Κρίσιμοι μήνες για το Πολεμικό Ναυτικό – Τα λόγια που ειπώθηκαν

Την περασμένη Παρασκευή από την Καλαμάτα και την έδρα της 120ης Πτέρυγας Μάχης, ο ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε σημαντική δήλωση που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό και η οποία έχει ως εξής:

«Είναι το καλοκαίρι των μεγάλων αποφάσεων» για το Πολεμικό Ναυτικό και πρόσθεσε ότι «η απόφαση που έχει να κάνει με τα καινούργια πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, θα δρομολογήσει την μοίρα του για τα επόμενα 30 χρόνια».

Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Α/ΓΕΝ και τον ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλο όπου κόπηκε η ισπανική πρόταση, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν την Κυβέρνηση να προχωρά ακόμα και σε παράταση 4 μηνών στην τελική απόφαση για την επιλογή σχεδίασης για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και πιθανό καταμερισμό του συνολικού προγράμματος όπως προχωρούσε μέχρι τώρα, σε μικρότερα.

Στο el.gr έχει αναφερθεί στο παρελθόν το ότι ήταν λάθος η εμπλοκή της προμήθειας πλοίων ενδιάμεσης λύσης στο όλο πρόγραμμα, αφού θα περιέπλεκε τα πράγματα για τους υποψήφιους κατασκευαστές. Τελικά, υπάρχουν τουλάχιστον 2 προτάσεις που καλύπτουν όλα τα δεδομένα με αξιόλογες προτάσεις κύριων σκαφών και μεταχειρισμένων (Ολλανδική και Αγγλική), ενώ οι Γάλλοι έρχονται πιο πίσω αφού οι Cassard διατίθενται αλλά είναι πλοία πολύ παλαιά. Σε σχέση με τους Αμερικανούς ακόμα αγνοείται η ενδιάμεση λύση, ενώ σε ό,τι αφορά Ιταλούς και Γερμανούς θεωρούμε ότι μάλλον θα τεθούν και αυτοί σύντομα εκτός διαγωνισμού.

Το να αλλάξεις ξαφνικά τις προϋποθέσεις έστω και αυτού του “τύποις” διαγωνισμού και μάλιστα ριζικά και όχι απλά σε ένα σκέλος τους, συνιστά ολίγον τι εμπαιγμό για τις πλευρές που κατέβηκαν σε αυτόν με πλήρεις προτάσεις. Επειδή ο ντόρος γίνεται για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των ΜΕΚΟ 200, αυτός δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από το κύριο πρόγραμμα προμήθειας νέων φρεγατών, καθώς οι αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ, για λόγους Διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης, χρειάζεται να έχουν όσο το δυνατόν πιο όμοια συστήματα με τις νέες φρεγάτες.

Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις του Υπουργού περί λήψης καίριων αποφάσεων για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού εντός του Καλοκαιριού, δίνουν την εντύπωση ότι η ώρα της τελικής επιλογής δε θα αργήσει. Το σωστό μάλιστα θα ήταν να ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού των φρεγατών στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού “DEFEA” που θα λάβει χώρα στο Athens Metropolitan EXPO τον ερχόμενο Ιούλιο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο και περισσότερο κύρος στην έκθεση με την οποία το ΥΠΕΘΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν να δώσουν ένα πιο έντονο παρόν στο διεθνή χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.