνο με την σωστή παρατήρηση, με την καθαρή κατανόηση, το άτομο επιτυγχάνει. Αλλά πού να βρεθεί ένας πρώτης τάξεως νους ; Είναι πολύ σπάνιο.

Εκτός από την περίπτωση που ένας σαν τον Κρισναμούρτι έρχεται να ακούσει τον Κρισναμούρτι, δεν θα συμβεί. Αλλά γιατί θα πρέπει κάποιος σαν τον Κρισναμούρτι να πάει να ακούσει τον Κρισναμούρτι; Είναι παράλογο. Δεν έχει κανένα νόημα. Ένας άνθρωπος που έχει αυτού του είδους την οξυδέρκεια μπορεί να ξυπνήσει απλά ακούγοντας το τραγούδι ενός πουλιού, μόνο με το θρόισμα του αέρα μέσα από τα δέντρα, απλά ακούγοντας τον ήχο του νερού που ρέει – αυτό είναι αρκετό, γιατί παντού το Θείο μιλάει. Αν είστε συνειδητός, σε οτιδήποτε ακούτε, αναγνωρίζετε το Θείο.

Ο Τζ. Κρισναμούρτι είναι πολύ διαφορετικός στις αναλύσεις του. Στην αρχή των συζητήσεων είναι πάντα πολύ λογικός, πολύ ορθολογιστής. Μετά , σιγά-σιγά σας οδηγεί πέρα από το νου.

Η αλήθεια Είναι ! Δεν είναι ένα θέμα της επιλογής σας! Δεν έχει σημασία αν σας αρέσει ή όχι. Μπορείτε να επιλέξετε τα ψέματα, αλλά δεν μπορείτε να επιλέξετε την αλήθεια – η αλήθεια απλά είναι . Γι ‘αυτό Κρισναμούρτι επιμένει τόσο πολύ στην χωρίς επιλογές συνειδητότητα. Η αλήθεια είναι ήδη εκεί! Δεν έχει τίποτε να κάνει με την επιλογή σας, τις προτιμήσεις τις αντιπάθειες.

Ο Κρισναμούρτι έχει δίκιο όταν ξανά και ξανά τονίζει την μη επιλογή. Αυτή είναι και η γεύση του Ζεν.

Η παρατήρηση μου είναι αυτή: ότι Κρισναμούρτι είναι περιτριγυρισμένος από τους πιο εγωιστές ανθρώπους του κόσμου, και ο λόγος είναι επειδή εκεί υπάρχει ένα ασφαλές μέρος – όπου δεν χρειάζεται να παραδοθούν, δεν χρειάζεται να πέσει το εγώ τους, δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν κανέναν. Το εγώ σας αισθάνεται πολύ ενισχυμένο καθώς του δίνονται πολλές εκλογικεύσεις, που το προστατεύουν.

– Ο Τζ.Κρισναμούρτι υπήρξε πολύ σοβαρός – δεν νομίζω ότι χαμογέλασε ποτέ. Έζησε ενενήντα χρόνια. Η φήμη του άρχισε πολύ νωρίς, στα δεκατρία του χρόνια. Έτσι είχε πραγματικά μια μεγάλης διάρκειας ζωή, γεμάτη εργασία και απογοητεύσεις. Ακόμα και τα πιο κοντινά του πρόσωπα τον πρόδωσαν. Ολόκληρη η ζωή του μοιάζει να είναι απλώς μια σειρά από προδοσίες, και εκείνοι που παρέμειναν πιστοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν τι έλεγε. Τον άκουσαν για μισό αιώνα, αλλά δεν μπόρεσαν να διασχίσουν τα πυκνά τα μυαλά τους και να προσεγγίσουν την ύπαρξή τους. Και κάθε μέρα … αν δει κανείς τη ζωή του, στην αρχή ήταν πολύ ελπιδοφόρα, πολύ αισιόδοξος ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει, ότι ένας νέος άνθρωπος μπορεί να εμφανιστεί . Αλλά σιγά-σιγά, αυτή η ελπίδα χάθηκε, αυτός ο ενθουσιασμός διαλύθηκε. Και όσο μεγάλωνε τόσο γινόταν πιο θλιμμένος.

– Ο Τζ. Κρισναμούρτι μιλάει με αφηρημένες έννοιες. Η όλη προσέγγισή του φαίνεται να είναι νοητική, σαν να πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το μυαλό. Το σώμα δεν χρειάζεται να συμμετέχει σ’ αυτήν, τα συναισθήματα δεν πρέπει να εμπλέκονται σ’ αυτήν: μόνο ο αφηρημένος νους, σαν ο Θεός (Brahman)να είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα. Δεν είναι, είναι ένα οργανικό πρόβλημα.

