Κατάθλιψη: πόσο μας επηρεάζει στη πολλαπλή σκλήρυνση

Ζώντας με σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι προκλήσεις της ζωής με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Το να ζεις με αβεβαιότητα, να νιώθεις αβοήθητος και κοινωνική απομόνωση που μπορεί να φέρει η αναπηρία μπορεί να είναι όλοι παράγοντες για την ανάπτυξη κατάθλιψης. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους και τα συμπτώματα όπως ο κακός ύπνος , ο χρόνιος πόνος και η συντριπτική κόπωση μπορούν να είναι παράγοντες που να συμβάλουν. Ο πόνος και η κατάθλιψη τείνουν να ενισχύουν ο ένας τον άλλον στην σκλήρυνση κατά πλάκας, οπότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε και τα δύο με τη θεραπεία σας.

Στα άτομα με ΣΚΠ, η σχέση μεταξύ αναπηρίας και κατάθλιψης δεν είναι απλή. Μερικές φορές η κατάθλιψη μπορεί να ξεκινήσει νωρίς στην πορεία της νόσου της ΣΚΠ, ίσως την ώρα που κάποιος έρχεται σε συμφωνία με τη διάγνωση. Εναλλακτικά, η κατάθλιψη μπορεί να ξεκινήσει αργότερα, αφού έζησε με σκλήρυνση κατά πλάκας για πολλά χρόνια. Ωστόσο, πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας ή σοβαρή αναπηρία δεν αναπτύσσουν ποτέ κατάθλιψη.

Αλλοιώσεις στη ΣΚΠ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα της ίδιας της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διότι εάν συμβεί σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση, μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Παρενέργειες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Αυτά περιλαμβάνουν στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υποτροπών της σκλήρυνσης κατά πλάκας , μυοχαλαρωτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των σπασμών και ορισμένα φάρμακα τροποποίησης της νόσου.

Πόσα άτομα πάσχουν από κατάθλιψη;

Περίπου τα μισά από όλα τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα εμφανίσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό είναι τριπλάσιο από το γενικό πληθυσμό. Μέρος αυτού του επιπλέον κινδύνου προέρχεται από την καταστροφή των νεύρων στον εγκέφαλο από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα μέρος που προέρχεται από την εμπειρία της ζωής με μια περίπλοκη ασθένεια.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιθανό να παρουσιάσουν χρόνια κατάθλιψη, με συμπτώματα που διαρκούν πολύ, ακόμη και αρκετά χρόνια. Σε αυτά τα άτομα, η κατάθλιψη είναι απίθανο να εξαφανιστεί από μόνη της, λόγω των υποκείμενων βλαβών, αλλά είναι πολύ θεραπεύσιμη, οπότε λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι επίσης σημαντικά υψηλότερος, με τους νέους άνδρες εντός των πρώτων πέντε ετών της διάγνωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας να κινδυνεύουν να τερματίσουν τη ζωή τους.

Τι μπορώ να κάνω αν νομίζω ότι είμαι σε κατάθλιψη;

Αναγνωρίστε το

Η κλινική κατάθλιψη μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και μπορεί να μην είστε πάντα σε θέση να αναγνωρίσετε την κατάθλιψη στον εαυτό σας, αν και η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορεί να έχουν παρατηρήσει αλλαγές σε εσάς. Ο γιατρός σας, η νοσοκόμα ΣΚΠ ή ο νευρολόγος μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τα σημάδια της κατάθλιψης. Δεν υπάρχει απλή εξέταση, όπως εξέταση αίματος για να μάθετε εάν είστε κατάθλιψη. Οι επαγγελματίες υγείας βασίζονται σε περιγραφές των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε και της επίδρασης που έχει στη ζωή σας.

Η αναγνώριση της κατάθλιψης όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να έχετε ήδη κάποια από τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως κόπωση, κακή συγκέντρωση και προβλήματα ύπνου. Εάν δεν υπάρχει λοίμωξη ή υποτροπή, οι αλλαγές ή η επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ανησυχητικό σημάδι.

Τα σημάδια της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

χαμηλή διάθεση όλη την ώρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες
αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας και το μέλλον
να μην είστε σε θέση να απολαύσετε πράγματα που είχατε προηγουμένως απολαύσει, όπως φαγητό, παρακολούθηση τηλεόρασης ή συνομιλία με φίλους
σκέψεις αυτοκτονίας

Έχει επίσης προταθεί ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η κατάθλιψη προκαλεί αυξημένα προβλήματα στη σκέψη, αίσθημα ευερεθιστότητας, απογοήτευση και αποθάρρυνση.

