Κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο, έγκλημα εκ προ μελέτης

Τα πολλά μικρά ή πιο σοβαρά τροχαία ατυχήματα (ή δυστυχήματα) που βλέπουμε καθημερινά, φέρνει στην επιφάνεια την επιδημία που, πλέον έχει κατακλίσει στους Ελληνικούς δρόμους, με τα κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα.

Στα χρόνια της κρίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των κατόχων αυτοκινήτων πηγαίνει το αυτοκίνητό σε μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία… Ακόμα και σήμερα, που οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, αυτό συμβαίνει κατά κόρον: η οικονομική δυσχέρεια, η ανελέητη φορολόγηση σε οτιδήποτε αφορά το αυτοκίνητο και την χρήση -συντήρησή του, έχει στείλει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε ανειδίκευτους «μαστρομήτσους», που υπόσχονται οικονομικότερο σέρβις -σε σύγκριση με των εξουσιοδοτημένων συνεργείων- τα οποία σημειώστε πως είναι υποχρεωμένα σε συνεχή εκπαίδευση των μηχανικών τους, εφόσον αυτά θέλουν να διατηρήσουν τα σήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας που εκπροσωπούν.

Ο… μαστρομήτσος λοιπόν, που τα φτιάχνει όλα (ως σούπερ μάρκετ επισκευών), στην καλύτερη περίπτωση αναζητάει Κινέζικα ανταλλακτικά από το internet, εφόσον δεν τα βρίσκει μεταχειρισμένα από αυτοκίνητα που έχουν υποστεί ολική καταστροφή από συγκρούσεις, ή από τα… δίκτυα των κλεμμένων οχημάτων, όπως σας έχουμε αποκαλύψει με παλαιότερα ρεπορτάζ μας. Βέβαια για όλα αυτά δεν κόβει τιμολόγια και αποδείξεις, όπως υποχρεούται να κόβει το επίσημο δίκτυο μία μάρκας, οπότε δεν και υπάρχουν και φόροι.

Έτσι το κόστος είναι χαμηλότερο από του άλλου με τα σήματα, που είναι υποχρεωμένος να κόβει παραστατικά, να στέλνει για εκπαίδευση τους μηχανικούς του αλλά και να ανανεώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον εξοπλισμό του, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιτάσσει το εργοστάσιο. Σε αντίθεση αυτών ο…μαστρομήτσος, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, αποκομίζει τεράστια, «μαύρα» κέρδη.

Το θύμα στην τελική είναι ο κάτοχος του αυτοκινήτου, ο οποίος θα μετακινήσει την οικογένεια του με ένα κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο και ας νομίζει ότι το συντηρεί τακτικά και με φειδώ…

Η μη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου μας, ή η επιλογή μηχανικών που ουσιαστικά δεν το γνωρίζουν, που δεν έχουν συνεχείς εκπαιδεύσεις και δεν διαθέτουν τα κατάλληλά εργαλεία (ενημερωμένα διαγνωστικά κλπ), είναι ένα έγκλημα που κάνουμε στον εαυτό μας, την οικογένειά μας, αλλά και στους γύρω που μοιράζονται τον ίδιο δρόμο με εμάς.

Αυτό ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας όλοι όσοι διαθέτουμε αυτοκίνητο, όσο παλιό και αν είναι αυτό…

Τάκης Τρακουσέλλης

newsauto.gr