Η Τουρκία στέλνει διαρκώς μετανάστες στα σύνορα με Ελλάδα

Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, οι Τούρκοι μεταφέρουν διαρκώς κόσμο στα σύνορα με την Ελλάδα, τόσο στα χερσαία, όσα και στα νησιωτικά σύνορα. Αυτή τη στιγμή, οι φανεροί πρόσφυγες – μετανάστες στην περιοχή του Εβρου υπολογίζονται σε περίπου 1.500, (τοπικοί παράγοντες ανεβάζουν τον αριθμό, μιλούν για 3.οοο ακόμη και για 6.000 άτομα) ενώ σύμφωνα με την Deutsche Welle περίπου 120.00 πρόσφυγες και μετανάστες είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν με περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Χθες, όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού έδωσαν μάχη για να περιορίσουν το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούσαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων.

Από τα σύνορα του Εβρου πέρασαν μερικές δεκάδες (20-30) άτομα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που έγινε και για «λόγους σκοπιμότητας» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Προσφυγικό: Εντονη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Η ελληνική πλευρά, διατυπώνει έντονη ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται και για το οργανωμένο -όπως όλα δείχνουν- σχέδιο της Αγκυρας. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους αν συνεχιστεί η έλευση ορδών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα.

Το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας και η μεγάλη έκταση κυρίως παραθαλάσσιων, αλλά και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να φυλαχθούν ακόμα και με τα αυξημένα μέτρα ετοιμότητας που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. «Τι θα συμβεί αν φτάσουν 10.000, για παράδειγμα, πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση και όχι μόνο», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας που δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει από τις 09:00 έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή κορυφαίων συναρμόδιων υπουργών (Χρυσοχοΐδης, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος).

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/i-toyrkia-stelnei-diarkos-metanastes-sta-synora-me-ellada-toylahiston-1500-ston-ebro