Μεταβολισμός και Αυτοάνοσα

Μεταβολισμός και Αυτοάνοσα

Πώς η Μεταβολική Κατάσταση Επηρεάζει την Πορεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν για να διατηρήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό στη ζωή. Αφορούν στην παραγωγή ενέργειας σε επίπεδο κυττάρων, στην επιδιόρθωση των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στη συνολική λειτουργία του οργανισμού σε μοριακό και ορμονικό επίπεδο.

Τα αυτοάνοσα είναι η πιο συχνή αιτία νόσου σήμερα. Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και επιτίθεται στα όργανα που πρέπει να προστατεύσει. Ανάλογα με το όργανο που πλήττεται, εκδηλώνεται και διαφορετικό νόσημα

Νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, έχουν κοινά μεταβολικά χαρακτηριστικά

Άρα και κοινούς παράγοντες που προκαλούν τη νόσο.

Τα αυτοάνοσα οφείλονται σε κοινές υποκείμενες μεταβολικές διαταραχές. Η αντιμέτωπιση αυτών των διαταραχών με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, την κάλυψη των ελλείψεων και τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση των φλεγμονών, οδηγεί σε αποτελεσματικότερες θεραπείες και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών

Ενισχύεται έτσι η άποψη, ότι οι διαταραχές σε επίπεδο μεταβολισμού, προηγούνται της εμφάνισης αυτοάνοσων[5]. Είναι, δηλαδή, οι διαταραχές του μεταβολισμού που προκαλούν τα αυτοάνοσα και όχι το αντίθετο.

Διαταραχές του Μεταβολισμού που Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο για Αυτοάνοσα

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η αυξημένη κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, αναγκάζουν τον οργανισμό να εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να διατηρήσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα εντός του φυσιολογικού. Η ινσουλίνη, είναι αυξητικός παράγοντας που αυξάνει την ένταση των φλεγμονών στο σώμα και απορρυθμίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού

Διαταραχή του μικροβιώματος: Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροβίων που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σύσταση του μικροβιώματος, είναι κεντρικός παράγοντας στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού συνολικά και του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κατανάλωση βιομηχανικών τροφών, αλλά και φρέσκων τροφίμων που έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα, επηρεάζει σημαντικά τη μικροβιακή χλωρίδα της τροφής και τη σύσταση του μικροβιώματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Μειωμένη έκθεση του ανοσοποιητικού σε φυσιολογικά μικρόβια: Στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω αυξημένης αντισηψίας και ενισχυμένων συνθηκών υγιεινής, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έρχεται σε επαφή με τα μικρόβια που χρειάζεται, ώστε να ωριμάσει. Η ελλιπής έκθεση του ανοσοποιητικού σε φυσιολογικά μικρόβια, είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε αδυναμία αναγνώρισης των κυττάρων του εαυτού

Το ανοσοποιητικό “βλέπει” τα δικά του όργανα και ιστούς ως ξένα, τους επιτίθεται και αναπτύσσεται αυτοανοσία.

Ελλείψεις σε βιταμίνες που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, τα ω3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο, τα προβιοτικά κ.ά. έχουν ανοσορυθμιστική δράση. Είναι απαραίτητες δηλαδή, για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, συνδέονται με ανεπαρκή ωρίμανση των λευκών αιμοσφαιρίων και χαμηλή άμυνα σε εξωγενείς παράγοντες, όπως μικρόβια και ιούς. Συνδέονται επίσης, με υπέρ-αντίδραση του ανοσοποιητικού, σε σχέση με δικά του όργανα και ιστούς

Ψυχογενές στρες: προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης αυτοανοσίας. Παρότι το ψυχογενές στρες δεν αρκεί από μόνο του, ώστε να οδηγήσει σε αυτοανοσία, επί εδάφους σημαντικής μεταβολικής διαταραχής, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση, η λεύκη, ο διαβήτης τύπου Ι κ.ά

Μεταβολικό Προφίλ: η Μέτρηση πολύ Μικρών Μορίων Ανιχνεύει τον Κίνδυνο Νόσου Χρόνια πριν την Εκδήλωση της

Το μεταβολικό προφίλ είναι η καταγραφή των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό.

Η καταγραφή και αξιολόγηση του μεταβολικού προφίλ, γίνεται μέσω της μέτρησης των πολύ μικρών μορίων που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Γνωρίζουμε ότι η μέτρηση μικρών μορίων, αποκαλύπτει δυσλειτουργίες του οργανισμού χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου

Νέας Γενιάς Αιματολογική Εξέταση Αποτυπώνει τη Μεταβολική Εικόνα Ασθενών με Αυτοάνοσα Νοσήματα

Εξέταση που μετράει πολύ μικρά μόρια στο αίμα και αναπτύχθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ανιχνεύει την απόκλιση της μεταβολικής κατάστασης ασθενών με αυτοανοσία, σε σχέση με το μεταβολικό προφίλ υγιών ατόμων.

Η ανάλυση μικρών μορίων στο αίμα, σε συνδυασμό με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και το αλκοόλ, ανιχνεύουν μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών

Η εξέταση ονομάζεται Premetrix® και συγκρίνει το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου, με αυτό υγειών ατόμων, όπως και ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοάνοσο νόσημα.

Είναι η πρώτη εξέταση αίματος από μια νέα γενιά εξετάσεων, που συνδυάζει δείκτες του μεταβολικού προφίλ ενός ατόμου, με συνήθειες του τρόπου ζωής και διατροφής, ώστε να ανιχνεύσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα ποσοστό επί τις εκατό, όπου δείχνει κατά πόσο η μεταβολική εικόνα του ατόμου, πλησιάζει περισσότερο σε αυτή των υγιών ή των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα. Όσο υψηλότερο το ποσοστό, τόσο το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου προσομοιάζει με το προφίλ ατόμων με αυτοάνοσο.

Ένα αποτέλεσμα 34.9% για παράδειγμα, υποδεικνύει ότι ο εξεταζόμενος έχει ένα προφίλ που πλησιάζει κατά 34.9% το προφίλ ατόμων που έχουν εκδηλώσει ήδη κάποια αυτοάνοση νόσο.

Η εξέταση αφορά τόσο άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο αυτοάνοσο και τη διενεργούν προληπτικά, αλλά και άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο και θέλουν να ελέγξουν κατά πόσο η αγωγή και ο τρόπος ζωής που ακολουθούν βελτιώνει ή όχι τη μεταβολική τους κατάσταση.

Άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει ένα αυτοάνοσο νόσημα

Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει άμεσα την πορεία της νόσου και την ανταπόκριση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μέσω της εξέτασης ελέγχεται εάν οι ενέργειες που κάνει ο εξεταζόμενος για το νόσημα του, έχουν κάποιο αντίκτυπο σε μεταβολικό επίπεδο και πώς βελτιώνοντας το μεταβολικό του προφίλ, μπορεί να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από το θεραπευτικό πλάνο που ακολουθεί.

Άτομα που θέλουν να προλάβουν την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος

Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αυτοάνοσου ή χρόνιου προβλήματος υγείας.

Η πρώιμη ανίχνευση αυξημένου κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης αυτοάνοσου ή χρόνιου νοσήματος.