Ακούγοντας τον Κρισναμούρτι ακούτε τον νου – τον καθαρότερο νου. Θα αισθανθείτε καλά. Ακούγοντας, θα νιώσετε ότι κατανοείτε. Ακούγοντας, θα νιώσετε ότι φτάνετε κάπου . Αλλά στην πραγματικότητα μαθαίνετε μόνο νέες λέξεις. Θα μάθετε τη λέξη «επίγνωση» – και όχι την ίδια την επίγνωση. Θα μάθετε την φράση «χωρίς επιλογή» – και όχι την μη επιλογή . Και θα συνεχίσετε να κινείστε μέσα στο νου και θα γίνετε μόνο νους , ένα εγκεφαλικό κέντρο. Τα συναισθήματά σας δεν θα έχουν αγγιχτεί. Το σώμα σας θα παραμένει αμέτοχο. Μόνο το μυαλό σας εμπλέκεται.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Κρισναμούρτι υπήρξε μια αποτυχία. Ο ίδιος είναι φωτισμένος, αλλά απέτυχε να φωτίσει τους άλλους. Όλη του η ζωή εργάζεται με το νου και ενώ οτιδήποτε λέει είναι αλήθεια, εντούτοις δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν είστε μόνο ο νους : είστε πολύ περισσότερο. Και αυτό το “πολύ περισσότερο” πρέπει να μεταμορφωθεί με νου. Πρέπει να μεταμορφωθείτε στην ολότητά σας.

Ο Κρισναμούρτι μιλάει με πολύ έξυπνο τρόπο. Προσέξτε , δεν λέω λογικό, αλλά έξυπνο. Αναλύει οποιοδήποτε πρόβλημα, όσο βαθιά είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά αυτός δεν είναι καν φιλόσοφος. Όλες του οι ομιλίες είναι ακριβώς όπως το ξερίζωμα ζιζανίων από τον κήπο. Καταστρέφει τα προβλήματά σας μέσω της ανάλυσής του. Δεν σας δίνει τίποτα! Απομακρύνει απλά όλα αυτά που ζαλίζουν το μυαλό σας. Για μια στιγμή είστε εντελώς χαμένοι – και σ’ αυτήν ακριβώς τη στιγμή μπορείτε να δείτε την πραγματικότητά του. Η εμπειρία του αρχίζει να ρέει μέσα σας. Οι άνθρωποι συνήθως χάνουν αυτή την ευκαιρία…

Ο Κρισναμούρτι έχει τον τρόπο του, και είμαι χαρούμενος που υπάρχει στον κόσμο. Είναι στο άλλο άκρο. Όταν θα φύγει, θα μου λείψει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Αλλά μπορώ να καταλάβω την ερώτησή σας, Henk Faassen. Αυτό δεν είναι το μόνο ερώτημα. Έχετε ερωτήσει πολλά περισσότερα για το ίδιο πράγμα. Φαίνεται ότι να σας έχει πληγώσει βαθιά ότι άσκησα κριτική στον Κρισναμούρτι. Δεν με έχετε ακόμη καταλάβει. Αυτός είναι ο τρόπος μου να υποβάλω τον σεβασμό μου! Αυτός είναι ο τρόπος μου να δηλώσω ότι υπάρχει άλλο ένα φωτισμένο πρόσωπο στον κόσμο.

Εάν η ορχήστρα μου δεν σας ταιριάζει, τότε η μόνη εναλλακτική δυνατότητα είναι το σόλο φλάουτο που παίζει ο Κρισναμούρτι. Δεν υπάρχει κανένας άλλος, κανένα τρίτο πρόσωπο που μπορεί να σας βοηθήσει . Ο Κρισναμούρτι είναι υποχρεωμένος να μου ασκήσει κριτική. Μπορώ να το καταλάβω. Η σκοπιά του είναι απλή και σαφής, η δική μου άποψη μου είναι λίγο πιο ασαφής. Μερικές φορές, θα τον εκτιμώ παρά πολύ, γιατί θα ήθελα να γίνει επίσης μέρος της ορχήστρας μου. Και μερικές φορές θα τον επικρίνω, επειδή η δική μου προτίμηση δεν δεν είναι για σόλο φλάουτα.

Μόλις χθες το βράδυ έλαβα το τελευταίο βιβλίο του Τζ.Κρισναμούρτι , στο οποίο δεν μιλάει σε κανέναν – μιλάει μόνο στον εαυτό του. Οι λέξεις καταγράφηκαν, αλλά δεν υπήρχε ακροατήριο, και ίσως σε αυτό το βιβλίο έρχεται πιο κοντά στην αλήθεια από ό, τι σε οποιαδήποτε από τα άλλα βιβλία του. Το κοινό είναι ένας περιορισμός. Αυτό υπήρξε και η δική μου εμπειρία . Εάν μιλάω με τους δικούς μου ανθρώπους , τότε δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Τότε δεν νιώθω ότι την ανάγκη να πω ή να μην πω κάτι. Τότε απλά μιλάω σαν να μιλώ στον εαυτό μου. Όταν μιλώ με τους ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν, που δεν με καταλαβαίνουν – άλλωστε αυτοί συχνότερα με παρεξηγούν – υπάρχει ένα μεγάλος περιορισμός. Τότε , δεν μπορώ να μιλήσω ελεύθερα. Τα ίδια τους τα πρόσωπα, τα μάτια τους, οι χειρονομίες τους δεν μου επιτρέπουν να πω κάτι που μπορεί να τους πληγώσει.

