ΜΑΡΚΗΣΙΟΣ ΝΤΕ ΣΑΝΤ

Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου πέθανε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ(1740-1814).

Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος με ηδονιστικές, κυρίως, και αθεϊστικές θεωρήσεις. Τα έργα του περιέχουν ακραίες μορφές ερωτικών πρακτικών και συχνά οι περιγραφές του κινούνται μέσα στα όρια της πορνογραφίας.

Εξ αιτίας της προκλητικής γραφής του και των ιδεών του πέρασε 29 χρόνια έγκλειστος σε φυλακές και άσυλα. Μια άγνωστη συνέντευξη με τον εκδότη του ακομα και σήμερα προκαλεί…

«Μόνο μέσα από τον πόνο φτάνει κανείς στην ηδονή». -Ποιος είναι ο ορισμός του τζέντλεμαν; Είναι δυνατόν να είναι κάποιος τζέντλεμαν όταν του είναι σηκωμένη; -Υπάρχει Θεός; Η ιδέα του Θεού είναι το μόνο λάθος που δεν μπορώ να συγχωρήσω στον άνθρωπο.

-Προκαλείτε με τα βιβλία σας αγαπητέ μου. Δεν είναι ο δικός μου τρόπος σκέψης που έχει προκαλέσει τις δυστυχίες μου, αλλά ο τρόπος σκέψης των άλλων.

-Οι διώκτες σας είναι κυρίως οι θρησκευόμενοι; Αν βασιστούμε στις θεωρίες των θεολόγων, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο Θεός έπλασε τους ανθρώπους με μοναδικό σκοπό να γεμίσει με κόσμο την κόλαση. -Αν σας ρωτούσαν για το ορισμό της ζωής τι θα λέγατε;

Εάν δεν έζησα περισσότερο, ήταν επειδή δεν μου έδωσα χρόνο.

-Στα κείμενά σας μιλάτε για τον πόνο… Μόνο μέσα από τον πόνο φτάνει κανείς στην ηδονή. -Το σώμα ειναι ο ναός του Θεού, λεει ο Χριστός. Το σώμα σου είναι ο ναός όπου η Φύση ζητά να τη λατρεύουν. -Πάθος η σεξ; Ορίστε μου τα όρια.

Η σεξουαλική επιθυμία είναι ένα πάθος στο οποίο υπάγονται όλα τα άλλα πάθη -συμφωνώ- αλλά και στο οποίο όλα ενώνονται. «Το καθετί είναι καλό όταν είναι υπερβολικό. Το ερωτικό πάθος είναι για τα άλλα πάθη ό,τι το νευρικό σύστημα για τη ζωή.

Τα υποστηρίζει και τα δυναμώνει όλα». -Μέσα από τη φυλακή συνεχίζετε να προκαλείτε. Ας τους αφήσουμε να μηρυκάζουν την αθλιότητά τους, δεν είναι άξιοι να τους κηρύξουμε την αλήθεια. -Σας κύρηξαν ένοχο για τις ιδέες σας όμως.

Δεν είμαστε πιο ένοχοι όταν ακολουθούμε τα πρωτόγονα ένστικτά μας που μας κυβερνούν, από ό,τι είναι ο Νείλος για τις πλημμύρες του ή η θάλασσα για τα κύματά της.

«Δεν υπάρχει τρόμος που δεν έχει θεοποιηθεί, δεν υπάρχει αρετή που δεν έχει διασυρθεί. Θέλω να είμαι το θύμα των λαθών του». -Η ανηθικότητας σας κύριε Σαντ; Τι γνώμη έχετε; Υπάρχει κάτι πιο ανήθικο από τον πόλεμο;

-Καρδιά ή μυαλό; Που επικεντρώνεστε περισσότερο; Δεν ξέρω τι είναι η καρδιά, όχι εγώ. Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη μόνο για να δώσω έμφαση στις αδυναμίες του μυαλού. -Είστε τόσο υπερβολικός Μαρκήσιε όσο και τα πάθη σας;

Το καθετί είναι καλό όταν είναι υπερβολικό.

Το ερωτικό πάθος είναι για τα άλλα πάθη ό,τι το νευρικό σύστημα για τη ζωή.

Τα υποστηρίζει και τα δυναμώνει όλα. Φιλοδοξία, βαναυσότητα, φιλαργυρία, εκδίκηση, όλα πηγάζουν από το ερωτικό πάθος.

-Οι αρετές σας; Δεν υπάρχει τρόμος που δεν έχει θεοποιηθεί, δεν υπάρχει αρετή που δεν έχει διασυρθεί. Θέλω να είμαι το θύμα των λαθών του. Διαβάστε τον Διάλογο μεταξύ ιερέα και ετοιμοθάνατου.

Είναι ένα έργο του Γάλλου συγγραφέα και φιλόσοφου Μαρκήσιου ντε Σαντ που θα σας συγκλονίσει. Βρείτε το στο διαδύκτιο.

Υπάρχει ολοκληρωμένο. Αποτελεί έναν ύμνο στην αθεΐα και την ηδονή, ενώ παράλληλα καταδεικνύει την προκατάληψη, την έλλειψη λογικής και τον αυτοπεριορισμό στη θρησκεία.

Τα πρόσωπα που συνδιαλέγονται, στο σύντομο αυτό μονόπρακτο το οποίο ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, έγραψε στη φυλακή, όπως μαρτυρεί κι ο τίτλος, είναι ένας ετοιμοθάνατος κι ένας κληρικός.

Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/empneusi/marquis-de-sade/ ]