Ο Μητσοτάκης… λοιμωξιολόγος!

Ο πανικός ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν γιατροί και κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή είχε δηλώσει ανερυθρίαστα ότι θα ζητήσει από τους επιστήμονες να γίνει πιο σύντομο το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου και της τρίτης ή αναμνηστικής όπως λέγεται:

«Έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης».

Τρεις ημέρες μετά η επιτροπή τού έκανε το χατίρι, ακολούθησε τη συμβουλή του και μείωσε το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας δόσης του εμβολίου και της αναμνηστικής στους τρεις μήνες, αν πρόκειται για Pfizer ή Moderna και στους δύο μήνες για το εμβόλιο της Johnson. Τις ανακοινώσεις έκανε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι έως τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Αν δεν είχε προηγηθεί των αποφάσεων της επιτροπής η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι και… γιατρός, δε θα μπορούσαν οι αντιεμβολιαστές να χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Λάδι στη φωτιά του αντιεμβολιαστικού κινήματος ρίχνει και το γεγονός ότι μόνο στην Ελλάδα ισχύει το τρίμηνο μεταξύ των δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο μήνα άνοιξε αυτή η συζήτηση για επίσπευση του χρονικού ορίου μεταξύ των δόσεων του εμβολίου, καθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θορυβήθηκαν από την εκατόμβη των νεκρών και άρχισαν να πιέζουν τους επιστήμονες για άμεσες λύσεις. Όλα αυτά πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, καθώς στο φως της δημοσιότητας ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης διαγκωνίζονταν για το ποιος θα κάνει την πιο εξωπραγματική δήλωση.

Οι πιέσεις του Μαξίμου έπιασαν τόπο, όπως φαίνεται, στην επιτροπή εμβολιασμών και την Παρασκευή κατέληξαν στις ανακοινώσεις που έκανε ο Θεμιστοκλέους. Αν οι αποφάσεις αυτές στηρίχθηκαν σε κάποια επιστημονικά δεδομένα και ποια είναι αυτά δεν ανακοινώθηκε, αλλά η πλατφόρμα για την τρίτη δόση άρχισε να ανοίγει σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής.

Πηγή: newsbreak.gr