Κορυφαίος συγγραφέας της ρωσικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Μαξίμ Γκόρκι (Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέτσκοφ το πραγματικό του όνομα), θεωρείται ο ιδρυτής και αυθεντικότερος εκφραστής της λογοτεχνικής σχολής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
Γεννήθηκε στις 28 του Μάρτη 1868 και από μικρό παιδί γνώρισε τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σε νεαρή ηλικία συνδέθηκε με τις παράνομες επαναστατικές οργανώσεις και διώχτηκε σκληρά από το τσαρικό καθεστώς (βασανίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε).
Στο διάστημα 1906 ως 1917 έζησε μακριά απ’ τη Ρωσία, όπου θα επιστρέψει μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης.
Τότε, το 1906, θα γράψει το εμβληματικό μυθιστόρημά του Η μάνα, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και διαβάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ηρωίδα του βιβλίου η Πελαγία Βλάσοβα, η μάνα ενός δολοφονημένου μπολσεβίκου επαναστάτη που παίρνει τη θέση του νεκρού γιου της στον αγώνα…
Ο γραπτός λόγος ήταν για τον Μαξίμ Γκόρκι το «όπλο» που αποκαλύπτει την εκμετάλλευση των προλεταρίων της εποχής του και την αναγκαιότητα του συνειδητού ξεσηκωμού των καταπιεσμένων, την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από αφέντες και δούλους.
Με την Οχτωβριανή Επανάσταση, ο Γκόρκι θα βρεθεί στο πλευρό του επαναστατημένου ρωσικού λαού, και θα αφιερώσει τις δυνάμεις του για την επικράτησή της.
Το έργο του γνώρισε τεράστια διάδοση σε πολλές χώρες του κόσμου και άσκησε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Η πρώτη ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη του βωβού σοβιετικού κινηματογράφου Βσέβολοντ Πουντόβκιν, θα στηριχτεί στη Μάνα, ενώ το 1932 ο Μπέρτολτ Μπρεχτ θα διασκευάσει το μυθιστόρημα του Γκόρκι για τη θεατρική σκηνή.
Ο Μαξίμ Γκόρκι έφυγε από τη ζωή στις 18 του Ιούνη 1936.