NO SMOKING PLEASE!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Μεγάλοι και καταξιωμένοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το κάπνισμα σαν τη μεγαλύτερη
επιδημία που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Ο χαρακτηρισμός ακούγεται πολύ
βαρύς όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μιλούν από μόνοι τους.

Ο αριθμός των θυμάτων του καπνίσματος δεν συγκρίνεται με οποιασδήποτε άλλης
επιδημίας. Το τσιγάρο σκοτώνει πάνω από ανθρώπους το χρόνο, δηλαδή ένα συνάνθρωπό μας κάθε 8 δευτερόλεπτα. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τοναριθμό των θυμάτων από έϊτζ(AIDS) και φυματίωση μαζί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα:
άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Αυτό σημαίνει, ένας θάνατος κάθε 10 δευτερόλεπτα.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο άτομα πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο κόβει 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή.

Ιστορική αναδρομή καπνού

Για τους Ευρωπαίους η ιστορία με τον καπνό ξεκίνησε όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Κόυβα στις 28 Οκτωβρίου Μη γνωρίζοντας τι να περιμένει έστειλε δύο από τους συντρόφους του τον Rodriguo de Jerez και τον Luis de Torres, να ανιχνεύσουν την περιοχή.

Στο ημερολόγιό του ο Κολόμβος αναφέρει ότι «οι δύο Ισπανοί κονκισταδόρες συνάντησαν πολλούς άντρες και γυναίκες που περπατούσαν ενώ κρατούσαν κάτι που καιγόταν σιγά – σιγά φτιαγμένο από κάποιου είδους φυτό, του οποίου τον καπνό εισέπνεαν». Την ίδια μέρα ο Rodriguo de Jerez πήρε την πρώτη του διστακτική εισπνοή από την πρώτη έκδοση του τσιγάρου στο Νέο Κόσμο, του οποίου η διάμετρος υπολογιζόταν να είναι όσο η διάμετρος ενός αντρικού χεριού και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος καπνιστής στην Ιστορία. Όταν ο Κολόμβος και το πλήρωμά του επέστρεψαν με μερικά φύλλα καπνού ο Rodriguo, οποίος είχε συνηθίσει να καπνίζει ένα πούρο την ημέρα έκανε το λάθος να καπνίσει δημόσια. Αμέσως μπήκε φυλακή για 3 χρόνια από την ισπανική Ιερά Εξέταση και ήταν το πρώτο θύμα των αντικαπνιστών

Με τους Πορτογάλους και Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο καπνός έφτασε στις αρχές του 17ου αιώνα και καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ξάνθη και αργότερα στη Μακεδονία
Η εισπνοή του καπνού που παράγονταν από την καυση χόρτων και άλλων υλών ήταν γίνονταν από τους Αρχαίους Έλληνες,Αιγύπτιους Κινέζους και διάφορους άλλους λαούς.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΝΟΥ

Το χαρακτηριστικό του καπνού είναι η νικοτίνη. Είναι εθιστικό και χαρακτηρίζεται σαν ναρκωτικό. Η ποσότητα της νικοτίνης στο φυτό εξαρτάται από το είδος, την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες. Στα καπνά των πούρων επειδή υφίστανται ειδική επεξεργασία με διάφορες ζυμώσεις, χάνεται αρκετή ποσότητα νικοτίνης.
Ο προσδιορισμός της ποιότητας του καπνού έχει να κάνει με το πάχος και το μήκος του φύλλου, την ελαστικότητα, το χρωματισμό, την υφή και διάφορα χημικά χαρακτηριστικά. Επίσης ένας τύπος καπνού θεωρείται καλός όταν έχει προτίμηση από πολλούς καπνιστές και είναι αρωματικός, πολύ ή λιγότερο, δυνατός ή ελαφρύς με γλυκιά ή λιγότερο γλυκιά γεύση.

ΤΥΠΟΙ ΚΑΠΝΟΥ Δύο είναι οι βασικοί τύποι καπνού: Αμερικάνικα καπνά
Είναι 3 οι βασικοί τύποι των Αμερικάνικων καπνών. Ο τύπος Βιρτζίνια που κάθε φυτό έχει φύλλα μεγάλου μεγέθους με χρώμα κιτρινωπό που οφείλεται κυρίως στη σύσταση του εδάφους των αγρών που καλλιεργείται. Τα καπνά τύπου Μπέρλεϋ (Burley) των οποίων τα φύλλα είναι μικρότερα από τα Βιρτζίνια και το χρώμα των φύλλων τους είναι πράσινο ανοιχτό ο βλαστός τους δε λευκοκίτρινος. Ο τύπος αυτός καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Τέλος τα καπνά τύπου Fire-cured με τα φύλλα τους να έχουν μαύρο χρώμα , σκληρή υφή και ιδιαίτερη βαριά γεύση.
Ανατολικά καπνά Καλλιεργούνται σε εδάφη ξηρά και φτωχά είναι δε ποικιλίες καπνών με μικρά και κοντά φύλλα. Θεωρούνται αρκετά εύγευστα καπνά και πολύ καλής ποιότητας. Βρίσκονται σε καλλιέργειες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Συρία και αλλού. Τα καλύτερης ποιότητας ανατολικά καπνά φύονται στις Μεσογειακές χώρες και ωριμάζουν κυρίως τις ξηρές περιόδους χωρίς πολλές βροχές.