Όταν λέω ότι ο Κρισναμούρτι μπορεί να θυμώσει, δεν εννοώ, Henk, ότι μπορεί να θυμώσει όπως θυμώνεις εσύ. Ο θυμός του είναι από συμπόνια. Η κατάσταση αυτή είναι απίστευτη! Θέλει να βοηθήσει αυτή την κυρία και ο ίδιος αισθάνεται τόσο ανήμπορος. Προσπαθεί με όλους τους τρόπους. Το μήνυμά του είναι πολύ απλό, μοναδικό, μονοδιάστατο. Για πενήντα χρόνια συνέχισε να λέει μόνο μια λέξη. Στην ουσία όλη τη διδασκαλία του μπορεί να εκτυπωθεί στη μία πλευρά μιας καρτ-ποστάλ. Έλεγε τα ίδια με κάθε δυνατό τρόπο, που μπορεί κανείς να εφεύρει, αλλά πολιορκούσε πάντα την ίδια ακρόπολη από το βορρά, από το νότο, από τα δυτικά και από την ανατολή. Και οι άνθρωποι ακόμα πηγαίνουν να τον ακούσουν και συνεχίζουν να κάνουν τις ίδιες παλιές ανόητες ερωτήσεις.

Σίγουρα θυμώνει. Και όταν ένας άνθρωπος σαν τον Κρισναμούρτι θυμώνει, είναι καθαρός θυμός. Πολλοί στην Ινδία έχουν νιώσει πολύ απογοητευμένοι με Κρισναμούρτι γιατί θυμώνει. Έχουν μια ορισμένη πεποίθηση ότι ένας Βούδας δεν θα πρέπει να θυμώνει. Έχουν προκαταλήψεις . Και όταν βλέπουν ότι ο Κρισναμούρτι μπορεί να θυμώσει απογοητεύονται, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν έχει ακόμα φωτιστεί».

Ο Κρισναμούρτι είναι η πιο αγνή μαρτυρία της αρνητικής πορείας, τόσο καθαρής όσο του Λάο Τσου, τόσο αγνής όσο του Ashtavakra. Μια πολύ καθαρή δήλωση, αλλά οι καθαρές δηλώσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες, επειδή δεν μπορείτε να τις καταλάβετε .

Έτσι παρεξηγήθηκε . Μπορείτε να παρανοούν παρά μόνο αυτούς. Έτσι έχει παρεξηγηθεί. Είναι ο πιο παρεξηγημένος άνθρωπος. Κανείς δεν τον καταλαβαίνει, ούτε καν εκείνοι που λένε ότι τον ακολουθούν. Αυτοί επίσης, δεν μπορούν να καταλάβουν, γιατί λέει «Δεν επιτρέπεται να ακολουθείς. Δεν θα πρέπει να γίνεστε μιμητές. ” Και έχουν γίνει μιμητές. Λέει «Δεν μπορείτε να μάθετε από μένα». Και έχουν μάθει από αυτόν. Γι ‘αυτό μερικές χτυπά το ίδιο του το κεφάλι…

Ο Κρισναμούρτι έπεσε στα χέρια μιας πολύ φανατικής ομάδας – των Θεοσοφιστών. Ήταν μια νέα θρησκεία. Κάθε φορά που μια θρησκεία είναι νέα, είναι πολύ φανατική.

Σιγά σιγά χαλαρώνει, συμβιβάζεται και γίνεται απλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Τότε δεν είναι πλέον θρησκεία. Η Θεοσοφία ήταν μόλις στο ξεκίνημά της, και ο Κρισναμούρτι ήταν μόλις εννέα ετών, όταν έπεσε στα χέρια αυτών των φανατικών. Προσπάθησαν σκληρά. Δεν επέτρεπαν στον Κρισναμούρτι να συναντηθεί και να αναμειγνύεται με συνηθισμένο παιδιά, επειδή είχαν ως στόχο να τον κάνουν Παγκόσμιο Δάσκαλο, Τζαγκαντ γκουρού JAGADGURU. Έπρεπε να γίνει ο επόμενος Βούδας. Έπρεπε να γίνει η ενσάρκωση του Μαϊτρέγια.

Δεν του επιτρεπόταν να κυκλοφορεί με οποιοδήποτε κορίτσι, γιατί θα μπορούσε να ερωτευθεί και το όλα τα όνειρα των Θεοσοφιστών θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.

Ήταν συνεχώς υπό παρακολούθηση. Δεν του επιτρεπόταν να κυκλοφορεί μόνος . Κάποιος ήταν πάντα μαζί του, επιβλέποντάς τον. Και αναγκάστηκε να ακολουθεί πολύ αυστηρούς κανόνες: στις τρεις το πρωί έπρεπε να σηκώνεται και να κάνει ένα κρύο μπάνιο. Και στη συνέχεια είχε να μάθει σανσκριτικά και αναγκάστηκε να μάθει γαλλικά, αγγλικά και είχε να μάθει λατινικά και ελληνικά – επειδή ένας Παγκόσμιος Δάσκαλος θα πρέπει να είναι πολύ καλλιεργημένος, μορφωμένος. Μόλις εννέα ετών παιδί!