Συζήτηση

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους γύρω σας πώς αισθάνεστε. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε και το στίγμα που μερικές φορές σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εμπόδιο στις συζητήσεις.

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε και έτσι μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της εργασίας. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως τεμπελιά ή ανικανότητα από τους συναδέλφους σας εάν δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Μπορείτε να πείτε σε έναν συνάδελφο, έναν άνθρωπο ή έναν διευθυντή για την κατάθλιψή σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε υποστήριξη στη δουλειά!

Χωρίς τη σωστή βοήθεια, η κατάθλιψη μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό ή άλλο άτομο που εμπιστεύεστε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Λάβετε βοήθεια

Η απλή περιγραφή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης δεν μπορεί να συλλάβει τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει – μπορεί να επηρεάσει προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές πτυχές της ζωής σας. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να θέλετε να αποχωρήσετε από τις οικείες ή κοινωνικές σχέσεις, η οικογένεια και οι φίλοι σας ενδέχεται να μην αναγνωρίσουν ότι αυτό οφείλεται στην κατάσταση και μπορεί να το παρανοήσουν ως απόρριψη ή αδιαφορία, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενσυναίσθησης ή ευαισθησίας απέναντί σας. Αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει την κατάθλιψη και να οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνική απόσυρση.

Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα απελπισίας, περιττότητας ή έλλειψης αυτοεκτίμησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοεξαίρεση, μπορεί να σταματήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, να σταματήσετε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή να παραλείψετε να πάρετε το συνηθισμένο συνταγογραφούμενο φάρμακο σας – αυτό μπορεί να είναι το φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή και οποιοδήποτε φάρμακο συνταγογραφείται για θεραπεία την κατάθλιψή σας. Λόγω του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η κατάθλιψη σε εσάς και τη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.

Εάν η ζωή φαίνεται αφόρητη

Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας σκέφτονται για αυτοκτονία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το μέλλον φαίνεται ζοφερό και μπορεί να πιστεύετε ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας θα ήταν καλύτερα αν δεν ήσασταν κοντά τους. Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται για αυτοκτονία, λίγοι συνεχίζουν να το κάνουν. Οι φίλοι και η οικογένειά τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν, το σημαντικό είναι να εμπλέκεις άλλους ανθρώπους, παρόλο που αυτό δεν μπορεί να είναι εύκολο.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η καλύτερη λύση για εσάς θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάθλιψής σας, τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τις πηγές υποστήριξης και κάθε παρελθόν ιστορικό κατάθλιψης. Οι θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο γιατρός σας, η ειδικευμένη νοσοκόμα ΣΚΠ ή ο νευρολόγος θα συνεργαστεί μαζί σας για να αποφασίσει την καλύτερη πορεία δράσης. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν νευροψυχολόγο όπου είναι διαθέσιμη αυτή η υπηρεσία ή σε άλλα μέλη της ομάδας ψυχικής υγείας.

Αυτοδιαχείριση – τι μπορώ να κάνω;

Στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, η αυτοδιαχείριση είναι η προσέγγιση που συνιστάται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλές για την αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητάς σας, για παράδειγμα μέσω της κατάλληλης άσκησης , υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής όπως η υγιεινή διατροφή , η διακοπή του καπνίσματος , η ελαχιστοποίηση του άγχους , η βελτίωση του ύπνου και της χαλάρωσης ή των τεχνικών προσοχής .

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο πρόσβασης στην υποστήριξη μέσω μιας ομάδας αυτοβοήθειας, τηλεφωνικής συμβουλευτικής υπηρεσίας, διαδικτυακού φόρουμ συζήτησης ή ενός από τα πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας. Η ομάδα επαγγελματιών υγείας σας θα ελέγχει τακτικά την πρόοδό σας για να διασφαλίσει ότι η διάθεσή σας βελτιώνεται.

Σκεφτείτε τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε εάν αρχίσετε να πέφτετε ψυχικά ξανά. Στη δική μου περίπτωση ήταν πράγματα όπως το να μην έρχομαι σε επαφή με φίλους, να μην ενοχλώ με την εμφάνισή μου και να κλειστώ τον εαυτό μου.

Η αναγνώριση των δικών σας παραγόντων κινδύνου μπορεί επίσης να είναι πολύ σημαντική, οπότε η τήρηση ενός ημερολογίου για το πώς αισθάνεστε μπορεί να είναι πολύτιμη.