NEW MUSTANG

του Γιώργου Ψαρρά

Οι παραδόσεις πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με το θυμόσοφο λαό μας, ωστόσο η Ford έχει μάλλον αντίθετη άποψη και για το λόγο αυτό αποφάσισε μετά από 55 ολόκληρα χρόνια να «πειράξει» την πιο διαχρονική της σιλουέτα.

Το Mustang λοιπόν έσπασε το καλούπι του pony car και μεταλλάχτηκε σε ένα SUV με coupe γραμμή οροφής. Κυρίες και κύριοι σας συστήνουμε το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο Mustang Mach-E.

Η εξωτερική του εικόνα έχει κοινούς παρονομαστές με το Mustang, οι οποίοι εντοπίζονται στα εμπρός-πίσω Led φωτιστικά σώματα, στο πίσω τμήμα, στο μυώδες εμπρός καπό και στη μάσκα, η οποία είναι κλειστού τύπου, όπως συνηθίζεται στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Βασίζεται σε μια νέα αρχιτεκτονική της Ford για τα επερχόμενα ηλεκτροκίνητα οχήματα της, η οποία επιτρέπει την ενσωμάτωση της μπαταρίας στο δάπεδο, δημιουργώντας έτσι μια ευρύχωρη καμπίνα που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και πέντε επιβάτες.

Σύμφωνα με τη μπλε οβάλ εταιρεία άκρως ικανοποιητικός είναι και ο χώρος αποσκευών (402 λίτρα και 1.420 λίτρα όταν αναδιπλωθούν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων) του νέου Mustang Mach-E, ενώ λόγω της απουσίας κινητήρα εσωτερικής καύσης κάτω από το εμπρός καπό υπάρχει ένας επιπλέον αποθηκευτικός χώρος 100 λίτρων, ο οποίος μάλιστα διαθέτει και τάπα αποστράγγισης, ώστε να καθαρίζεται όταν μεταφέρει λερωμένα αντικείμενα ή εξοπλισμό.

Η εικόνα στο εσωτερικό δε θυμίζει σε τίποτα το Mustang, ενώ χαρακτηρίζεται μινιμαλιστική και πιο σύγχρονη. Φυσικά τα βλέμματα κλέβει η κεντρική μεγάλη κάθετη τοποθετημένη οθόνη αφής των 15,5 ιντσών (εγκαινιάζει το νέο σύστημα πολυμέσων SYNC), καθώς ανάλογη δεν έχουμε ξαναδεί σε μοντέλο της Ford, ενώ ψηφιακός είναι ο πίνακας οργάνων.

Παρατηρούμε επίσης το κενό κάτω από τη βάση της κεντρικής κονσόλας που χρησιμεύει ως έξτρα αποθηκευτικός χώρος για μικροαντικείμενα, το κεντρικό διάκενο στο επάνω τμήμα του ταμπλό, τον ατμοσφαιρικό κρυφό φωτισμό και τα ηχεία του ηχοσυστήματος B&O.

Η γυάλινη πανοραμική σταθερή οροφή διαθέτει μια ειδική επίστρωση με υπέρυθρη προστασία που βοηθά την καμπίνα να παραμένει πιο δροσερή το καλοκαίρι και πιο θερμή το χειμώνα. Επιπλέον ένα εσωτερικό στρώμα μεταξύ του γυαλιού βοηθά στην προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μέσω Bluetooth ο οδηγός θα μπορεί να χρησιμοποιεί το smartphone του αντί για κλειδί, καθώς το νέο Mach-E θα εντοπίζει ότι πλησιάζει και θα ξεκλειδώνει μόνο του. Σε περίπτωση που τελειώσει η μπαταρία του smartphone υπάρχει ενσωματωμένο στη μεσαία κολόνα ένα πληκτρολόγιο, όπου ο οδηγός βάζει ένα μυστικό κωδικό και το νέο Mach-E ξεκλειδώνει, ενώ για να το εκκινήσει χρησιμοποιεί ακόμα ένα μυστικό κωδικό στην κεντρική οθόνη.

Σημειώστε ότι το νέο Mach-E, που θα φτάσει προς το τέλος του 2020, αρχικά θα λανσαριστεί με τη συλλεκτική έκδοση “First Edition”, η οποία θα έχει τη μεγαλύτερη μπαταρία, θα είναι τετρακίνητη, με μεγάλη γυάλινη οροφή, την αποκλειστική μεταλλική απόχρωση “Grabber Blue” για το αμάξωμα και μια πλακέτα με το σχετικό λογότυπο.

Mε τη μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου (χωρητικότητας 98.8 kWh με 376 κελιά, ενώ η μικρότερη έχει χωρητικότητα 75.7 kWh και 288 κελιά) το νέο Mach‑E θα προσφέρει αυτονομία που αγγίζει τα 600 χλμ. (μέτρηση WLTP), ενώ ως τετρακίνητο θα έχει ισχύ 337 ίππων και ροπή 565 Nm.

To ισχυρότερο τώρα νέο Mach-E GT θα μπορεί να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 5 δευτ., ενώ θα παράγει 465 ίππους και 830 Nm ροπής. Τα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης θα είναι τα “Whisper”, “Engage” και “Unbridled”.

Η μπαταρία (η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα στην πισωκίνητη έκδοση) όταν φορτίσει μια ώρα από το Ford Connected Wallbox παρέχει αυτονομία 62 χλμ., ενώ από συμβατική οικιακή πρίζα κάθε ώρα φόρτισης ισοδυναμεί με 14 χλμ. αυτονομίας. Από ταχυφορτιστή αρκούν μόλις 10 λεπτά για επίτευξη αυτονομίας 93 χλμ. Το σύστημα πλοήγησης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού θα ενημερώνει τον οδηγό για τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης.

MOTORI.GR