Κανένα θύμα δεν ‘ψοφάει’ για τέτοια δημοσιότητα”

ΗΣοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης και η γυναίκα που αναδείχθηκε σε σύμβολο του #metoogr, μετά την αποκάλυψη της κακοποίησης που υπέστη στο χώρο του αθλητισμού, η οποία πυροδότησε μια αλυσίδα καταγγελιών και εξομολογήσεων, και στο θέατρο, μίλησε με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για το κίνημα που επιχειρεί να καταρρίψει τα στερεότυπα και να μας απελευθερώσει από το φόβο.

Πράγματι, ένα κέρδος είναι ότι “πλέον δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά” όπως σχολίασε η αθλήτρια, παραθέτοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα της νεαρής γυναίκας που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση, πριν από λίγες μέρες, στη Νέα Σμύρνη.

“Η δική μας κοινωνία είναι πατριαρχική” πρόσθεσε, αναφερόμενη στην ελληνική κοινωνία. “Δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις τάσεις και τις κατευθύνσεις της Ευρώπης”.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο ρόλο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, από πολύ μικρές ηλικίες: “Ακόμα ψάχνουμε υποκοριστικά για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το αιδοίο, το πέος”.

Όπως διευκρίνισε η Μπεκατώρου, για τις κατηγορίες που έχει αντιμετωπίσει από τη στιγμή που έφερε την κακοποίησή της στο φως: «Ποτέ δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση, δεν ζω για τη δημοσιότητα, είμαι αθλήτρια. […] Κανένα θύμα δεν “ψοφάει” για τέτοια δημοσιότητα». Η ίδια συμπλήρωσε ότι πέρασε έναν «Γολγοθά» μέχρι να φτάσει εδώ. Και συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς «ο πόνος δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτόν και να τον διαχειρίζεσαι καλύτερα».

«Όταν έγινε η κατάχρηση εξουσίας, ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται και να παίρνω μαζί μου και άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα κέρδισε μετάλλιο, όχι η Σοφία».

Τα στερεότυπα μερικές φορές εκφράζονται συγκαλυμμένα. «Γελάκια, αμφιβολίες, πειράγματα, κυρίως μεταξύ των αντρών».

«Ο πόνος δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτόν και να τον διαχειρίζεσαι καλύτερα».

womantoc.gr