Ο Μητσοτάκης ανοίγει την Κερκόπορτα της δημόσιας Υγείας – «Άλωση» του ΕΣΥ με νοικιασμένα μηχανήματα και «ντου» ιδιωτών

Στο «φως» όλο το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, κάτι που άλλωστε προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ. Το σχέδιο για τις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση σε δύο άξονες: Για τις κτιριακές αλλαγές και για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα όλα τα νοσοκομεία σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και για να ανακαινιστούν ή να δημιουργηθούν νέα τμήματα και πτέρυγες θα ακολουθηθεί το σύστημα των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει άπειρες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του συστήματος υγείας.

Θα γίνουν οι… ομορφιές του παρελθόντος;
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε ο διάλογος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με ιδιώτες ώστε να διερευνηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για τη συνεργασία με το ΕΣΥ.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα κληθούν σε επίσημες συναντήσεις ιδιωτικές εταιρείες κατασκευής αλλά και ιατρικών μηχανημάτων, προκειμένου να συμφωνηθούν οι πρώτοι όροι της συνεργασίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαγωνισμός όπου θα ορίζονται και όλες οι προϋποθέσεις.

Κι από τη μία είναι η ομολογία αποτυχίας του κράτους, που δείχνει πως για να έχουμε τα αυτονόητα στην Υγεία θα πρέπει να μπουν στον χώρο ιδιώτες, τουλάχιστον αυτό θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη, όμως, είναι και η ανησυχία για το πώς ακριβώς θα γίνουν οι παραπάνω διαγωνισμοί. Θα γίνουν όπως πρέπει; Με διαφάνεια; Με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον; Ή μήπως θα γίνουν όπως… έγιναν τόσες και τόσες άλλες στο παρελθόν; Άλλωστε η συγκεκριμένη παράταξη… κάτι ξέρει από αδιαφανείς διαγωνισμούς, λένε οι κακεντρεχείς…

Τα μηχανήματα
Σε ότι αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δημοσίων νοσοκομείων, πηγές αναφέρουν στο Έθνος ότι θα αξιοποιηθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να προμηθευτεί το δημόσιο νέα ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία θα αποπληρώσει σε βάθος χρόνου με τη μορφή leasing. Επελέγη μάλιστα αυτή η μέθοδος και όχι η αγορά υπηρεσιών όπου οι ιδιώτες θα λειτουργούν τα μηχανήματα και θα πληρώνονται με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που θα πραγματοποιούν, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Αρχικά να σημειωθεί υπήρχε σχέδιο της κυβέρνησης ώστε ιδιωτικές εταιρείες να εγκαθιστούσαν δικά τους μηχανήματα στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ θα τους πλήρωνε σύμφωνα με τον αριθμό των εξετάσεων που θα πραγματοποιούσαν. Ωστόσο, επιλέχτηκε μία πιο ήπια μορφή συνεργασίας με τους ιδιώτες που προς ώρας περιλαμβάνει μόνο αγορά μηχανημάτων και αποπληρωμή με leasing.

Νέα κτίρια
Σε ό,τι αφορά στα κτίρια των νοσοκομείων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει για την κατασκευή νέων τμημάτων σε υπάρχοντα νοσοκομεία, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό διαφόρων κτιρίων. Συγκεκριμένα, ιδιώτες θα κληθούν να χτίσουν κάποιες νέες πτέρυγες ή να εκσυγχρονίσουν κάποιες μονάδες, ενώ θα πληρωθούν με δόσεις από το ελληνικό δημόσιο σε βάθος χρόνου, πιθανώς μέσα σε 30 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος για κατασκευή και εκσυγχρονισμό κτιρίων έχει χρησιμοποιηθεί και για τις σχολικές αίθουσες τις οποίες κατασκευάζουν ιδιώτες.

Το νέο ογκολογικό νοσοκομείο
Εξαίρεση θα αποτελέσει το νέο ογκολογικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που θα δημιουργηθεί άμεσα όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την κατασκευή του θα το παραδώσουν με το κλειδί στο χέρι και θα μπορούν να έχουν τη συντήρηση και λειτουργία του για 30 χρόνια με βάση τη σύμβαση που θα γίνει. Ταυτόχρονα θα παραδώσουν το νέο νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο με νέα ιατροτεχνολογικά συστήματα, ξενοδοχειακή υποδομή, κ.λ.π. ενώ το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να το λειτουργήσει με το προσωπικό του.

Να σημειωθεί ότι στο νέο ογκολογικό νοσοκομείο όταν ολοκληρωθεί, θα μεταφερθούν όλες οι μονάδες, οι υπηρεσίες αλλά και οι ασθενείς από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

ERETIKOS.GR