ΚΟΥΤΣΟ ΜΠΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΘΟΝΟ

Η «θεραπευτική» δράση του κουτσομπολιού και η σημασία του για αυτόν που το παράγει.

Πολλές φορές παρατηρείται το γεγονός να αναφέρεται κανείς προς κάποιο άλλο πρόσωπο όχι και με τα πιο κολακευτικά λόγια.

Επίσης πολλές φορές δεν έχει τη μεγαλύτερη σημασία το περιεχόμενο μιας πληροφορίας το οποίο φθάνει σε κάποιον αποδέκτη της και τον ενημερώνει σχετικά με το πώς τον κρίνει ένα άλλο άτομο.

Όταν η κριτική η οποία ασκείται προς κάποιο πρόσωπο αφορά μια εκλογικευμένη συγκάλυψη μιας βαθύτερης προσωπικής αλήθειας τότε μάλλον περισσότερο προς όφελος αυτού που την παρέχει γίνεται παρά για οποιονδήποτε άλλο σκοπό αφήνεται να εννοηθεί.

Ο ασκών κριτική βρίσκεται άνευ αντικειμένου όταν τουλάχιστον δε αναφέρεται στην προσωπική του άποψη ή όταν δε βρίσκεται σε θέση προάσπισης της προσωπικής του γνώμης μέσα σε ένα κατά τα άλλα εξειδικευμένο και με νόημα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων.

Φυσικά δε χρειάζεται κανείς να ακολουθεί πάντα ένα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για να νομιμοποιείται η ικανότητα έκφρασης της προσωπικής του γνώμης γύρω από ένα θέμα αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι κανόνες όπως και η κουλτούρα μιας κοινωνίας η οποία νομιμοποιεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αποδεκτή μια κοινωνικά υγιής ανταλλαγή απόψεων.

Τι γίνεται λοιπόν για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις όπου αντιλαμβάνεται κανείς τον εαυτό του ή κάποιον άλλον να ασκεί έντονη κριτική π.χ. σε ένα περαστικό για… τον τρόπο με τον οποίο είναι ντυμένος, για το είδος της μουσικής που του αρέσει να ακούει, για την επιλογή του επαγγέλματος του, για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα παιδιά του, για τον τρόπο που επιλέγει να διασκεδάσει και την ώρα που επιστρέφει τα βράδια στο σπίτι του κ.α.;

Ο άτυπος κανόνας του λεγόμενου «κουτσομπολιού» μπορεί να βρίσκεται στα όρια του εθιμοτυπικού πλαισίου λόγω της συχνότητας με την οποία συμβαίνει παρόλο αυτά δε παύει να φέρει μια ανεπεξέργαστη αλήθεια την οποία ο καθένας προσπαθεί να αποποιηθεί την ώρα που συμπεριφέρεται με ένα τέτοιο τρόπο.

Εκτός της συχνότητας ως στοιχείο το οποίο τρόπο τινά «νομιμοποιεί» το κουτσομπολιό ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο το διέπει και είναι άξιο αναφοράς είναι η ένταση του.

Το νόημα της εντάσης συνδέεται περισσότερο με το περιεχόμενο του κουτσομπολιού και την ανάγκη αποποίησης της «καυτής πατάτας» την οποία αυτό φέρει για την ψυχική πραγματικότητα αυτού που το παράγει.

Συμπερασματικά αντικείμενο παρατήρησης του κουτσομπολιού αποτελεί η διερεύνηση του νοήματος το οποίο φέρει για το ίδιο το άτομο πέρα από κάθε συγκαλυμμένη προσπάθεια εκλογίκευσης του.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο συνδέεται με την αναζήτηση της αλήθειας ως κομμάτι του παρελθοντικού, του τωρινού ή του μελλοντικού εαυτού.

Με άλλα λόγια όταν ένα άτομο κουτσομπολεύει τη στιγμή εκείνη προσπαθεί να διώξει ένα στοιχείο από πάνω του. Το στοιχείο αυτό αποτέλεσε ή αποτελεί ένα τραυματικό κομμάτι του εαυτού κατά το παρελθόν ή το παρών το οποίο δεν μπορεί να αναγνωριστεί ή, τέλος, μπορεί να αφορά έναν επιθυμητό στόχο για το μέλλον όπου ο χρόνος μέχρι την ολοκήρωσή του να καθίσταται ιδιαίτερα ενοχλητικός για την ψυχική πραγματικότητα του ατόμου που κουτσομπολεύει.

Πηγη : ψυχικη υγεία

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
FAIRY OF ROSES