Γιατί καπνίζουμε; Στην αρχή επειδή καπνίζουν οι άλλοι. Απο περιέργεια.
Για να επιβεβαιώσουμε την προσωπικότητα μας την απελευθέρωση μας.
Απο ανάγκη να μας δεχτούν κάποιοι στην παρέα τους.

Τα “Θετικά” του Τσιγάρου
1. Βοηθά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων, δυσάρεστων και οδυνηρών καταστάσεων. 2. Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης σας. 3. Σας χαλαρώνει. 4. Το βλέπετε σαν διάλειμμα στη δουλειά. 5. Σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα σε στενάχωρες στιγμές. 6. Νοιώθετε ότι σπάει η ανία σας σε περιόδους πλήξης.

Τα “Θετικά” του Τσιγάρου
7. Δίνει “δουλειά” στα χέρια σας. 8. Σας βοηθάει να μην παχύνετε. 9. Κάνει τις ευχάριστες στιγμές ακόμα πιο απολαυστικές Σας γλιτώνει από τα συμπτώματα απεξάρτησης Σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές Είναι “δεμένο” με τον καφέ ή το ουίσκι σας και αναπόσπαστο “επιδόρπιο” μετά από κάθε γεύμα ή μετά το σεξ.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Επιπτώσεις στην Υγεία
Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνίσματος

Επιπτώσεις στην υγεία

Επιπτώσεις στην υγεία Πολλές παθήσεις σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα. Οπως:
Ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Καρκίνος του πνεύμονα (85% στους
άντρες και 77% στις γυναίκες).
Βλάβη των εγκεφαλικών αγγείων.
Αγγειοπάθεια των κάτω άκρων.
Καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα, του
οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και
της ουροδόχου κύστης.
Χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα,
βρογχικό άσθμα.

Επιπτώσεις στην υγεία Το κάπνισμα προκαλεί επίσης:
Το κάπνισμα προκαλεί επίσης:
Μείωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
Μείωση της αντοχής και των επιδόσεων.
Πρωινό βήχα.
Απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης.

Επιπτώσεις στην υγεία Το κάπνισμα προκαλεί εξάρτηση
Ψυχολογική εξάρτηση και συμπεριφορά
Φαρμακολογική εξάρτηση

Επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία
Το παθητικό κάπνισμα που οι περισσότεροι από μας θεωρούμε σχεδόν ανύπαρκτο ως πρόβλημα είναι 50 φορές πιο επικίνδυνο από το ενεργητικό κάπνισμα.

Κάπνισμα, Εγκυμοσύνη και Μητρότητα
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την πορεία της κύησης και κατά συνέπεια, την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις
Από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι εάν συγκρίνουμε τα κέρδη από την κατανάλωση και εμπορία του καπνού, προκύπτει ότι ξοδεύονται πολύ περισσότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων Υγείας που δημιουργούνται από το κάπνισμα.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνίσματος
Απελευθερωνονται στην ατμοσφαιρα χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακος (CO2) και τέφρας η οποια προερχεται:
Από το κάψιμο καπνού και χαρτιού
Από την ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή του τσιγάρου σε όλα τα στάδια

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνίσματος
Ακόμη τεράστια ποσότητα ενεργείας και έκλυση CO2 καταναλώνεται για τον εξαερισμό των χώρων καπνίσματος, και την πρόσθετη καθαριότητα που απαιτείται(μάζεμα αποτσίγαρων)

51 Μερικοί επιπλέον λόγοι για να σταματήσει καποιος το τσιγαρο
Μερικοί επιπλέον λόγοι για να σταματήσει καποιος το τσιγαρο
α. Αυξάνεται η αυτοεκτίμηση σας.
β. Βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση.

γ. Βελτιώνεται η εμφάνισή σας.
δ. Δεν επηρεάζεται η γονιμότητα και η εγκυμοσύνη.

ε. Εξοικονομείτε χρήματα.