ΗΠΑ: Η εταιρεία που χρηματοδοτείται από το Bill Gates απελευθέρωσε γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

γράφει η Isabel Van Brugen

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος ενός πειράματος για την καταπολέμηση ασθενειών που μεταδίδονται με έντομα, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Zika.

Η βιοτεχνολογία που εδράζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, δήλωσε ότι κυκλοφόρησε τα κουνούπια σε έξι τοποθεσίες στην Κομητεία Monroe: μία στα Florida Keys, δύο στο Cudjoe Key και τρία στο Vaca Key.

Είναι μέρος μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση ενός διεισδυτικού πληθυσμού κουνουπιών που μεταδίδει ασθένειες – το είδος κουνουπιών Aedes aegypti – που είναι υπεύθυνο για «σχεδόν όλες τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια στον άνθρωπο», σύμφωνα με την εταιρεία.

Αυτά τα κουνούπια αποτελούν περίπου το 4 τοις εκατό του πληθυσμού των κουνουπιών στα Keys και μεταδίδουν δάγκειο πυρετό, Ζίκα, κίτρινο πυρετό και άλλες ανθρώπινες ασθένειες, καθώς και καρδιακό σκουλήκι και άλλες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες σε κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα.

Το πείραμα είναι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου Κουνουπιών της Περιοχής του Florida Keys (FKMCD) και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), το Υπουργείο Γεωργίας και Υπηρεσιών Καταναλωτών της Φλόριντα (FDACS), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό κέντρο.

Κατά τις επόμενες 12 εβδομάδες, λιγότερα από 12.000 κουνούπια αναμένεται να εμφανιστούν για κάθε εβδομάδα. Οι ιστότοποι σύγκρισης χωρίς θεραπεία θα παρακολουθούν με παγίδες κουνουπιών στην παραλία των Key Colony Beach, στο Little Torch Key και στο Summerland Key.

Εάν είναι επιτυχής, περίπου 20 εκατομμύρια επιπλέον γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα απελευθερωθούν αργότερα μέσα στο έτος.

«Αρχίσαμε να το εξετάζουμε πριν από μια δεκαετία, γιατί βρισκόμασταν στη μέση ενός κρούσματος δάγκειου πυρετού εδώ στο Florida Keys», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του FKMCD Andrea Leal κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. «Έτσι, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που προχωρούμε σε αυτήν τη συνεργασία, τόσο με την Oxitec όσο και με μέλη της κοινότητας.»

Τα έντομα που απελευθερώνονται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας είναι όλα αρσενικά, επομένως δεν τσιμπάνε. Αναμένεται να ζευγαρώσουν με τα τοπικά θηλυκά κουνούπια που τσιμπάνε και με αυτόν τον τρόπο, θα μεταδώσουν ένα θανατηφόρο γονίδιο που θα διασφαλίσει ότι οι θηλυκοί απόγονοί τους θα πεθάνουν πριν φτάσουν στην ωριμότητα.

Σύμφωνα με το Quartz, περιοχές όπως η Μαλαισία, η Βραζιλία, τα νησιά Cayman και ο Παναμάς, όπου έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοια πειράματα, έχουν δείξει ότι οι πληθυσμοί κουνουπιών μειώθηκαν έως και 90%.

Το έργο αντιμετώπισε αντιδράσεις από κατοίκους, οι οποίοι λένε ότι δεν ζητήθηκε η συγκατάθεσή τους για το πείραμα.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το δημοσίευμα.

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

πηγή: the Epoch Times