Κούβελας: «Περιμένουμε μακροχρόνιες παρενέργειες από τα εμβόλια mRNA -10πλάσια η πιθανότητα θρόμβωσης στους υγιείς»

Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μίλησε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας.

Προειδοποιεί, για άλλη μια φορά, για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες που θα παρουσιάσουν τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:«Περιμένουμε αυτές τις ανεπιθύμητες (παρενέργειες) από τα εμβόλια, δεν είναι κάτι το εξωφρενικό. Ούτως ή άλλως είναι γνωστός πια και ο μηχανισμός με τον οποίον δίνουν τις ανεπιθύμητες (παρενέργειες) λόγω της ΑΚΙΔΑΣ που μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν γνωρίζαμε ότι είναι βλαπτική.

Μπορεί αυτό να συμβεί σε ΟΛΑ τα εμβόλια mRNA που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και τα 4, αυτά που είναι ιικού φορέα φαίνεται πως εκδηλώνουν σε πιο βραχύ χρόνο, πιο άμεσα τις ανεπιθύμητες, αλλά και τα υπόλοιπα δηλαδή της Pfizer και της Moderna έχουν τη δυνατότητα να τις αναπτύσσουν μακροπρόθεσμα, οπότε τις περιμένουμε.

Θα επαναλάβω εδώ αυτό που λέω τόσο καιρό ότι τα εμβόλια αυτά, ακριβώς επειδή είναι πολύ καινούργια και δεν έχουμε κλινικές μελέτες που να εξασφαλίζουν και την ασφάλεια και την δραστικότητα, θα έπρεπε να τους συμπεριφερθούμε όπως σε όλα τα καινούργια φάρμακα δίνοντάς τα στους πληθυσμούς που τους επηρεάζει βαρύτερα ο κορωνοϊός».

Τονίζει ότι:«Ανοσία της αγέλης ΔΕΝ μπορεί να επιτευχθεί».

Συνεχίζοντας λέει ότι:«Στο δε Ισραήλ έχουμε και άλλων τύπων επιδημίες ξαφνικά, ιών που δεν είχαν εμφανιστεί καλοκαίρι άλλες χρονιές. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν ξέρουμε πως πυροδοτεί άλλα πράγματα γιατί είναι άγνωστα εμβόλια».

«Πρέπει όμως νά κάνουμε και μια εκτίμηση με τον άλλο πληθυσμό τους υγιείς. Σε αυτούς λοιπόν, έχουμε 7πλάσια έως και 10πλάσια πιθανότητα θρόμβωσης».